Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Här är nya Android M

På utvecklarkonferensen Google I/O har nästa Android-version lanserats.

Av / 2015-06-01 - 09:36
Här är nya Android M

Efterträdaren till Android Lollipop, som presenterades för ett år sedan, kallas ännu så länge för Android M. Google har lagt stor vikt vid att rätta fel, som det ska finnas tusentals av, men det ska också finnas en del intressanta nya funktioner i den nya Android-versionen.

Android Play
Först och främst gör Google som Apple och lanserar Android Play. Den trådlösa betalningsfunktionen blir en del av Android M men kommer också att rullas ut till Android-mobiler som kör KitKat och Lollipop. Med Android Pay kan man betala via NFC genom att bara lägga telefonen på betalterminalen.

io-android-pay-retail-650-80

I Android M kan Android Pay genomföra köp direkt i tredjeparts-appar som Amazon, utan att användaren behöver ange betalinformation. Allt hämtas från den virtuella plånboken som är en del av Google betalsystem.

Fingeravtryck
Både Samsung och HTC har egna Android-smartmobiler med fingeravtrycksläsare men där handlar det om tillverkarnas egna lösningar, eftersom fingeravtrycksläsare inte har varit en del av Android-operativsystemet. Men det blir det nu.

Tillsammans med Android Pay ska man kunna betala säkert utan att tänka på koder och lösenord.

Längre standby-tid
Med hjälp av funktionen ”Doze” håller Android koll på om telefonen förflyttat sig den senaste tiden. Om den inte har det så går den in i ett strömsparande tillstånd som stänger av de flesta appar, bortsett från de viktigaste meddelandena och notifieringarna.

android-doze-650-80

Google har testat Doze-funktion på en Nexus 9-surfplatta och påstår att de fick en dubbelt så lång standby-tid än med en likadan surfplatta som körde vanliga Android Lollipop.

USB-C
Från och med Android M kommer Android-mobiler att ha stöd för den senaste USB-standarden, USB-C, som vi redan har provat i praktiken i Apples nya MacBook.

Med USB-C kan man ladda en annan enhet med sin mobil eftersom standarden klarar att strömmen går åt båda håll.

Google Now
Tap är en ny funktion som innebär att användaren kan fråga den digitala assistenten om råd utan att lämna appen som är öppen för tillfället.

now-on-tap-spotify-650-80

Det betyder att man till exempel kan vara inne i filmdatabasen IMDB och, genom att trycka på hemknappen, direkt kan öppna Google Now och beställa biljetter till den film man läser om.

App-tillåtelser
I dag blir du tillfrågad om alla tillåtelser med en gång, så fort du laddar ner en ny app från Google Play. Med Android M behöver du inte bestämma dig för om en app till exempel får använda mikrofonen eller får komma åt dina kontakter, förrän första gången det är relevant. Då visas ett litet popup-fönster där du kan svara ja eller nej.

io-whats-app-permission-650-80

Om du senare ångrar ett särskilt tillstånd, kan du använda inställningarna och ändra dem individuellt.

Android M är tillgängligt för app-utvecklare nu. Den färdiga versionen av operativsystemet beräknas bli färdig i september.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen