TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple tvingas släppa monopolet för Apple Pay på iPhone

EU tvingar Apple att släppa tekniken för kontaktlösa betalningar fri till konkurrenter.

Av / 2024-07-14 - 10:00
Apple tvingas släppa monopolet för Apple Pay på iPhone

Banker och konkurrenter har länge klagat över att Apple låst ute alla andra från att använda NFC (Near Field Communication) i iPhone. Det vill säga tekniken för att ”blippa” för att betala i butiken. Därmed har de i praktiken skapat ett monopol för kontaktlösa betalningar där användarna av den mest sålda mobilen tvingats använda Apple Pay.

Detta ses naturligtvis inte med blida ögon av EU som slår ner på alla konkurrensbegränsande verksamheter, där monopol aktivt bekämpas. Efter fyra års förhandlingar mellan EU och Apple har de nu till sist slutit en överenskommelse.  Enligt den förbinder sig Apple att dela med sig av teknik för NFC, FaceID-identifiering och dubbelklick för att starta en betalning. Apple hotades annars med böter på 10 procent av sin omsättning, vilket motsvarar den hisnande summan 40 miljarder dollar.

Illustration: EU-kommissionen

Tidigare i år presenterade EU den preliminära överenskommelsen och bad om feedback från organisationer och företag. Det som nu överenskommits verkar alltså branschen vara nöjd med.

It opens up competition in this crucial sector, by preventing Apple from excluding other mobile wallets from the iPhone’s ecosystem” säger Margrethe Vestager, EU:s VD för konkurrenspolicy.

Margrethe Vestager. Foto: EU-kommissionen

I praktiken kommer det innebära att konkurrenter kan erbjuda alternativa betalningslösningar för konsumenterna. Man kan tänka sig att Google och Samsung, som idag har betalningslösningar för Android, kommer stå redo att kasta sig över möjligheten.

Källa: Pressmeddelande från EU-kommissionen

Läs också:

Apple lanserar självbetjänings-reparation i Europa

Kunder i Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Spanien, Sverige och Storbritannien kan nu köpa originaldelar och verktyg från Apple.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Reparerbar och ombyggbar mobil

Efter uppdatering: Pixel-mobiler kan mäta om du har feber

Därför kan du inte längre höja och sänka volymen med din iPhone

Samsungs nya vikbara mobiler är en stor flopp

Motorola lanserar två nya prisvärda modeller i Edge-familjen

Garmin fēnix får AMOLED-skärm

Nya detaljer om iPhone 16 Pro och 16 Pro Max

Årets mest rosa mobil

ZTE K1 Pro smartklocka för barn

Ladda alla prylar samtidigt

Ladda mobilen på fyra och en halv minut

Styr mobilen med ögonen

Rulla till toppen