Tekniken 2016: Nu blir det personligt!

Smarta prylar håller koll på hur du rör dig. Och de snackar ihop sig – om dig! CES var rena sagolandet för prylar.

CES fitness TOP

(Foto: Tillverkare)

Om de två förra årtiondena tillhörde datorerna och de mobila enheterna så tillhör framtiden självständiga enheter som utför sina uppdrag utan att blanda in användaren – och som sedan går ut på nätet för att dela med sig av sina resultat med varandra. Välkommen till ”The internet of things”: Sakernas internet!

Mångfalden var stor på CES-mässan som avslutades i Las Vegas i helgen. Men en tendens var uppenbar: 2016 tillhör de små elektroniska hjälpmedlen.

Vi tycks ha en omättlig aptit på att hålla koll på oss själva. ”Fitness tracking”, ”sleep tracking” och det allmänna ”self tracking” var några av mässans modeord.

En av de största pionjärerna på fitness tracking-området är FitBit. Och även om de i år har stött på större konkurrens än någonsin så visade deras monter att de fortfarande är fit for fight. De lanserade en ny träningsklocka, Blaze, som vänder sig till mer ihärdiga atleter. Ihärdiga, men fortfarande modemedvetna eftersom man kan byta ut klockarmbandet på ett ögonblick.

Med en marknadsandel på 80 procent ser FitBits marknadschef Benoit Raimbault ljust på framtiden. Foto: John Alex Hvidlykke

FitBit gör enbart träningsarmband och andra träningsprylar. Det är de nöjda med, och det är vad de kommer att fortsätta med i framtiden.

”Vi har 80 procent av fitness tracking-marknaden. Så alla andra slåss inbördes om den sista femtedelen”, säger Benoit Raimbault, FitBits marknadschef i Europa, Mellanöstern och Afrika. 

Benoit Raimbault demonstrerar FitBits nya Blaze-träningsklocka. Foto: John Alex Hvidlykke
Ett av alla märken som visade upp träningsklockor och aktivitetsarmband var Polar. Foto: John Alex Hvidlykke
TomTom hade flera versioner av sin träningsklocka Spark. En av dem har 3 GB utrymme för musik. Foto: John Alex Hvidlykke

Även Razer har en träningspryl, den enorma Nabu-klockan som är lika stor som en cookie. Den ser imponerande ut. Även om en gaming-tillverkare som presenterar träningsutrustning känns lite som när ett whisky-märke uppmanar sina kunder att dricka måttligt.

Cykelglasögon med head-up-display från Solos. Foto: John Alex Hvidlykke
Löpträning blir aldrig sig lik igen. Inte när du har fått på dig dina elektriska löparbyxor! Foto: John Alex Hvidlykke

”Säng, säng, säng, sova, sova sova …”
Om du inte gillar att ha klockan på dig när du sover, hur vore det med en intelligent säng? Sleep Number håller koll på din sömn och hur du rör dig. Och den registrerar ALLT som händer i sängen och kan hålla koll på flera personer. Det finns dock ett ”privat läge” som man kan aktivera.

Den intelligenta sängen registrerar ALLT som händer i den. Foto: John Alex Hvidlykke

Det smarta hemmet, ute och inne
En mycket stor del av utställarna på CES hade ”Smart Home”-produkter i montrarna. Små och stora prylar som gör vardagen enklare. De flesta av dem handlade om övervakning och säkerhet, i form av kameror som mer eller mindre på egen hand kunde registrera oönskade besökare. Till exempel Netatmo, som vi berättade om för ett par dagar sedan. Men det fanns även kameror som håller ett öga på invånarna. För säkerhets skull. För man vill ju gärna veta hur det går för barnen, hunden och den äldre generationen när man är på jobbet. Eller se vad som försiggår på kontoret när man är ledig …

Foto: John Alex Hvidlykke

Det smarta hemmet ska naturligtvis ha smarta lås, så att alla den smarta utrustningen inte blir stulen. Sådana kan Brinks leverera. Självklart med wifi och en särskild app.

Foto: John Alex Hvidlykke

Edyn (ett av de mer uppfinningsrika namnen på mässan) hade ett system för automatisk bevattning av rabatterna. Det gav dem ett innovationspris från arrangörerna. Kanske är Smart Garden 2017 års modeord?

Foto: John Alex Hvidlykke
Nästa generation robotdammsugare har naturligtvis wifi och är app-styrd. Här är en från Neato. Foto: John Alex Hvidlykke
Ingen uppgift är så enkel att den inte kan göras elektronisk och få en app. 4moms är ett automatiskt babyskydd som talar om när det är korrekt monterat i bilen. Foto: John Alex Hvidlykke
Cujo Cub är en simpel hardware-firewall, som lovar att hålla alla enheter säkra. Foto: John Alex Hvidlykke

Det rum som de flesta vill göra smartare är köket. Panasonic visade upp en smart spis som själv håller koll på var grytorna står. Och när maten är färdig så tar kameran i fläkten en ”foodie” och lägger ut den på Facebook.

Panasonic hade en spis som automatiskt lägger ut din kokkonst på Facebook. Foto: John Alex Hvidlykke

Om du redan har gått över till Nespresso så kanske du är redo för en kapselbaserad maskin för kalla drycker? Amerikanska Keirc Kold gjorde en Mojito som nästan, men inte helt, var olik Hemingways favoritdryck. Tillsätt bara rom och stoppa i en kapsel!

Foto: John Alex Hvidlykke

Sist men inte minst har vi husdjuren, som har en speciell plats i varje pryltillverkares hjärta. I den smarta och helt styrda hemmet är Fido och Misse kameraövervakade och allt från utfodring till lek och motion är app-styrt!

App-styrd foderautomat ser till att katten får precis den mängd M&M den behöver. Foto: John Alex Hvidlykke

När katten har utfodrat sig själv måste den få lite motion. Då är det dags för Petcube, som är en webbkamera med inbyggd laserpekare, så att man kan sita på kontoret och leka med sin katt, som springer efter ljuspricken som styrs från din mobiltelefon!

Andra tillverkare gjorde utrustningslistan komplett genom att erbjuda en datorstyrd, självrensande kattlåda och ett GPS-halsband som håller koll på vart husdjuren har rymt.

Muse Petcube är en korsning mellan en webbkamera och en laserpekare. Foto: John Alex Hvidlykke
Läs vidare
Exit mobile version