Nyligen testade vi OnePlus Nord 3 med bra resultat. Några av de tidigare modellerna har inte känts som att de prickat riktigt rätt med funktioner och pris, men nu verkar det som att Oneplus har hittat hem igen. Så vilka beslut tog företaget för att hamna på banan igen? Vi fick en unik chans att fråga Kinder Liu, VD och COO för Oneplus.
Vi började med att fråga hur man får en mellanklassmobil att sticka ut. Det måste vara svårt när konkurrensen är så hård och alla egentligen har tillgång till samma komponenter. Kinder Liu menar att Oneplus gjord vad de är kända för, nämligen att packa in oväntat bra hårdvara till ett rimligt pris. Det innebar bland annat de, förutom mycket minne, snabbladdning, AMOLED-skärm och en kamerasensor lånad från toppmodellen, även valde en lite annan systemkrets än andra.
I Nord 3 sitter nämligen en MediaTek Dimensity 9000, snarare än en Qualcomm Snapdragon som vi ser i majoriteten av dagens mobiler. Kinder Liu menar att de sedan 2021, när de använde en tidigare krets från företaget i Nord 2, har haft ett utmärkt samarbete med leverantören. Oneplus har kunnat påverka utvecklingsprocessen och därmed fått precis de funktioner och den prestanda som behövdes.
The MediaTek Dimensity 9000 chip at the heart of OnePlus Nord 3 is actually the same processor that powers our OnePlus Pad, so we know it will give our users a great mix of powerful performance and battery life management.”
Systemkretsen presterade väldigt bra i våra tester som mäter en enda processorkärna. Men i dag är många appar skrivna för att köras på många processorkärnor samtidigt. Vi undrade därför om denna prestanda fortfarande är relevant. Kinder Liu förklarade att när det gäller tunga uppgifter som spel och videoredigering är det fortfarande huvudprocessor-kärnan som gör det tunga lyftandet. De andra kanske hjälper till, men det är fortfarande viktigt att ha muskler där.
Vi har också sett att även mobiler i mellanklass-segmentet börjar få bra prestanda för AI och maskininlärning. Men vad gör den egentligen för nytta för den vanlige konsumenten. Det visar sig att Oneplus faktiskt är lite konservativa här. De använder det för att förbättra foton, men inte bara för sakens skull.
AI has transformed the way we interact with content, platforms, apps, and devices. However, it also requires manufacturers to carefully and systematically optimise and avoid feature bloat.”
Ett ställe där vi sett att mobilerna har förändrats de senaste åren är att man alltmer använder computational photography, det vill säga att man använder signalprocessorer och bildbehandlingsalgoritmer för att kompensera för att en mobil aldrig kommer kunna ha lika bra optik som en riktig kamera. Vi undrade hur Oneplus ser på detta.
Computational photography can do a lot to improve imaging, but it cannot supply detail that is not captured by the physical sensor. That is why we’ve chosen to equip the OnePlus Nord 3 with the same main camera sensor as the OnePlus 11, the Sony IMX890, and OIS.”
Och det har de en bra poäng i, för i våra tester konstaterade vi just att fotokvaliteten hade tagit ett stort steg framåt jämfört med Nord 2-modellen.
Slutligen undrade vi hur Oneplus förhåller sig till den kommande EU-lagstiftningen som ska kräva att konsumenter själva kan byta batteriet i mobilen. Kinder Liu berättade att man i Oneplus Nord 3 använder teknik som gör att batteriet håller 1600 laddcykler, vilket motsvarar 4 år av daglig laddning. Däremot hade han ingen konkret information om möjlighet till batteribyte än, men lovade att hålla oss uppdaterade.
OnePlus is aware of the recent developments in the EU Parliament regarding smartphone batteries, and we are closely monitoring the situation.”
L&B Home tackar Kinder Liu för att han tog sig tid att prata med oss om Nord 3, företagets nya mellanklassmobil.
Läs också:
OnePlus Pad
OnePlus Pad: Ute bra, hemma bäst?
OnePlus Pad är en utmärkt första försök med en surfplatta från den kinesiska tillverkaren, men den passar bäst att ha hemma.