TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Så kontrollerar Huawei sina anställda

Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.

Av / 2021-01-18 - 11:45
Så kontrollerar Huawei sina anställda

Den stora kinesiska elektroniktillverkaren Huawei har gått igenom en svår och turbulent tid de senaste åren.

I maj 2019 satte den amerikanska regeringen upp Huawei på den så kallade ”Entity List”. I praktiken är det en svart lista över företag som inte får ha fri tillgång till amerikansk teknik, inklusive hårdvara, programvara eller andra tekniska tjänster.

Det har bland annat lett till att nya mobilprodukter från Huawei numera säljs utan Googles tjänster och appar, vilket har tvingat det kinesiska företaget att satsa på en egen app-butik och alternativa tjänster för sina användare i västvärlden.

Läs också Tack och hej, Huawei AppGallery ger inte användarna den upplevelse de förväntar sig. Lösningen är inte alternativa app-butiker. Avsaknaden av Google betyder att Huawei får säga farväl till den svenska marknaden.

I december sade Huaweis danska kommunikationschef Tommy Zwicky upp sig med omedelbar verkan när det i bland annat Washington Post kom fram att Huawei hade testat programvara för ansiktsigenkänning som bland annat kunde känna identifiera etniska minoriteter i stora folkmassor.

Och nu hotar nya avslöjanden i det tyska nätmediet Netzpolitik.org att pressa Huawei ytterligare.

Wolf culture

Under rubriken ”How Huawei controls its employees in Europe” berättar Netzpolitik i en längre artikel hur det kinesiska företaget diskriminerar anställda och hur de blandar sig i personalens privatliv för att styra dem och se till att de är lojala mot företaget.

Artikeln är baserad på läckta interna dokument samt dolda ljudinspelningar, som Netzpolitik.org har analyserat tillsammans med mediepartner från The Signals Network, som bland annat består av journalister från The Daily Telegraph, El Mundo och Republik.

Även om Huawei ofta får beröm för sina ledningsprinciper av ansedda medier som Harvard Business Review berättar före detta anställda om en annan verklighet, där personalen pressas till det yttersta och där ledningen främjar en giftig företagskultur.

rezhengfei l 2020
Huawei grundare och VD, Ren Zhengfei. (Foto: Huawei)

Och Huaweis egen högsta chef och grundare, Ren Zhengfei, gör faktiskt ingen hemlighet av att Huawei styrs av militaristiska principer, skriver Netzpolitik. Ren använder ofta militära metaforer när han talar offentligt och har ofta hänvisat till Huaweis kultur som ”wolf culture”.

Vissa är mer jämlika än andra

Netzpolitik hävdar baserat på sina källor att Huawei har olika regler för kinesiska och icke-kinesiska anställda. I Kina har icke-kineser mindre tillgång till information och utesluts från viktiga interna beslut.

Kinesiska anställda som är stationerade i Europa styrs däremot hårt av högsta ledningen. Ett internt dokument med titeln ”Assignment and Mobility Management Regulation” visar enligt Netzpolitik hur Huawei med alla medel försöker hindra kinesiska anställda från att slå rot utomlands.

”De som har fått uppehållstillstånd i ett EU-land, eller vars makar har ett permanent uppehållstillstånd i EU, och de som frivilligt har ansökt om permanent uppehållstillstånd i EU, ska lämna Europa så snart som möjligt”, skriver företaget på kinesiska i dokumentet, som fortsätter: ”Om de inte följer ordern kommer företaget att avsluta deras anställning.”

MWC19 3506 e1586274921779
(Foto: Huawei)

Nolltolerans för fel

Många av källorna som Netzpolitik har talat med är överens om att Huawei konsekvent straffar framför allt kinesiska anställda för påstådda fel. Och helst helt offentligt framför deras kollegor.

Via interna e-postlistor berättar företaget regelbundet för alla om vilka som enligt Huaweis uppfattning inte har uppfört sig ordentligt och vilka bestraffningar detta har lett till. Enligt artikelns källor håller Huawei sina chefer ansvariga för enskilda individers misstag. Inom sin grupp behandlas de som föräldrar till sina anställda, sina barn.

Enligt Washington Post är den militanta ledarstilen ännu mer utpräglad i Kina, där nya anställda på företagets huvudkontor i Shenzhen tvingas delta i ett två veckor långt ”boot camp” på Huawei University. Där sover de i sovsalar, väcks klockan 5 på morgonen för att springa och utföra fysiska övningar iklädda rödvita Huawei-uniformer.

Manfall även i Norden

I Danmark har flera nyckelmedarbetare, inklusive ovan nämnda Tommy Zwicky, lämnat Huawei plötsligt och utan förklaring under de senaste tolv månaderna. Ljud & Bild har kontaktat minst tre före detta Huawei-anställda om deras situation, men ingen av dem har velat uttala sig offentligt utan hänvisar till sekretessklausuler som undertecknats i samband med de sagt upp sig.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Redmi Note 14-serien lanserad

Ny kinesisk mobil i toppsegmentet

Så ser Samsung Galaxy S25 ut

Nu kan du köpa OnePlus överkomliga flaggskepp

USB-C-sårbarhet i iPhone

Grok AI finns nu som app

Bli hittad med din mobil i vildmarken

Apple aktiverar AI-sökfunktion för alla användare utan att fråga först

Apple Vision Pro slutar tillverkas

Samsung lyfter slöjan för Galaxy Ring 2 på kommande Galaxy Unpacked

EU vill tvinga Apple att ge Android tillgång till AirDrop och AirPlay

Armbandsur för astronauter

Ljud & Bild