TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

YouTube med superupplösning

YouTube är en av aktörerna som kommer att visa video med 4K UHD-upplösning på CES i Las Vegas.

Av / 2014-01-05 - 22:40
YouTube med superupplösning

TV-apparater med Ultra-HD-upplösning (4K) kommer på bred front, men man kan knappast säga detsamma om material att titta på. Än så länge. Videotjänsten YouTube är en av aktörerna som tänker ändra på den saken.

Fast egentligen är inte Ultra-HD helt okänd mark för Google-ägda YouTube. Det har faktiskt funnits ett par 4K-snuttar där ända sedan 2010 (här är en spellista).

Egen kodek
Videorna från 2010 använder Googles egen kodek, VP8, som de på senare tid övergivit på grund av brist på stöd från andra tillverkare. Men i stället för att gå över till den nya H.265-kodeken, som nästan alla andra leverantörer av 4K-material har bestämt sig för, har Google utvecklat en helt egen som heter VP9 – som för övrigt är helt gratis att använda för alla andra tillverkare. VP9 påstås vara ungefär dubbelt så effektiv som H.265, och kräver alltså bara hälften så stor bandbredd för att visa samma bildkvalitet.

h264-vs-vp9-landscape1
En illustration av skillnaderna mellan VP9 och H.265 (visad i vanlig HD-upplösning).

Den här gången har Google lyckats få med sig en hel drös elektroniktillverkare, inklusive Samsung, LG, Panasonic, Sony, Sharp och Toshiba. Dessutom kommer chip-tillverkarna ARM, Intel, Broadcom och Marvell stödja den nya VP9-kodeken. Det ser med andra ord ljust ut för ett bredare stöd än vad gamla VP8-varianten hade.

vp9-bitrate

På årets CES-mässa i Las Vegas kommer YouTube att visa blixtrande skarp 4K-video i montrarna hos LG, Panasonic och Sony.

Här är en video med en teknisk presentation av VP9-kodeken.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen