TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2019: 8K OLED eller QLED i 2019?

I år blir TV-apparaterna både större och bättre. För toppmodellerna är 8K ledordet. Men ska du välja OLED eller QLED?

Av / 2019-01-10 - 13:28
CES 2019: 8K OLED eller QLED i 2019?

Det är förstås för tidigt att säga vilket som är absolut bäst, eftersom vi bara har sett årets nya TV-skärmar i tvivelaktig belysning och i miljöer med mycket stök och trängsel.

Alla de stora märkena lanserar megastora TV-apparater i år, de flesta med 8K-upplösning. Samsung med LCD-QLED, Sony med LCD-LED och LG med OLED. Första intrycken är verkligen briljanta!

Så vad ska man välja? Tja, låt oss först och främst konstatera att ingen av dem blir billig. Vi har inte fått reda på priserna ännu, men ska du ha en 82- eller 85-tums TV får du räkna med att punga ut åtminstone 150 000 kronor. Känner du dig extra wild and crazy och vill ha en 98-tummare så får du nog dubbla det, minst. Det ska bli spännande att se prislapparna när de kommer så småningom.

Du lär inte bli besviken vilken du än väljer. OLED har ju perfekt svärta, och även om ljusstyrkan är något lägre än med LCD så tror vi inte att det är något problem. Och LG:s 88-tums OLED-TV ser otroligt imponerande ut! Perfekt svärta, briljanta färger och perfekt bild från alla vinklar.

LCD har sina fördelar i form av bättre ljusstyrka, och inga problem med inbränning. Vilket OLED trots allt kan ha. Nackdelen har varit sämre betraktningsvinkel och inte helt perfekt svärta.

Annons

Efter vad vi har sett på Sonys 8K LCD-TV så gäller detta fortfarande i viss utsträckning, även om det verkligen såg bra ut – även från ganska så långt ut mot sidan. Sony har för övrigt nya OLED-modeller i år också, men de får ”bara” 4K. De ser dock fortfarande väldigt bra ut, och man kommer fortfarande väldigt långt med den här upplösningen.

Och så har vi Samsung. Vi fick vara med på en ”black box”-session där Samsung-skärmen var uppställd bredvid ett par andra typer av TV-skärmar. Utan att vi fick reda på vilka märken de kom från. Samsung jämförde också med deras eget 82-tums 8K-flaggskepp Q900R från förra året.

Samsungs nya 8K QLED-skärmar har enastående svärta och betraktningsvinkel, plus ytterst få reflektioner från omgivningen. Foto: Geir Gråbein Nordby
Samsungs nya 8K QLED-skärmar har enastående svärta och betraktningsvinkel, plus ytterst få reflektioner från omgivningen. Foto: Geir Gråbein Nordby

QLED och svart

Vi kan säga så här: svärtan är inte längre något problem. Det är verkligen imponerande hur svarta Samsung har lyckats få sina nya TV-apparater. Detta gäller både 4K- och 8K- toppmodellerna i 9-serien. Även med släckt ljus var svart faktiskt lika svart som på OLED-TV:n bredvid!

Det är ingen tvekan om att betraktningsvinkeln på Samsungs nya QLED-TV (överst) är mycket bättre än förra året (underst). Foto: Geir Gråbein Nordby
Det är ingen tvekan om att betraktningsvinkeln på Samsungs nya QLED-TV (överst) är mycket bättre än förra året (underst). Foto: Geir Gråbein Nordby

Samsung har även jobbat med filtret, så att det släpper ut ljuset likadant åt alla håll. Resultatet är att betraktningsvinkeln ser helt perfekt ut. Lika bra som OLED, och mycket bättre än förra årets modeller!

Tuff för OLED?

Hittills är alltså våra intryck att det kommer att bli svårt för LG att övertyga folk att välja OLED i stället för QLED. Sonys LED återstår att se, liksom Panasonics och Sonys nya OLED-flaggskepp, även om de är 4K-skärmaar. Det är inte nödvändigtvis särskilt viktigt, eftersom det kommer att dröja innan vi får innehåll i 8K – och under alla omständigheter är det ändå svårt att se pixlarna i 4K från ett visst avstånd (fast djupkänslan i 8K är verkligen enastående!).

LG:s 88-tums 8K-OLED-TV är en vacker skapelse. Foto: Geir Gråbein Nordby
LG:s 88-tums 8K-OLED-TV är en vacker skapelse. Foto: Geir Gråbein Nordby

Artificiell intelligens

Det nya i år är att TV-apparaterna använder sig av artificiell intelligens (AI) i bildförbättringen. Det betyder att TV:n har en kraftfull processor som tar en lågupplöst TV-bild, analyserar den och jämför med data från tusentals liknande bilder i hög upplösning. Utifrån detta kan den lägga till information som saknas. Hittills har vi bara fått en ordentlig demonstration av detta från Samsung. Och det fungerar!

Lågupplösta bilder skalas upp till 8K på ett imponerande sätt, man får fram detaljer samtidigt som man minimerar brus. Till och med strömmad video med låg överföringshastighet såg mäkta imponerande ut, TV:n tog bort mycket ”block-brus” i mörka områden utan att förlora detaljer i bilden. Färgband i exempelvis en himmel med många olika nyanser försvann också. Detta innebär att man med de nya TV-apparaterna definitivt bör strömma Netflix- och YouTube-innehåll direkt från TV:n, inte genom en inkopplad Chromecast eller Apple TV. Samsung har ju dessutom fått iTunes inbyggt, vilket i stort sett betyder att man inte behöver någon Apple TV.

Vi vet att LGs nya TV-apparater gör något liknande när det gäller artificiell intelligens i bildförbättringen. Sony och Panasonic också. Men ännu så länge är det för tidigt att säga vem som gör det bästa och mest övertygande jobbet.

Samsung har lyckats sätta Micro-LED-pixlarna ännu tätare än tidigare, nu kan man få 4K- upplösning ända ner i 75 tum.
Samsung har lyckats sätta Micro-LED-pixlarna ännu tätare än tidigare, nu kan man få 4K- upplösning ända ner i 75 tum.

Mikro-LED

Förutom den här tekniken finns en utmanare i form av Samsungs Micro-LED. Eller rättare sagt: priset på den här tekniken är så högt att den aldrig blir aktuell för det allra flesta. Men för de som har tillräckligt med pengar så är det en oerhört spännande teknik.

Det handlar om pyttesmå lysdioder (LED) med superkraftig ljusstyrka. Och där varje bildpunkt är sin egen ljuskälla, precis som i en OLED-skärm. Vilket i sin tur betyder helt perfekt svärta och en mycket bättre förmåga än OLED att utnyttja den höga ljusstyrkan i HDR-material. I år har Samsung lyckats packa ihop pixlarna tätare än tidigare, så de kan nu bilda en 75-tums bild med 4K-upplösning.

En annan fördel med Micro-LED är att den är skalbar. Bildpanelen består av ”plattor” som var och en är en fullvärdig liten panel, med pixlar ända ut till kanterna – helt utan ram. Dessa klickas ihop så att man kan få hur stor bild man vill. Fyll hela väggen om du vill, och du är inte heller låst till ett visst storleksförhållande. 16:9 eller 21:9 eller 4:3. Till och med i stående format! Du bestämmer själv. Och ju större bild du sätter ihop, desto fler pixlar består den av.

Men som sagt: tekniken är dyr, det senaste vi hörde var att den kostade mer 500 000 kronor per kvadratmeter panel. Så i dagsläget är detta ingen egentlig utmanare till OLED, QLED och LED. I verkligheten står kampen om den bästa TV-bilden mellan OLED och QLED. Där QLED, efter vad vi har sett hittills, kan vara svårslaget.

Det kommer att bli en stenhård kamp om tronen för alla toppmodeller 2019!

Och glöm inte heller att kolla in vilka modeller vi utsåg till Årets bästa förra året!

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Ljud & Bild