TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Känslosam musikupplevelse för dem med hörselnedsättning

Med Apple Music Haptics behöver man inte höra bra för att kunna uppleva musiken.

Av / 2024-09-18 - 11:56
Känslosam musikupplevelse för dem med hörselnedsättning

Det finns många funktioner i Apple-enheter för dem med synnedsättning där man i stället kan prata eller få saker upplästa eller beskrivna för sig. Men om man i stället har nedsatt hörsel är det desto svårare att kunna uppfatta musik. Det hoppas Apple kunna göra något åt med den nya tillgänglighets-funktionen Music Haptics.

Funktionen använder helt enkelt skakmotorn, iPhone Taptic Engine, för att återge musiken med tryck, texturer och förfinade vibrationer som följer musikens ljud. Den kan användas tillsammans med Apple Music, Apple Music Classical, Shazam men även tredjepartsappar när din iPhone är uppkopplad på nätet.

För att det ska bli lättare att hitta musik som passar funktionen har det tillkommit ett nytt utrymme i Apple Music tillägnat detta. Det finns spellistor som Haptic Beats, Haptic Bass, Haptic Vibrations och Haptic Hits, samt ett urval av album. För att hitta dem, följ denna länk.

För att använda Music Haptics, gå till appen Inställningar, välj Tillgänglighet och kolla att Music Haptics är påslaget. Music Haptics-logotypen kommer visas på skärmen. För att pausa haptics, tryck en gång på loggan och en gång till för att aktivera igen.

Music Haptics finns för iPhone 12 och senare med iOS 18 eller senare.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Android 15 är på väg

Upplev musiken med känseln

iOS 18 är redo för nedladdning

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Apple sade inte det i tisdags: Laddar med upp till 45 watt

Huawei lanserar tredelad vikbar mobil

Din nya iPhone 16 kommer inte att få Apple Intelligence

Bluetooth 6 är på gång

Inga stora iPhone-överraskningar från Apple

Nya Apple Watch 10

Var är laddaren?

Rulla till toppen