Knappt har EU drivit igenom att USB-C är den enda tillåtna laddningskontakten, och bestämt att man måste själv kunna byta batteri i sina elektronikprodukter, så kommer ett förslag som är ännu mer långtgående.
För det första ska mobiltelefoner få samma sorts energimärkning som vi idag ser på vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner. Det vill säga en märkning mellan A och G, där A är mest energieffektiv. Det låter rimligt och inte så svårt att genomföra.
Sen kommer glädjande nog ett krav på att tredjepartsreparatörer ska ha snabb tillgång till viktiga reservdelar. Denna ”right to repair” är en het potatis i USA och allt fler mobilmärken kommer med officiella reparationsprogram. Men förslaget går längre än så. Delarna ska vara tillgängliga i SJU ÅR efter att modellen slutat säljas på EU-marknaden. Dessutom ska professionella reparatörer ha tillgång till all programvara som behövs för bytet.
Härnäst kommer krav på att operativsystemsuppgraderingar ska vara tillgängliga i minst fem år efter att produkten har släppts på marknaden. Detta är ett betydande steg framåt då tillverkare idag skryter om de erbjuder tre uppgraderingar. I framtiden är detta på tok för kort.
Vi ska tillverka produkter som håller i längden. De nya reglerna gör det möjligt för konsumenterna att göra hållbara val och välja produkter som är utformade för att spara material och energi, i överensstämmelse med EU:s klimat- och energimål. Reglerna hindrar att produkter föråldras snabbt och stöder reparation, hållbarhet och hög batteriprestanda. För första gången kommer smarttelefoner och surfplattor få reparerbarhetspoäng som ger både konsumenter och reparatörer inflytande
Virginijus Sinkevičius, kommissionär för miljö, hav och fiske – 16/06/2023
Mest överraskande i förslaget är att det kommer krävas skydd mot oavsiktliga fall. Om det innebär att det blir obligatorisk att skicka med ett skal får vi se. Skaltillverkarna lär inte bli glada. Men dessutom måste mobiler och surfplattor vara skyddade mot damm och vatten. Det vill säga en kapslingsklassning, vilket beskrivs i våra tester med ett IP-värde.
Detta kommer bli intressant då surfplattor sällan är skyddade alls eftersom de antas användas hemma. Och det kommer bli en utmaning att tillverka mobiler som är täta, men samtidigt är lätta att öppna så att konsumenten själv kan byta batteriet. Vi kan nog vänta oss tjockare mobiler framöver.
Europaparlamentet har nu två månader på sig att behandla ärendet, reglerna kommer sedan införas efter en övergångsperiod på endast 21 månader. Snabba puckar för att vara EU.
Källa: Pressmeddelande