Förra året kom Apple med en ganska grundlig och omfattande uppdatering av både iOS och iPadOS, de mobila operativsystemen i iPhone respektive iPad.
Därför är det ont om riktigt stora nyheter i år när Apple traditionsenligt har presenterat nya versioner av iOS och iPadOS på den årliga utvecklarkonferensen WWDC 2021.
Mindre nyheter finns det däremot gott om. Faktiskt så många att vi måste nöja oss med en översikt över de viktigaste om inte den här artikeln ska vara flera kilometer lång. Sagt och gjort:
iOS 15
Först och främst får FaceTime en överhalning. I framtiden stöder appen så kallat spatial audio-ljud så att röster kommer från rätt ställen på skärmen om man till exempel deltar i ett videomöte med flera deltagare. Nya mikrofoninställningar låter också användaren antingen sortera allt bakgrundsbrus, eller tvärtom, så att man får allt ljud från rummet man befinner sig, vilket kan vara praktiskt om någon till exempel spelar live-musik.
FaceTime kommer också i framtiden att kunna skapa möteslänkar som kan delas med andra. Man kommer inte bara att kunna skicka en möteslänk till kollegor eller vänner via tredjeparts-appar som WhatsApp eller Slack, utan även användare utan Apple-enheter kan delta i sådana FaceTime-möten från en webbläsare på sin Windows-dator eller Android-mobil.
Bland nyheterna i iOS 15 finns också ett nytt sätt som meddelanden kan filtreras och sorteras på. Med hjälp av artificiell intelligens kan antalet dagliga notiser som har störande effekt minskas. I stället får man två dagliga sammanfattningar av sina notiser, på morgonen och kvällen.
En ny app som heter Fokus kan underlätta ytterligare för att förhindra avbrott. I appen väljer man om man exempelvis koncentrerar sig på sitt arbete, så tar mobilen – baserat på den artificiella intelligensens inblick i användarens vanliga beteende – hand om att gallra bort meddelanden och notiser som inte har något med arbetet att göra.
Det är artificiell intelligens som är motorn även i Live Text-funktionen, som gör att användaren kan kopiera, söka och översätta text direkt från bilder på mobilen. Oavsett om man har tagit bilderna själv eller hittat dem på internet.
Wallet-appen, som kan användas för kreditkort, boardingkort och liknande, utökas så att man även kan lagra en digital version av ditt körkort, hälsokort eller liknande. Detta fungerar till att börja med bara i ett begränsat antal amerikanska delstater.
Å andra sidan ska ett utökat stöd för digitala nycklar – så att man till exempel kan få en virtuell version av sitt hotellnyckelkort i stället för att behöva springa runt med en fysisk kopia – bli tillgängligt globalt. Bland annat i samarbete med hotellkedjan Hyatt och många fler.
iPadOS 15
Lite större nyheter finns i iPadOS, som bland annat får ett app-bibliotek och Apples egen översättnings-app, som vi känner igen från iOS 14.
Dessutom kommer man i framtiden att kunna placera widgets var som helst på startskärmen (något som Android har klarat ända från början), plus att det nu går att ha större widgets än tidigare.
Men den viktigaste nyheten är utan tvekan multitasking, som nu gör det mycket enklare att använda exempelvis split view. Funktionen aktiveras enkelt och smidigt från en meny längst upp på skärmen.
Privatliv
Sist men inte minst, gjorde Apple även i år ett stort nummer av att berätta att de anser det vara en hedersfråga att värna om användarnas privatliv.
Bland annat får både E-post och Safari får nya inställningar som gör att användaren kan förhindra att webbsidor och e-postavsändare spårar IP-adresser och fysisk plats.
En ny app som heter App Privacy Report ska i framtiden att ge användaren en bättre överblick över vilka appar som har tillgång till mobilkameran, mikrofoner, kontakter, plus man får en exakt översikt över vilka domäner och webbadresser som varje app kontakter regelbundet.
Siri kör nu mycket fler röstkommandon direkt på enheten, så att inspelningar av användarens röst inte delas via internet, vilket också har fördelen att Siri kan användas till mycket fler saker även om man är offline.
I framtiden kommer iCloud-användare att kunna testamentera sina data och filer till utvalda efterlevande (Legacy Contacts), som får tillgång till innehållet på iCloud när han eller hon dör.
Dessutom introducerar Apple en ny plus-version av iCloud, som bland annat har ett Tor-liknande sätt att vara online och som krypterar all trafik och skickar den via flera reläer. ”Hide My E-mail” låter användaren upprätta engångs-e-postadresser som kan lämnas ut till tredje part för specifika ändamål. På så sätt undviker man att för många obehöriga känner till ens riktiga e-postadress och man slipper de enorma mängder skräppost som vanligtvis följer.
I skrivande stund uppdaterar Apple webbplatsen för den så kallade Apple Beta-programvaran, så det är troligt att registrerade betatestare kommer att kunna ladda ner tidigare versioner av de nya operativsystemen inom kort.