TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Kommentar

Kan jag få min laddare nu!

Nej, det är inte för planetens skull! När laddaren saknas i förpackningen är det för att göra vinst.

Av / 2024-09-08 - 12:01
Kan jag få min laddare nu!

Förstå mig rätt: Jag är till hundra procent för att skydda miljön. Men det är inte vad det här handlar om.

Under de senaste åren har mobilladdaren blivit en utrotningshotad art. Förr fanns det alltid en laddare med i lådan när man packade upp en ny mobiltelefon. Men nuförtiden har det blivit en sällsynthet. Även när du köper en skitdyr flaggskeppstelefon som kostar 15 000 kronor eller mer är allt du får en USB-C-kabel så att du kan ladda din telefon från din dator.

När man frågar mobiltillverkarna är (bort)förklaringen att de inte vill bidra till onödig miljöförstöring och att de flesta mobilköpare redan har en låda full med laddare.

Så när Apple, Samsung, OnePlus och Google skippar laddaren, ska du alltså se det som en tjänst för att rädda planeten.

Läs också Därför kan du inte längre höja och sänka volymen med din iPhone Du kan inte längre använda volymknapparna för att justera volymen på externa högtalare. Förutom om du streamar ljudet via AirPlay eller Bluetooth.

Kära mobiltelefontillverkare, jag tror inte på er överhuvudtaget! När ni tar bort laddaren är det helt enkelt för att göra vinst!

Det som är fel med det här argumentet är att de gamla laddarna som kunderna kanske har liggande i lådan inte stöder de senaste laddningsstandarderna. Om du vill ladda din telefon i super-duper-ultrahastighet (det nuvarande rekordet är 320W) måste du köpa en ny laddare.

Läs också Earth Day: Så kan din mobil bidra till att rädda planeten! Med anledning av den årliga Earth Day kommer här fem bra tips för att ta hand om batteriet i mobilen – och ytterligare fyra tips för att spara mobilström.

Det är en lysande plan: För det första ökar ni intäkterna genom att ta bort laddaren. För det andra tjänar ni extra genom att sälja den separat.

Men det har inte ett skit med miljön att göra.

Om ni verkligen vill rädda världen (och jag rekommenderar det, eftersom en brinnande planet är bad for business), har jag ett gratis råd till alla er mobiltelefontillverkare (ni kan tacka mig efteråt):

Tillverka färre mobiltelefoner!

Sluta släppa två modellgenerationer per år. De senaste mobilerna kommer med löften om upp till sju års uppdateringar, men ingen behåller den gamla mobilen så länge. När en ny modell kommer ut läggs den gamla helt enkelt i lådan tillsammans med förra och förrförra årets mobil. Och kanske ligger där också en gammal 15W-laddare.

Resursförbrukningen och miljöpåverkan i form av föroreningar och koldioxidutsläpp för att producera ytterligare en generation mobiler är oändligt mycket större än att producera en mycket mindre avancerad mobilladdare som också kan användas till många andra saker när mobilen har gått ”låd-döden” till mötes.

Så om ni menar allvar med att vara miljövänliga ska ni bara tillverka de mobiler som faktiskt behövs. Och glöm inte laddaren!

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Apple sade inte det i tisdags: Laddar med upp till 45 watt

Huawei lanserar tredelad vikbar mobil

Din nya iPhone 16 kommer inte att få Apple Intelligence

Bluetooth 6 är på gång

Inga stora iPhone-överraskningar från Apple

Nya Apple Watch 10

Var är laddaren?

Honor lanserar den tunnaste vikbara smartphonen hittills

Reparerbar och ombyggbar mobil

Efter uppdatering: Pixel-mobiler kan mäta om du har feber

Rulla till toppen