TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple Intelligence kommer inte till Sverige

Åtminstone inte till en början.

Av / 2024-09-10 - 18:56
Apple Intelligence kommer inte till Sverige

Apple har precis lanserat fyra nya iPhone 16-modeller, och Apple Intelligence – Apples namn för funktioner baserade på artificiell intelligens – var en stor del av presentationen.

Men i det efterföljande pressmeddelandet, som också förklarar i detalj om de nya AI-funktionerna, kan du längst ner, i mycket litet tryck, läsa följande:

Apple Intelligence är för närvarande inte tillgängligt på iPhone i EU.”

Om man tittar närmare på Apples supportsida om Apple Intelligence kan man läsa en mer djupgående förklaring, men där går man inte in på varför användare i Sverige och alla andra EU-länder måste klara sig utan de kommande AI-funktionerna. Det står helt enkelt att Apple Intelligence inte kommer att fungera om användaren befinner sig i EU och har ett Apple-ID registrerat i ett EU-land. Men om användaren lämnar EU ska Apple Intelligence fungera så länge enheten är inställd på ett av de språk som stöds (vilket i skrivande stund endast är amerikansk engelska).

Läs också Var det allt, Apple? Den långt efterlängtade AI-satsningen från Apple visar hur stora problem de har

Användare från EU-länder delar samma öde som kinesiska användare från Folkrepubliken Kina (utom de från Hongkong och Macao), som inte heller kommer att ha tillgång till Apple Intelligence.

När det gäller EU måste det vara europeisk lagstiftning, den så kallade Digital Markets Act, som hindrar Apple från att lansera AI-funktionerna, skrev bland annat affärsmediet Bloomberg i somras, men samma lagstiftning har inte hindrat andra tillverkare, till exempel Samsung, Apples största konkurrent på mobilmarknaden, från att lansera liknande lösningar som Galaxy AI för europeiska användare.

Men om du är på väg på en lång semester till USA, Asien eller till och med ett antal europeiska länder som inte är associerade med EU – som Albanien, Vitryssland (!), Island eller Montenegro – kan du se fram emot att de första Apple Intelligence-versionerna blir tillgängliga i en betaversion som en del av iOS 18.1, som kommer att rullas ut till de nya iPhone-modellerna och iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max nästa månad.

Läs också Reglerna Apple Intelligence följer Testare av Apples AI har upptäckt att den instrueras att ”inte hallucinera”.

Funktionerna kommer dock bara att fungera om enhetens språk är inställt på amerikansk engelska. Och det är inte förrän nästa år som Apple Intelligence kommer att utökas till fler språk, inklusive japanska, kinesiska och spanska.

Apple Intelligence-funktioner som kommer att finnas tillgängliga med iOS 18.1 inkluderar verktyg som hjälper till att skriva och omformulera e-postmeddelanden och meddelanden, AI-driven naturlig språksökning i appen Bilder, meddelandesammanfattningar och utökade Siri-funktioner baserade på användarens personliga kontext.

Läs också:

Apple lanserar nya iPhone 16- och iPhone 16 Pro-modeller utan en massa AI

Vi får vänta på Apple Intelligence, som inte kommer att vara klart när iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max kommer ut i butikerna. De första funktionerna kommer att finnas tillgängliga i en betaversion under oktober.

Läs mer
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Apple sade inte det i tisdags: Laddar med upp till 45 watt

Huawei lanserar tredelad vikbar mobil

Din nya iPhone 16 kommer inte att få Apple Intelligence

Bluetooth 6 är på gång

Inga stora iPhone-överraskningar från Apple

Nya Apple Watch 10

Var är laddaren?

Honor lanserar den tunnaste vikbara smartphonen hittills

Reparerbar och ombyggbar mobil

Efter uppdatering: Pixel-mobiler kan mäta om du har feber

Rulla till toppen