Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Ny Huawei-mobil gör dig till mästerfotograf

P9 har utvecklats i samarbete med kameratillverkaren Leica. Resultatet är marknadens bästa kameratelefon, hävdar Huawei.

Av / 2016-04-06 - 21:23
Ny Huawei-mobil gör dig till mästerfotograf

För några år sedan visste nästan ingen vem den kinesiska mobiltelefontillverkare Huawei var. Företaget hade till och med reklamkampanjer för att lära folk hur man uttalar deras namn.

Nu är Huawei världens tredje största tillverkare av mobiltelefoner – det är bara Apple och Samsung som är större – och uppmärksamheten är stor varje gång de lanserar en ny toppmobil.

Precis det var vad som hände i dag, när kineserna på ett stort evenemang i London presenterade Huawei P9, som delvis har utvecklats i samarbete med tyska kameratillverkaren Leica.

Precis som vanligt innehöll presentationen gott om jämförelser med marknadens övriga toppmodeller – framför allt iPhone 6s och Samsung Galaxy S7 – och på punkt efter punkt betonade Huawei hur överlägsen nya P9 är jämfört med sina konkurrenter:

”Huawei P9 är bara 6,95 mm tunn. Det är smalare än både iPhone 6s och Samsung Galaxy S7!”

”Ramen runt skärmen är bara 1,7 mm tunn, iPhone 6s är den mycket tjockare!”

”Huawei P9 har ingen bula på baksidan där kameran sitter. Vår kameralins är helt plan med resten av baksidan”

Och så vidare, och så vidare.

Lite tröttsamt i längden för en skandinavisk journalist som inte är så van vid den här sortens direkta och aggressiva marknadsföring.

Men Huawei har upprepat sig år efter år, och kanske beror det på att vi har hört ramsan så många gånger – eller så beror det på att företagets mobiler de senaste åren faktiskt har varit så bra att de nu utgör ett reellt hot mot Apple och Samsung – för vi har åtminstone på allvar börjat vänta på när den dagen kommer när Huawei lanserar en mobil som gör att de går om Samsung och lägger beslag på andraplatsen på den globala mobilmarknaden.

I Danmark kommer Huawei P9 kun i butikkerne i to forskellige farver, herunder
I Sverige kommer Huawei P9 i två färger. En av dem är den här, som heter Mystic River. Foto: Huawei

One phone to rule them all?
Det är inte omöjligt att P9 visar sig vara just den mobilen vi har väntat på, för den nya kinesiska toppmodellen är verkligen fullproppad av bra funktioner och specifikationer.

Processorn är marknadens snabbaste, påstår Huawei, och även om telefonen är smalare än konkurrenterna så har den fått plats med ett 3000 mAh-batteri som sägs räcka i flera dagar.

Skärmen på 5,2 tum är extremt ljusstark (500 nits) och har full HD-upplösning, och det inbyggda lagringsminnet på 32 GB går att utöka med microSD-kort.

Spektakulär kamera
Men mobilens absoluta lyx är kameran. Den är som sagt utvecklad av Leica, som tar så seriöst på samarbetet med Huawei att de hade skickat högste chefen himself, Oliver Kaltner, till London för att presentera P9 tillsammans med Huawei.

Okndfkndskngng
Oliver Kaltner från Leica berättar om samarbetet med Huawei. Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild

Och om Huaweis och Leicas gemensamma löften stämmer så är det marknadens avgjort bästa mobilkamera som har lanserats idag.

I praktiken har Leica utvecklat både optiken – som heter Leica SUMMARIT H 1: 2,2 / 27 ASPH – och det speciella Dual Camera-systemet som består av en RGB-kamera som fångar upp färger och en svartvit kamera som fångar upp stor detaljrikedom i svartvitt. Tillsammans sätter de två kamerorna ihop bilder som är rika på färger, djup och detaljer, hävdar Huawei.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Hela härligheten styrs av två Sony IMX286 12 Mp-bildsensorer, var och en med en pixelstorlek på 1,25 μm, vilket i praktiken ska betyda att kameran är inte mindre än 270 % ljuskänsligare än kameran i iPhone 6s och 90 % ljuskänsligare än kameran i Samsung Galaxy S7 – om vi ska lita på dagens presentation.

Med Huawei P9 kan du tage bedre billeder end med nogen anden mobil, hævder producenten. Foto: Huawei
Huawei hävdar att du kan ta bättre bilder med P9 än med någon annan mobil. Foto: Huawei

Huawei P9 Plus
I likhet med Apple och Samsung, som med iPhone 6s och 6s Plus respektive Galaxy S7 och S7 edge har två toppmodeller, släppte Huawei också en storebror till P9. Den kommer att heta Huawei P9 Plus och är i stort sett identisk med P9 – fast har ett par klara fördelar.

Plus-modellen får en större 5,5-tumsskärm, som visserligen har samma upplösning som skärmen på vanliga P9 men som också har så kallad Press Touch-funktion – alltså tryckkänslighet precis som 3D Touch som vi känner från Apples senaste iPhone-modeller.

Huawei P9 Plus får också mer minne än den vanliga modellen. 4 GB RAM i stället för 3 GB – och 64 GB inbyggd lagring i stället för 32 GB. Batteriet är 3400 mAh i stället för 3000 mAh, och frontkameran, som har 8 Mp i båda modellerna, har autofokus som en extra funktion i P9 Plus. Den större modellen har dessutom ”Dual-IC Rapid Charge” som ger hela sex timmars samtalstid efter bara 10 minuters laddning.

Sist men inte minst, bör det nämnas att P9 Plus har stereohögtalare som sitter på fronten, ungefär som den första HTC One M7.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Pris och tillgänglighet
32GB-versionen av P9 börjar på 5 500 kr och den större P9 Plus på 7 000 kr.
P9 är finns i svenska butiker från och med 6 maj i färgerna Titanium Grey och Mystic Silver. P9 Plus släpps i juni i färgerna Titanium Grey och Rosé Gold.

Huawei P9
Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow + EMUI 4.1
Skärm: 5,2-tums IPS-NEO LCD, 1920 x 1080 (423 ppi)
Processor: 2,5 GHz + 1,8 GHz Huawei Kirin 955 octa-core 64-bit
Minne: 3 GB RAG, 32 GB lagring (+ microSD max 128 GB)
Kamera: 12 Mp + 8 Mp f/1,9
Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS
Batteri: 3 000 mAh litiumjon
Mått: 145 x 70,9 x 6,95 mm
Vikt: 144 g

Huawei P9 Plus
Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow + EMUI 4.1
Skärm: 5,5-tums IPS-NEO LCD, 1920 x 1080 (401 ppi)
Processor: 2,5 GHz + 1,8 GHz Huawei Kirin 955 octa-core 64-bit
Minne: 4 GB RAM / 64 GB lagring (+ microSD max 128 GB)
Kamera: 12 Mp + 8 Mp f/1,9
Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS
Batteri: 3400 mAh litiumjon
Mått: 152,3 x 75,3 x 6,98 mm
Vikt: 162 g

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen