TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2025 i Las Vegas: Det här kan vi förvänta oss

Teknikmässan äger rum 7-10 januari 2025, men nedräkningen har redan börjat!

Av / 2024-08-08 - 08:01
CES 2025 i Las Vegas: Det här kan vi förvänta oss

Tro det eller ej, men CES 2025 – det nya årets mest inflytelserika teknikevenemang – är bara några månader bort!

Tidigare i somras besökte representanter för den amerikanska konsumentorganisationen CTA (Consumer Technology Association) Norden för att hålla sitt årliga CEO Summit i Stockholm. L&B fick en pratstund med CTA:s VD Gary Shapiro och president Kinsey Fabrizio, som är ansvarig för CES-evenemanget.

Gary Shapiro, VD för branschorganisationen CTA. (Foto: Consumer Technology Association)
Kinsey Fabrizio, CTA-president og ansvarlig for CES. (Foto: Consumer Technology Association)

CTA:s VD Gary Shapiro berättar för Ljud & Bild att Norden är en viktig region för amerikanska och globala techbolag. I samband med det nordiska besöket publicerade CTA en svensk marknadsundersökning om AI-teknologi, som visar att hela 52 procent av svenskarna använder minst ett AI-verktyg.

CTA-duon avslöjade också att AI (artificiell intelligens) förväntas bli en nyckeltrend på CES 2025, tillsammans med framsteg inom mobilitet, produktivitet och hälsa. Dessutom kan vi naturligtvis förvänta oss att traditionella teman som TV/AV, spel och hemunderhållning kommer att vara i fokus på nästa års mässa.

Här är en video med några av intrycken från CES 2024:

Nedan kan du läsa ett utdrag från Ljud & Bilds intervju med Gary Shapiro och Kinsey Fabrizio:

L&B: Välkommen till Stockholm!

Gary Shapiro: Tack så mycket! Vi har faktiskt varit här i en vecka redan, eftersom vi har bjudit in 150 personer, mestadels toppchefer, entreprenörer och ledare för startups, till Stockholm för att delta på vårt årliga CEO Summit.

Vi har bland annat haft möten med Volvo Group och besökt Exeger-fabriken (svensk tillverkare av solceller, reds anm). Det har varit ett fantastiskt besök så här långt.

L&B: Vad för er till Norden, av alla ställen?

Gary Shapiro: – Norden är uppenbart mycket viktig för oss eftersom det är en mycket teknologikunnig region. Det är en viktig region globalt. Det var därför det var viktigt för oss att åka till Norden den här gången. Faktum är att det här evenemanget planerades för fyra år sedan, före coronaepidemin. Vi har haft liknande evenemang i Frankrike, Italien, Kina och Israel tidigare.

– Vi har också gjort en del undersökningar om svenska konsumenter, och det här är första gången vi gör något som spelar på artificiell intelligens. Vi ser att människor i Norden redan är ganska sofistikerade när det gäller att använda artificiell intelligens.

– CTA genomför också en global undersökning vartannat år, kallad International Scorecard, som visar hur innovationsvänliga olika länder är. Nästa undersökning publiceras 2025, och jag tror att ni kommer att se att de nordiska länderna ligger före många andra.

Gary Shapiro, VD för branschorganisationen CTA. (Foto: Consumer Technology Association)

L&B: Så vad kan vi se fram emot på CES 2025?

Kinsey Fabrizio: – Jag tror definitivt att AI kommer att vara en stor trend igen, och vi kommer att få se många intressanta företag, produkter och lösningar inom det området.

Hälso- och sjukvård kommer också att vara en tydlig trend igen på CES 2025. Vi ser att flera spännande teknologiföretag inom hälso- och sjukvård nu vill delta i mässan.

Mobilitet kommer att vara ett annat viktigt tema för CES 2025. Inte bara fordonsteknologi, utan även bygg- och anläggningsteknik, industriell och marin teknik. Vi såg flygande bilar på årets mässa och förväntar oss att se mer av detta även nästa år.

– Dessutom kommer det övergripande temat att vara hur man löser världens största utmaningar. Här förväntar jag mig att vi kommer att få se några fantastiska innovationer som drivs av AI och generativ AI.

Kinsey Fabrizio, CTA-president og ansvarlig for CES. (Foto: Consumer Technology Association)

L&B: Förväntar ni er en större utställning nästa år?

Kinsey Fabrizio:
– Det är för tidigt att säga, men just nu ser det lovande ut. Vi ligger så långt före schemat, och vi ser många nya företag som visar intresse för att delta.
– Vi kommer också att ha en hel del nytt och spännande konferensinnehåll, presentationer och keynotes. Modeteknologi (fashion technology som t.ex wearables) kommer att vara ett av de ämnen som jag tror kommer att vara något nytt och väldigt kul för CES 2025.

Franska L’Oreal var en av de nya och lite okonventionella utställarna på årets teknikmässa (Foto: CTA)

L&B: Läsarna av L&B är naturligtvis också särskilt intresserade av spel och traditionell hemunderhållning, finns det något speciellt att se fram emot där?

Kinsey Fabrizio:
– Vi kan inte säga något ännu, men spel har varit en viktig kategori på CES i årtionden nu och kommer att fortsätta att vara det. Många besökare kommer trots allt till mässan bara för att se det senaste inom gaminghårdvara och spel. Vi förväntar oss att nästa års mässa kommer att vara minst lika bra eller bättre än årets i det avseendet. Det kommer definitivt att finnas mycket att se fram emot!

– Jag tror också att vi kommer att få se AI-lösningar som verkligen ökar produktiviteten, inte bara för stora företag utan även för konsumenter i vårt dagliga liv. Oavsett om det handlar om sökning, hälsa, mobilitet eller andra ändamål. Vissa av dessa framsteg kan också bidra till att rädda liv, till exempel inom bioteknologi.

Samsung var en av de många tillverkare som fokuserade på AI i år (Foto: CTA)

L&B: En annan sak som många talar om är de stora framstegen för kinesiska elektronik- och biltillverkare. Vi ser att de blir alltmer aktiva och konkurrenskraftiga på marknaden. Inom EU talas det om eventuella sanktioner och samma sak skulle kunna hända i USA. Är detta något som CTA tittar på?

Gary Shapiro:
– Ja, det är definitivt en daglig diskussion som vi för, och som organisation fokuserar vi också på offentlig politik och handel. I USA diskuteras detta mycket, och jag vet att Europa tar ställning till tullar.

– Vi är mycket frihandelsinriktade, men inser att det kan finnas skillnader och diskussioner mellan länder som kan vara politiskt inriktade. Jag tror att nyckeln här är att främja ett större samarbete inom forskning och utveckling, ett större samarbete inom handel och att inse att vi har mycket gemensamt.

– Vi kan inte påverka allt som händer mellan politiska världsledare, men vi kan påverka hur vi agerar och kommunicerar tillsammans, eftersom vi tror på grundläggande mänskliga rättigheter. På CTA har vi ett nära samarbete med FN kring detta och många av de framsteg vi ser på CES bygger på dessa rättigheter. Till exempel hälsovård, mat, ren luft och rent vatten.

HisenseVPDavidGoldSpeakingatSpeakingatCESHisensePressConference_2_ TCLPresidentNorthAmericaMarkZhangSpeakingatCESTCLPressConference
<
>
Hisense på CES 2024 (Foto: CTA)

– Faktum är att Kina har gjort ett mycket bra jobb med att producera många ingenjörer. Vi kan ha olika kulturella, etiska och juridiska synsätt på olika saker, till exempel vilken typ av kopiering som är okej eller inte, men det är något vi måste arbeta oss igenom. Och jag tror att förbättringar och innovationer kan komma från var som helst i världen.

– De kinesiska tillverkarna är en del av CES, men även Korea, som vi inte är allierade med på samma sätt som Västeuropa och USA, har ett starkt deltagande. På CES 2024 hade vi deltagare från fler än 140 länder, och så många som 40 procent av deltagarna kom från länder utanför USA. Så det internationella engagemanget är enormt, säger Gary Shapiro.

Med det tackar vi för pratstunden och ser fram emot CES 2025!

Läs också Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas Din nästa TV-skärm kommer att vara kolossal, knivskarp, bländande ljusstark och... transparent?
Läs också Snart kan du köpa en elbil med en inbyggd miniquadrokopter Den ena nya elbilen från Xpeng ser ut som en Cybertruck och döljer en flygande mini quadrokopter. Den andra är en riktig flygande bil.
Läs också Spela PS5 i Sonys Afeela-bil Som om något tvekat om det är det nu bekräftat att infotainment-systemet kan strömma dina PS5-spel.
Läs också Torka håret med infrarött ljus L’Oréal visar upp den högteknologiska hårtorken Airlight Pro som sägs ha många fördelar
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

På insidan av Elkjøp Campus

Snart drar det i gång i Las Vegas

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Rulla till toppen