Alla moderna mobiler innehåller en mängd sensorer som kan användas för att mäta hur man rör på sig, hur långt och hur länge. Det är inte undra på att det vimlar av appar som hjälper dig under träningspasset. Att få reda på hur länge man har promenerat, hur långt man sprang igår eller om man håller rätt tempo när man cyklar är inte svårare än att ladda ner och installera valfri populär app från iTunes App Store. Men om man använder olika appar för olika saker så blir det snabbt oöverskådligt.
I och med iOS 8 lanserade Apple därför ett övergripande system som ska hjälpa dig att samla in alla dina uppgifter och kunna presentera dem på ett enda ställe. Den ger också tillverkarna av apparna ett enkelt sätt att koppla in sig i systemet och att både kunna lämna och hämta uppgifter. Även om de kommer från andra källor än deras egen app. Den underlättar även för dig då du slipper knappa in samma sak på olika ställen hela tiden. Det är appen Hälsa som ligger på startskärmen.
En guldgruva för forskarna
Nyligen berättade Apple att hälso-appen hade rönt mycket uppmärksamhet bland forskare. Både bland de som studerar enstaka sjukdomar och de som följer befolkningens hälsotillstånd är det ett problem att samla in data. Det är dyrt att hitta frivilliga som vill delta i undersökningar och resurskrävande att samla in data under en längre tid. De frågade sig om man inte skulle kunna göra det över nätet istället och automatiserat. Därför har Apple presenterat en förlängning av tekniken kallad ResearchKit.
Snarare än att vara en speciell app är det en standardiserad teknik som forskarna kan använda i sina egna appar. Genom att bygga in tekniken kan apparna samla in data regelbundet och på ett säkert sätt. De som använder apparna kan själva avgöra om de vill dela med sig av resultaten och vilka som får tillgång till deras medicinska data. Appen kan förutom att plocka ut grunddata ur Hälsa-appen även rapportera in speciella mätningar som blodtryck eller användning av astmainhalatorn.
Genom apparna kan forskarna även få tillgång till ett mycket större urval och en bredare grupp av befolkningen. Inte bara de som har tid över för att delta i undersökningar och som bor inom reseavstånd från instituten. Apparna gör det möjligt för forskarna att interagera med deltagarna genom att ge dem uppgifter att utföra, eller frågeformulär att besvara. Svaren samlas in och presenteras så att forskarna kan lägga mer tid på att analysera data än på att skyffla blanketter.
Undersökningarna har redan börjat
En app som redan har börjat användas är Asthma Health, utvecklad av Icahn School of Medicine. Appen används för att utbilda astmapatienter om sin sjukdom, låta dem övervaka sig själva, påverka deras beteende i en positiv riktning och uppmuntra dem att hålla sig till behandlingsplanen från sin läkare. Genom appen ska forskarna försöka se mönster i när symptom uppstår och vad som kan utlösa en astmaattack. Målet är att kunna erbjuda personanpassad behandling i framtiden.
Share the Journey är en annan app, utvecklad av Dana-Farber Cancer Institute, Penn Medicine, Sage Bionetworks and UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center. I studien försöker forskarna förstå varför vissa bröstcancer-patienter återhämtar sig snabbare än andra, varför symptomen varierar över tid och hur man kan lindra dem. Genom sensorer och frågeformulär samlar man in data om utmattning, humör, sömnproblem och hur motion spelar in i processen.
För att förstå riskfaktorerna bakom diabetes har Massachusetts General Hospital utvecklat appen GlucoSuccess. Man låter dels deltagarna besvara frågor om kost, fysisk aktivitet och mediciner de tar, dels mäter man regelbundet blodsockret. Förutom att det ger forskarna data så får patienterna återkoppling så att de själva kan se hur deras kost och motion påverkar blodsockernivån. Målet är att de ska bli mer medvetna och göra aktiva val för att må bättre.
Världens största studie av Parkinsons sjukdom genomförs av Sage Bionetworks och University of Rochester med hjälp av appen mPower. Den innehåller en mängd övningar som att knacka på skärmen snabbt, ett minnesspel, analys av din röst och din motionsnivå. Alla ger en indikation på hur långt gången sjukdomen är och hur snabbt den utvecklar sig. Genom att kombinera informationen från alla deltagarna hoppas forskarna kunna göra nya genombrott i att förstå sig på sjukdomen.
Så här använder du Hälsa
För att underlätta för apparna och för dig själv så kan du själv lägga in dina data direkt i Hälsa. Starta appen och tryck på Hälsodata längst ned på skärmen. Börja förslagsvis med grunddata som födelsedag, kön och blodgrupp (ligger under Jag). Gå vidare till Kroppsmått och tala om din längd och vikt. Det här är viktiga grundparametrar som apparna behöver och genom att knappa in dem i Hälsa så slipper du göra det varje gång du installerar en ny träningsapp.
Livsviktig information
Men appen kan göra så mycket mer än att bara hålla reda på och samla data om dig själv för ditt eget bruk. Den kan bokstavligt talat rädda ditt liv. Om du råkar ut för en olycka och räddningspersonalen behöver ha tag på dina anhöriga eller behöver veta mer om dig för din behandling så kan din iPhone informera dem. Från låsskärmen kan de nämligen trycka på Nödsituation, välja Medicinskt ID och få veta vem du är, kontaktuppgifter för dina anhöriga, om du är organdonator, om du har några sjukdomar eller allergier.
För att lägga in uppgifterna i Hälsa trycker du på Medicinskt ID längst ned på skärmen och sedan Ändra högst upp. Sen är det bara att fylla i Hälsotillstånd, Medicinska anteckningar, Allergier, Läkemedel, Blodgrupp och om du godkänner organdonation. Här anger du även anhöriga genom att välja dem från kontaktboken. Du kan också välja att visa ålder, längd och vikt, vilket hämtas från dina grunduppgifter som beskrevs ovan. Glöm inte att välja Visa på låsskärm innan du trycker Klar.
Samla in information
Nu när du har gjort din del av jobbet är det dags att börja samla in hälsodata från apparna. Vilka appar som stöder Hälsa kan du hitta på iTunes App Store genom att klicka på Hälsa och motion under Alla kategorier. Här finns en egen avdelning där Apple listar exempel på populära appar med stöd. Några exempel är Runtastic, Health Mate, Nike+ Running, Endomondo, Sleep Cycle Alarm, Map my Run+ och 7 Minute Workout.
Men det är inte bara appar som använder sig av telefonens sensorer som kan registrera information i Health. Det finns också tillbehör med andra typer av sensorer och mätningar som kan bidra med en mängd annan information. Exempel är Garmins pulsmätare som ger en mycket bättre information om din träning än bara ren hastighet och tid. Eller Withings Aura som ligger under din madrass och inte bara mäter hur länge men även hur bra du sover. Med Withings trådlösa våg kan du löpande få in vikt och kroppsfett så att du slipper knappa in det själv. Det lär även finnas mätare för blodtryck, promillehalt och blodsocker där ute som har stöd för Hälsa.
Om du oroar dig över att känslig information om din hälsa slipper ut och vilka som har tillgång till den så kan du själv se och styra det från appen. Tryck bara på Källor längst ned så listas vilka appar som har tillgång. Klicka på en app för att välja vilka data som en app kan bidra med. Men kanske viktigare, vilka data den får läsa från Hälsa. Det är bara att slå av allting som verkar suspekt att en app skulle behöva veta för dig om du månar om din integritet.