Nothing har lanserat en ny smartphone. Den krispiga Nothing Phone (2) är efterföljaren till fjolårets Nothing Phone (1), som var en frisk fläkt på en mobilmarknad som annars hade börjat bli allt tråkigare.
Det var i första hand den transparenta designen och det självlysande användargränssnittet Glyph på baksidan av telefonen som skilde Nothing Phone (1) från konkurrenterna, och båda sakerna är tillbaka med Nothing Phone (2) – den senare i en ny och förbättrad version.
[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion active_section=”1001″ collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”Vem är Nothing?” tab_id=”1570451461790-49d90d96-f77f”][vc_column_text]
Nothing har till dags dato sålt 1 500 000 produkter. Den första, Nothing Ear (1) trådlösa öronproppar, lanserades för mindre än två år sedan och sedan dess har Nothing bland annat lanserat Nothing Ear (Stick) och mobiltelefonen Nothing Phone (1).
Bolaget har fått stor uppmärksamhet och lockat många okända och välkända investerare – till exempel influensern Casey Neistat – och anledningen till det stora intresset för Nothing heter Carl Pei.
Casey Neistat (till vänster) med Carl Pei (till höger). (Foto: Nothing)Svensk-kinesiske Carl Pei var på sin tid medgrundare till OnePlus, som sedan sin linda i slutet av 2013 har blivit ett av danskarnas mest föredragna mobilmärken. Pei lämnade dock OnePlus 2020 då företaget inledde ett närmare samarbete med Oppo, en annan kinesisk mobiltillverkare, som är bland världens största.
Istället grundade Carl Pei teknikföretaget Nothing med det uttalade målet att utmana marknaden och återuppväcka entusiasmen för teknikprodukter. På en marknad som visserligen blivit lite tråkig är det en ädel avsikt, som åtminstone förtjänar vår uppmärksamhet.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]
Glyph och nya färger
Det så kallade Glyph Interface består av 900 små LED-lampor på mobilens genomskinliga baksida, som kan lysa upp i otaliga kombinationer och mönster.
Och Nothing Phone (2) erbjuder en optimerad version av Glyph-användargränssnittet med fler separata LED-segment som möjliggör ett större antal kombinationer. Dessutom, med hjälp av den nya ’Glyph Composer’, kan användaren själv komponera ringsignaler och associera unika Glyph-sekvenser.
En annan nyhet är att Glyph Interface nu kan användas för en visuell nedräkning, så att du kan direkt på baksidan av mobilen till exempel kan se hur lång tid det är kvar innan den beställda Uber-bilen kommer.
Den nya smarttelefonen lanseras i två olika färger, vit och mörkgrå, och erbjuder samma transparenta design som sin föregångare.
Snabbare processor och bättre kamera
Förra årets modell var till stor del en mellanklassmobil med blygsamma specifikationer. Nothing Phone (2) är inte heller en flaggskeppsmodell, men den har ändå långt mer muskler än sin föregångare, inte minst tack vare en Snapdragon 8+ Gen 1-processor och upp till 12 GB RAM.
Skärmen har växt och mäter nu 6,7″, och dessutom erbjuder mobilen nu LTPO-teknologi, vilket gör att uppdateringsfrekvensen är dynamisk och varierar mellan 1 Hz och 120 Hz beroende på innehåll. Detta sparar ström, och eftersom batteriet också vuxit – från 4500 mAh till 4700 mAh – bör Nothing Phone (2) erbjuda en längre batteritid än sin föregångare. Dessutom stöder Nothing Phone (2) 45W snabbladdning, där Phone (1) fick nöja sig med 30W.
Vidvinkelkameran har uppdaterats med en 50 Mp Sony IMX890 bildsensor som, enligt tillverkaren, säkerställer ”en otrolig nivå av noggrannhet för både foton och video.” Det är för övrigt samma sensor som finns i konkurrenten OnePlus Nord 3.
Ultravidvinkelkameran har samma 50 Mp Samsung JN1-sensor som förra årets modell. Den främre kameran har däremot uppgraderats till 32 Mp.
Nothing OS 2.0
Den nya mobilen bygger givetvis på Android 13, som Nothing har anpassat med användargränssnittet Nothing OS 2.0.
Även den första versionen av Nothing OS var minimalistisk och utan överflödiga appar. Däremot betonade Nothing sin egen särpräglade design bestående av bland annat egna typsnitt och widgets ritade med prickar i en svartvit färgkombination.
Nothing OS 2.0 går ännu längre och erbjuder bland annat en helt monokrom layout samt möjligheten att ta bort app-etiketter. Enligt tillverkaren öppnas appar också dubbelt så snabbt på den nya mobilen.
Pris och tillgänglighet
Nothing Phone (2) kommer i de två ovan nämnda färgerna (vit och mörkgrå) i tre olika storlekar vad gäller minne och inbyggd lagring.
Modellen med 8 GB RAM och 128 GB inbyggt kommer att kosta 7 490 SEK, modellen med 12 GB RAM och 256 GB kommer att kosta 8 490 SEK, medan toppmodellen med 12 GB RAM och 512 GB inbyggt går loss på 9 990 SEK.
Mobilen finns i butik från 21 juli.
I Sverige får konsumenter chansen att vara bland de första i världen att köpa Phone (2), samt få några exklusiva förmåner och erbjudanden tillgängliga efter principen först till kvarn. Detta gäller hos Inet på Sveavägen 31 i Stockholm, och butiken har öppet 10:00-19:00.