TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple lanserar nya iPhone 16- och iPhone 16 Pro-modeller utan en massa AI

Vi får vänta på Apple Intelligence, som inte kommer att vara klart när iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max kommer ut i butikerna. De första funktionerna kommer att finnas tillgängliga i en betaversion under oktober.

Av / 2024-09-09 - 23:11
Apple lanserar nya iPhone 16- och iPhone 16 Pro-modeller utan en massa AI

Apple har lanserat årets nya iPhone-modeller: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max. Gemensamt för alla fyra modellerna är Apple Intelligence – Apples term för funktioner baserade på AI – som den Cupertino-baserade teknikjätten presenterade på utvecklarkonferensen WWDC i juni.

Läs också Var det allt, Apple? Den långt efterlängtade AI-satsningen från Apple visar hur stora problem de har

Apple Intelligence kommer att inkludera möjligheten att automatiskt skriva om text, till exempel i meddelanden och e-postmeddelanden, skapa nya emojis baserat på unika beskrivningar, hitta bilder i Bilder-appen genom att helt enkelt beskriva bildens motiv, och Siri kommer också att bli mycket mer intelligent, lovar Apple. Först och främst kommer Apples personliga assistent att bli bättre på att förstå talat språk. Och baserat på användarens egna personliga kontext (all den information om användaren som den artificiella intelligensen kan lära sig genom meddelanden, e-post, foton, kalendermöten etcetera) ska Siri bli mycket bättre på att styra iPhone och hitta och använda användarens information för att utföra en mängd olika uppgifter. Apple lovar att användarens privata information kommer att förbli privat oavsett om en funktion körs på den mobila enheten eller i molnet.

Apple Intelligence
(Skärmdump: Apple)

Tyvärr kommer ingen av de många Apple Intelligence-funktionerna att vara klara när de fyra nya iPhone-modellerna kommer ut i butik i slutet av nästa vecka. De första funktionerna kommer att finnas tillgängliga i en betaversion under oktober, förklarade Apple vid dagens lansering, medan ytterligare funktioner kommer att rullas ut under de kommande månaderna. Inledningsvis kommer Apple Intelligence endast att fungera på amerikansk engelska, medan andra stora språk som kinesiska och japanska kommer att bli tillgängliga ”under 2025”. Exakt vilka funktioner som kommer att vara tillgängliga redan nästa månad är i skrivande stund okänt.

iPhone 16 och iPhone 16 Plus

Vad vi vet är att nya iPhone 16 och nya iPhone 16 Plus har hoppat över en processorgeneration för att köra de kommande AI-funktionerna. Medan iPhone 15 levererades med Apples A16 Bionic-processor, kommer iPhone 16 och iPhone 16 Plus att levereras med en helt ny Apple A18-processor, som Apple hävdar är 30 % snabbare än sin föregångare. När det gäller GPU-prestanda kommer A18 till och med att vara 40 % snabbare än A16 Bionic, men den nya processorn är ändå mer energieffektiv, lovar tillverkaren.

Apple A18
(Skärmdump: Apple)

Den nya iPhone 16 kommer att ha en 6,1-tums skärm, medan iPhone 16 Plus kommer att ha en 6,7-tums skärm, vilket i princip är den enda skillnaden mellan de två modellerna. De kommer båda att vara utrustade med dubbla kameror (48 Mp vidvinkel och 12 Mp telefoto med 2x optisk zoom), medan skärmen ska leverera en maximal ljusstyrka på 2 000 nits.

iPhone 16
(Skärmdump: Apple)

De nya modellerna kommer också att ha den så kallade actionknappen som Apple lanserade med förra årets iPhone 15 Pro-modeller. Dessutom finns det en helt ny dedikerad knapp som heter ”Camera Control”. Knappen öppnar kameraappen med ett enda tryck, och när appen är öppen kan knappen användas både som avtryckare och för att växla mellan olika inställningar med hjälp av glidande fingerrörelser på knappen. Kameran får också nya AI-baserade funktioner, som Apple kallar ”Visual Intelligence”, som också kan nås via den dedikerade kameraknappen. Rikta kameran mot valfritt motiv och integrerad Google-sökning samt ChatGPT kan användas för att förse användaren med information om vad kameran tittar på.

Apple Visual Intelligence
(Skärmdump: Apple)

De nya iPhone-modellerna är tillverkade av aluminium och skyddas av ett keramiskt hölje. De kommer att finnas tillgängliga i fem färger – vit, svart, grön, marinblå och rosa – och kostar från 11 495 kronor för iPhone 16 och 12 995 kronor för iPhone 16 Plus, båda med 128 GB lagringsutrymme. Båda modellerna kan förbeställas från och med fredag och kommer att finnas tillgängliga från och med den 20 september.

iPhone 16 Pro
(Skärmdump: Apple)

iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max

Alla innovationer i de nya iPhone 16-modellerna kommer naturligtvis också att vara tillgängliga i Pro-serien, iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max. Inklusive ”Camera Control”-knappen och de nya ”Visual Intelligence”-alternativen. Men Pro-modellerna får sin egen helt nya processor, som Apple kallar A18 Pro. Den är 15 % snabbare än förra årets A17 Pro, och de nya iPhone 16 Pro-modellerna stöder också USB 3 och Wi-Fi 7.

Den nya iPhone 16 Pro har en 6,3-tums skärm, medan iPhone 16 Pro Max med 6,9 tum kommer att ha den största skärmen någonsin på en iPhone. I båda fallen handlar det om en OLED-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens.

iPhone 16 Pro
(Skärmdump: Apple)

Kameran är uppdaterad med ett nytt 48 Mp ultravidvinkelobjektiv, som möjliggör bättre makrobilder, medan 48 Mp huvudkamera och 12 Mp teleobjektiv är desamma som på tidigare modeller. I år har dock både iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max 5x optisk zoom tack vare Apples periskop-teleobjektiv. Förra året fick Pro-modellen nöja sig med 3x optisk zoom, medan endast iPhone 15 Pro Max klarade 5x optisk zoom.

Andra kamerainnovationer är nya Photographic styles och möjligheten att spela in 4K-video med 120 bilder per sekund, vilket till exempel möjliggör cinematisk slowmotion.

De nya iPhone Pro-modellerna är tillverkade av titan och skyddas av ett keramiskt hölje. De kommer att finnas i fyra färger – vit, svart, sand och naturlig titan – och kommer att kosta från 14 495 kronor för iPhone 16 Pro och 17 495 kronor för iPhone 16 Pro Max, båda med 128 GB lagringsutrymme. Precis som de två iPhone 16-modellerna kan båda Pro-modellerna förbeställas från och med fredag och kommer att finnas tillgängliga från och med den 20 september.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Apple sade inte det i tisdags: Laddar med upp till 45 watt

Huawei lanserar tredelad vikbar mobil

Din nya iPhone 16 kommer inte att få Apple Intelligence

Bluetooth 6 är på gång

Inga stora iPhone-överraskningar från Apple

Nya Apple Watch 10

Var är laddaren?

Honor lanserar den tunnaste vikbara smartphonen hittills

Reparerbar och ombyggbar mobil

Efter uppdatering: Pixel-mobiler kan mäta om du har feber

Rulla till toppen