Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ny Nord-mobil och prisvärd surfplatta från OnePlus

Förutom OnePlus Nord 4 och OnePlus Pad 2 lanserar den kinesiska tillverkaren också en billigare R-version av smartklockan OnePlus Watch 2.

Av / 2024-07-16 - 16:01
Ny Nord-mobil och prisvärd surfplatta från OnePlus

Kinesiska OnePlus har bjudit in hela den europeiska tech-pressen till Milano. Det finns inga spår av den blöta och kalla svenska sommaren, utan istället solsken och temperaturer över 30°C. Och OnePlus hoppas att de småfrusna konsumenterna ska tycka att företagets nya budgetvänliga produkter är lika heta.

Både mobiltelefonen OnePlus Nord 4 och surfplattan OnePlus Pad 2 kommer att säljas till ett pris som ligger långt under normalpriset för flaggskeppsprodukter som Samsung Galaxy S24, iPhone 15 och kinesernas egen OnePlus 12, men ambitionen är fortfarande att ge konsumenterna en premiumupplevelse.

OnePlus Nord 4

Det är i alla fall intrycket vid första anblicken när man ser nya OnePlus Nord 4, som påminner om läckra smartphones från mobiltelefontillverkaren HTC, som en gång i tiden dominerade Android-marknaden.

OnePlus Nord 4 har nämligen ett hölje framställt uteslutande av metall och är den hittills tunnaste telefonen i Nord-serien.

OnePlus Nord 4
Mobilen finns i tre färger: Obsidian Midnight, Mercurial Silver (som på bilden) och Oasis Green. (Foto: Peter Gotschalk)

Den 6,74” stora skärmen (1,5K-upplösning, dvs. 2 770 x 1 240 pixlar) är omgiven av en ram som bara mäter 1,82 mm och erbjuder Ultra HDR och en maximal ljusstyrka på 2 150 nits. Mobilen erbjuder också samma ”Aqua Touch”-funktion som OnePlus 12, vilket gör att användaren kan använda skärmen även när den är droppande våt. En trevlig och användbar funktion i ett regnigt land som Sverige…

Annons

Under skärmen drivs enheten av en Snapdragon 7 Plus Gen 3-processor och upp till 16 GB RAM. Det inbyggda lagringsutrymmet är upp till 512 GB.

Läs också Imponerande OnePlus Nord 3 OnePlus är tillbaka i matchen med en mellanklassmobil som levererar mer än man kunde tro för priset.

Trots metallkroppen och ett slankt yttre har OnePlus gjort plats för ett 5 500 mAh-batteri som kan laddas med 100W. Laddaren ingår dock inte i lådan när du köper den nya smarttelefonen, och på grund av metallkroppen stöder Nord 4 inte trådlös laddning.

Naturligtvis kan kamerakonfigurationen inte leva upp till kamerorna i de tidigare nämnda flaggskeppsmodellerna. OnePlus Nord 4 har dock en 50 Mp huvudkamera med samma typ av Sony Lytia-sensor som finns i toppmodellen OnePlus 12. Dessutom finns det en 8 Mp ultravidvinkelkamera och en 16 Mp frontkamera för selfies.

OnePlus Nord 4 är baserad på Android 14 (4 x uppdateringar av operativsystemet och 6 års säkerhetsuppdateringar erbjuds) och kommer att finnas i två konfigurationer med 12 GB RAM / 256 GB lagring och 16 GB RAM / 512 GB lagring.

OnePlus Nord 4
Skärmen på 6,74 tum (1,5K-upplösning, dvs. 2 770 x 1 240 pixlar) omges av en ram som bara mäter 1,82 mm (Foto: Peter Gotschalk)

Priset blir 6 290 kronor för den lilla konfigurationen och 7 290 kronor för den stora. Telefonen finns i tre färger: Obsidian Midnight, Mercurial Silver och Oasis Green.

OnePlus Pad 2

OnePlus Pad 2 är om möjligt ännu mer ambitiös. Den nya surfplattan är en rejäl uppgradering jämfört med förra årets annars ganska framgångsrika OnePlus Pad. Den var baserad på en MediaTek Dimensity 9000-processor, medan OnePlus Pad 2 har en Snapdragon 8 Gen 3-processor under skärmen. Surfplattan finns i två konfigurationer med 8 GB RAM / 128 GB lagring och 12 GB RAM / 256 GB lagring.

Skärmen har vuxit från 11,61” till 12,1” och upplösningen är nu 3 000 x 2 120 pixlar med en maximal ljusstyrka på 900 nits. Å andra sidan är batteriet fortfarande 9 510 mAh och, precis som förra året, stöder det 67W snabbladdning. Kamerakonfigurationen är också densamma som förra årets modell, nämligen 13 Mp (huvudkamera) och 8 Mp (frontkamera).

OnePlus Pad 2
OnePlus Pad 2 har en Snapdragon 8 Gen 3-processor under skärmen. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus Pad 2 kommer att kosta 6 699 kronor när den blir tillgänglig i butik.

AI

Både OnePlus Nord 4 och OnePlus Pad 2 kommer att ha AI-funktioner för att göra användarna mer produktiva och möjliggöra enklare bildredigering.

Detta inkluderar bland annat AI-verktyg som AI Eraser och Smart Cutout, som tar bort oönskade personer och objekt från bilder.

För ökad produktivitet finns AI-verktyg som AI Writer, som ska kunna skriva ett långt meddelande baserat på korta instruktioner. Sedan finns AI Speak, som kan läsa från webbsidor, och AI Recording Summary, som kan ta en timslång mötesinspelning och förvandla den till en kort skriftlig sammanfattning på några sekunder.

Tyvärr kommer produktivitetsverktygen bara att finnas tillgängliga på språk som engelska, hindi och kinesiska, enligt OnePlus.

OnePlus Watch 2R

Kineserna tog också med sig en ny version av sin smartklocka till Milano. OnePlus Watch 2R sägs vara 25% lättare än den ursprungliga OnePlus Watch 2 eftersom den främst är tillverkad av aluminium istället för rostfritt stål.

OnePlus Watch 2R
Urtavlan i 2.5D safirglas är rund, själva displayen mäter 1,43 tum med en upplösning på 466 x 466 pixlar. (Foto: OnePlus)

Men Watch 2R har samma så kallade Dual-Engine Architecture som sin föregångare. OnePlus Watch 2R har också två processorer under urtavlan, Snapdragon W5 och BES 2700 MCU, den förra kör Google Wear OS 4.0 och den senare kör ett realtidskontrollsystem som tar hand om enkla uppgifter som körs i bakgrunden. Tack vare Wear OS är klockan helt integrerad med alla Google-appar, inklusive Maps, Wallet, Calendar och Google Assistant.

Batteriet är på 500 mAh, så OnePlus lovar att smartklockan ska hålla i upp till 100 timmar på en laddning.

Urtavlan i 2.5D safirglas är rund, skärmen mäter 1,43 tum med en upplösning på 466 x 466 pixlar. OnePlus Watch 2R är också både damm- och vattentålig (5 ATM + IP68).

Smartklockan har över 100 olika träningsprogram och kan även övervaka användarens sömn på natten.

OnePlus Watch 2R kommer att finnas tillgänglig i två olika färger (Forest Green och Gunmetal Gray) till ett försäljningspris på 3 399 kronor.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdaterad iPad mini får A17 Pro-chip

Läcka avslöjar iPhone SE-detaljer

Google AI nu i Motorola-mobiler

Mediatek rustar för AI-mobiler

Världens tunnaste iPhone nästa år?

Google tjuvlyssnar på din Pixel

Nu kommer Androids stöldskyddsfunktioner

Åh nej, Samsung One UI 7 kommer inte förrän 2025

Oura Ring 4 med betydande förbättringar

Xiaomi lanserar flippmobil och förklarar krig mot Samsung

Samsung uppgraderar Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nya Xiaomi-mobiler med Leica och MediaTek

Ljud & Bild