TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Motorola Edge 50 och Motorola Edge 50 Neo lanserade

Det finns nu hela fem modeller i årets Motorola Edge 50-serie. De två nyaste medlemmarna heter Motorola Edge 50 och Motorola Edge 50 Neo.

Av / 2024-08-29 - 18:01
Motorola Edge 50 och Motorola Edge 50 Neo lanserade

De tre första modellerna i Motorola Edge 50-serien såg dagens ljus i april. Det var tre smartphones för tre olika budgetar, men Motorola kände uppenbarligen att det fanns ett gap på marknaden mellan den billigaste modellen från i våras, Motorola Edge 50 Fusion för 5 690 kronor, och mellanmodellen Motorola Edge 50 Pro för 7 990 kronor.

Läs också Årets Edge-serie är här Med de tre modellerna Fusion, Pro och Ultra täcker Motorola ett stort prisspann.

Vid ett event i den serbiska huvudstaden Belgrad har Motorola i varje fall precis lanserat två nya modeller i Edge 50-familjen, som kommer att kosta 6 990 respektive 7 499 kronor.

Motorola Edge 50 Neo

Den billigaste av de två mobilerna, för 6 990 kronor, är Motorola Edge 50 Neo, som enligt Motorola är avsedd för de som vill ha en tunn och lätt mobiltelefon utan att kompromissa med funktioner och prestanda.

Edge 50 Neo väger endast 171 gram och med sina 8,1 mm är den en av de tunnaste mobilerna på marknaden. OLED-skärmen med 1,5K-upplösning är 6,4” och har en maximal ljusstyrka på 3 000 nits. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz.

Motorola Edge 50 Neo
Motorola Edge 50 Neo. (Foto: Motorola)

Under skalet sitter en MediaTek Dimensity 7300-processor, vilket är samma CPU som i den betydligt billigare CMF Phone 1 från Nothing. Den har också 12 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme. Batteriet är på 4 310 mAh och kan laddas med upp till 68 watt med så kallad TurboPower. Eller trådlöst med upp till 15 watt.

Kameran har tre linser. Den primära sensorn är en Sony Lytia 700C med 50 Mp, f/1,8 och optisk bildstabilisering. Dessutom finns ett ultravidvinkelobjektiv på 13 Mp och ett teleobjektiv på 10 Mp med 3x optisk zoom. Den främre kameran är på 32 Mp.

Motorola Edge 50 Neo
Skärmen på Motorola Edge 50 Neo är helt platt, medan skärmen på Edge 50 böjer sig längs kanterna. (Foto: Motorola)

Motorola Edge 50 Neo är skyddad av Corning Gorilla Glass 3 och Motorola hävdar att den uppfyller den militära standarden MIL-STD-810H för hållbarhet. Telefonen levereras med Android 14 och kommer att få både system- och säkerhetsuppdateringar i fem år, lovar tillverkaren. Den finns tillgänglig nu, i färgerna Pantone Poinciana, Pantone Grisaille, Pantone Latté och Pantone Nautical Blue.

Motorola Edge 50

Ironiskt nog kommer standardmodellen i Edge 50-serien, Motorola Edge 50, att finnas tillgänglig först i oktober. Det gör Edge 50 till den sista av de fem modellerna i serien som kommer ut i butik. Förmodligen för att Motorola först behöver mätta den indiska marknaden, där Motorola Edge 50 blev tillgänglig redan i början av augusti.

Med ett pris på 7 499 kronor är den något billigare än Edge 50 Pro, men då får man också nöja sig med en flera år gammal processor, en Snapdragon 7 Gen 1, vilket är samma CPU som sitter i den kinesiska budgetmobilen Xiaomi 13 Lite från våren 2023.

Motorola Edge 50
Konsumenter kommer att behöva vänta till oktober innan Motorola Edge 50 finns i butik. (Foto: Peter Gotschalk)

Motorola Edge 50 levereras också med 12 GB RAM och 512 GB inbyggt lagringsutrymme, medan batteriet är på 5 000 mAh. Det kan laddas med upp till 68 watt med så kallad TurboPower. Eller trådlöst med upp till 15 watt.

Skärmen är av typen pOLED och mäter 6,7” med 1,5K-upplösning. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz, medan den maximala ljusstyrkan är 1 600 nits. Edge 50 har samma kameramodul som Edge 50 Neo.

Telefonen skyddas av Gorilla Glass 5 och precis som Edge 50 Neo ska Motorola Edge 50 uppfylla den militära standarden MIL-STD-810H. Edge 50 levereras med Android 14 och kommer att få två uppdateringar av operativsystemet och tre års säkerhetsuppdateringar, lovar Motorola.

Motorola Edge 50
Motorola Edge 50 finns i färgerna Jungle Green, Koala Grey och Pantone Peach Fuzz. (Foto: Motorola)

Som nämnts kommer mobilen att finnas tillgänglig i butik från och med oktober. Den kommer att finnas i färgerna Jungle Green, Koala Grey och Pantone Peach Fuzz.

Moto AI

Ingen mobiltelefontillverkare kan lansera nya modeller år 2024 utan att prata om artificiell intelligens (AI). Det gäller givetvis även Motorola, som lovar att båda de nya modellerna kommer att dra nytta av Moto AI, främst för att hjälpa användarna att ta bättre bilder med kameran.

Läs också Vad hände med Edge? Från att ha varit i frontlinjen är årets Edge-modell snarare en medelmåtta.

Bland annat kommer Moto AI att hjälpa till med bättre bildstabilisering och därmed förhindra suddiga bilder, hävdar tillverkaren, och den så kallade 30x Super Zoom-funktionen kommer också att vara AI-stödd.

Sist men inte minst ska Moto AI också kunna hjälpa till att skapa bakgrundsbilder för mobilskärmen baserat på allt material som du kan fotografera med kameran. Bär du en skjorta eller klänning i ett visst mönster? Ta en bild och Style Sync-funktionen kommer att föreslå en bakgrundsbild i samma färg och stil.

Motorola lanserade också de två budgetmobilerna Moto G55 och Moto G35 i samband med eventet i Serbien. De kommer också att finnas tillgängliga i svenska butiker från och med oktober.

Du kommer snart att kunna läsa ett test av Motorola Edge 50 Neo här på L&B Home.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 reaktion på ”Motorola Edge 50 och Motorola Edge 50 Neo lanserade”

  1. Jag vill veta ifall de nya mobilerna också är parfymerade? Motorola diskvalificerar ju sig själva om de fortsätter med det. Har en hyfsat ny Motorola som jag gömt långt in i en byrålåda, den stinker vansinnigt för en allergiker, annars är mobilen perfekt, men stanken gör dem obrukbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xperia får AI-bildredigering

Apple sade inte det i tisdags: Laddar med upp till 45 watt

Huawei lanserar tredelad vikbar mobil

Din nya iPhone 16 kommer inte att få Apple Intelligence

Bluetooth 6 är på gång

Inga stora iPhone-överraskningar från Apple

Nya Apple Watch 10

Var är laddaren?

Honor lanserar den tunnaste vikbara smartphonen hittills

Reparerbar och ombyggbar mobil

Efter uppdatering: Pixel-mobiler kan mäta om du har feber

Därför kan du inte längre höja och sänka volymen med din iPhone

Rulla till toppen