TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Specifikationerna för Bluetooth 6 har släppt

Bättre säkerhet och effektivitet, men framför allt positionsbestämning.

Av / 2024-09-10 - 14:32
Specifikationerna för Bluetooth 6 har släppt

Det kanske känns som att Bluetooth 5 är en relativt ny teknik, men den kom faktiskt redan 2016. Den gången handlade det om Internet of Things, och att ge lågenergi-enheter fyrdubbel räckvidd och fördubblad hastighet. Med introduktionen av Bluetooth 6 är det mesta lite mer tekniska förbättringar under huven som de flesta inte lär märka. Men det finns också en betydande förbättring som kan göra vår vardag lättare.

Läs också Bluetooth får bättre hastighet och räckvidd 2016 uppgraderas Bluetooth ordentligt som en del av förberedelserna inför smarta hem och Internet of Things.

Om vi börjar med detaljerna så innehåller specifikationen sätt att snabbare hitta andra Bluetooth-enheter, att förbättra effektiviteten i överföringarna, att minska fördröjningar och att utbyta mer information om vad den andra enheten klarar av. Dessutom kommer Frame Space Update som tillåter högre överföringsprestanda för ljudprodukter och träningsprodukter, samt för nedladdning av uppdateringar.

Men den stora grejen med uppdateringen är Bluetooth Channel Sounding. Genom att mäta vinkeln till inkommande och utgående signaler kan enheterna bestämma i vilken riktning och hur långt bort en annan enhet är. Det här påminner om vad man idag använder Ultra Wideband till i Apples och Samsungs spårningsbrickor. Men att få det inbyggt i massor av apparater utan att behöva en speciell krets för det kommer göra livet lättare.

Angle of Arrival och Angle of Departure för riktningsbestämning (Foto: Bluetooth SIG)

Tänk att kunna be TV-apparaten att peka åt vilket håll man ska leta efter fjärrkontrollen och hur långt bort den är! Men tekniken kommer även höja säkerheten för exempelvis trådlösa nycklar till bilar, då bilen ska kunna ignorera nycklar som inte befinner sig direkt bredvid bilen.

Om du är väldigt intresserad av hur Channel Sounding fungerar kan du läsa den tekniska genomgången hos Bluetooth SIG.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Apple sade inte det i tisdags: Laddar med upp till 45 watt

Huawei lanserar tredelad vikbar mobil

Din nya iPhone 16 kommer inte att få Apple Intelligence

Bluetooth 6 är på gång

Inga stora iPhone-överraskningar från Apple

Nya Apple Watch 10

Var är laddaren?

Honor lanserar den tunnaste vikbara smartphonen hittills

Reparerbar och ombyggbar mobil

Efter uppdatering: Pixel-mobiler kan mäta om du har feber

Rulla till toppen