Nyheter

På utvecklarkonferensen Google I/O har nästa Android-version lanserats.
Annons
Annons
forfatter

Efterträdaren till Android Lollipop, som presenterades för ett år sedan, kallas ännu så länge för Android M. Google har lagt stor vikt vid att rätta fel, som det ska finnas tusentals av, men det ska också finnas en del intressanta nya funktioner i den nya Android-versionen.

Android Play
Först och främst gör Google som Apple och lanserar Android Play. Den trådlösa betalningsfunktionen blir en del av Android M men kommer också att rullas ut till Android-mobiler som kör KitKat och Lollipop. Med Android Pay kan man betala via NFC genom att bara lägga telefonen på betalterminalen.

io-android-pay-retail-650-80

I Android M kan Android Pay genomföra köp direkt i tredjeparts-appar som Amazon, utan att användaren behöver ange betalinformation. Allt hämtas från den virtuella plånboken som är en del av Google betalsystem.

Fingeravtryck
Både Samsung och HTC har egna Android-smartmobiler med fingeravtrycksläsare men där handlar det om tillverkarnas egna lösningar, eftersom fingeravtrycksläsare inte har varit en del av Android-operativsystemet. Men det blir det nu.

Annons

Tillsammans med Android Pay ska man kunna betala säkert utan att tänka på koder och lösenord.

Längre standby-tid
Med hjälp av funktionen ”Doze” håller Android koll på om telefonen förflyttat sig den senaste tiden. Om den inte har det så går den in i ett strömsparande tillstånd som stänger av de flesta appar, bortsett från de viktigaste meddelandena och notifieringarna.

android-doze-650-80

Google har testat Doze-funktion på en Nexus 9-surfplatta och påstår att de fick en dubbelt så lång standby-tid än med en likadan surfplatta som körde vanliga Android Lollipop.

USB-C
Från och med Android M kommer Android-mobiler att ha stöd för den senaste USB-standarden, USB-C, som vi redan har provat i praktiken i Apples nya MacBook.

Annons

Med USB-C kan man ladda en annan enhet med sin mobil eftersom standarden klarar att strömmen går åt båda håll.

Google Now
Tap är en ny funktion som innebär att användaren kan fråga den digitala assistenten om råd utan att lämna appen som är öppen för tillfället.

now-on-tap-spotify-650-80

Det betyder att man till exempel kan vara inne i filmdatabasen IMDB och, genom att trycka på hemknappen, direkt kan öppna Google Now och beställa biljetter till den film man läser om.

App-tillåtelser
I dag blir du tillfrågad om alla tillåtelser med en gång, så fort du laddar ner en ny app från Google Play. Med Android M behöver du inte bestämma dig för om en app till exempel får använda mikrofonen eller får komma åt dina kontakter, förrän första gången det är relevant. Då visas ett litet popup-fönster där du kan svara ja eller nej.

Annons

io-whats-app-permission-650-80

Om du senare ångrar ett särskilt tillstånd, kan du använda inställningarna och ändra dem individuellt.

Android M är tillgängligt för app-utvecklare nu. Den färdiga versionen av operativsystemet beräknas bli färdig i september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.
Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.