TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Huawei HarmonyOS Next behöver inte Android

Huawei dumpar stödet för Android-appar och lovar i stället 10 000 appar för egna operativsystemet.

Av / 2024-09-25 - 14:06
Huawei HarmonyOS Next behöver inte Android

Vi kommer med värme ihåg 10-talet när Huawei steg som en raket på mobilhimlen och lanserade den ena innovativa mobilen efter den andra. Framför allt var de pionjärer inom kamerateknik och var dem som fick teleskop-telelinser att slå igenom för stor optisk zoom. Men så kom svartlistningen från USA 2019 som gjorde att de inte längre fick använda Google Play eller Googles appar.

De försökte ett par år hanka sig fram med sitt egna Harmony-gränssnitt ovanpå Android, och en egen appbutik. Och visst lyckades de få in ett par viktiga lokala appar i butiken, men i längden tröttnade man på allt som saknades. HarmonyOS har fortsatt utvecklas och har överlevt då det gick att installera Android-appar genom en bakväg. Men redan för ett år sedan tillkännagav Huawei att de planerade att helt separera sig från Android. Och nu är tillfället här.

At HUAWEI CONNECT 2024, Zhu Yonggang, President of Huawei Mobile Cloud, announced that more than 10,000 applications and meta-services have been launched on the HarmonyOS NEXT application market, meeting 99.9% of consumers’ usage time.” (Huawei via 9to5Google)

Huawei har tillkännagett att deras HarmonyOS Next nu har stöd för 10 000 appar och tjänster. Enligt företaget täcker det in 99,9 procent av konsumenternas behov. Och det låter ju bra. Men samtidigt tar man bort möjligheten att använda bakvägen för att installera Android-appar.

Annonce
Läs också Snygg och tuff träningsklocka Exakta sensorer och omfattande träningsfunktioner men stora brister som smartklocka.

Så om du lyckats köpa en Huawei-mobil utomlands och hittills har klarat dig genom att komplettera med Android-appar ser det dystert ut. Vi är nämligen högst skeptiska till att Harmony-apparna täcker 99,9 procent av skandinaviska användares behov.

Enligt The Register planerar Huawei även att kasta ut Windows på sina laptops till förmån för Harmony OS. Vilket verkligen känns som spiken i kistan för dem.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Oura Ring 4 med betydande förbättringar

Xiaomi lanserar flippmobil och förklarar krig mot Samsung

Samsung uppgraderar Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nya Xiaomi-mobiler med Leica och MediaTek

HarmonyOS nu på egna ben

Xiaomi nummer 2 i augusti

Huaweis nya klockgeneration

Android 15 är på väg

Upplev musiken med känseln

iOS 18 är redo för nedladdning

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Rulla till toppen