TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Superzoomkamera för kräsna

Panasonic flörtar med både amatörer och yrkesfotografer med sin Lumix TZ60, som är en piffig fickkamera med sökare, gott om zoom och råfilslagring.

Av / 2014-01-08 - 17:17
Superzoomkamera för kräsna

De små superzoomkamerorna i Panasonics TZ-serie har länge tillhört våra favoriter. Nya toppmodellen heter Lumix TZ60 och har äntligen fått inbyggd sökare. Och dessutom råfilsformat, så att entusiaster kan ”framkalla” bilderna i ett datorprogram vid ett senare tillfälle.

Alla andra kan gotta sig åt 30x zoom från bred 24 mm vidvinkel, snabba bildserier med 10 bilder/s, bildsensor med 18,1 megapixlar, pekskärm, full-HD-video i 1080/50p och – äntligen – elektronisk sökare.

panasonic_tz60_bak

LCD-sökaren är bara 0,2 tum stor och har 200 000 bildpunkter, men är bättre än ingenting i starkt solljus när det är svårt att se vad som visas på skärmen.

Lumix-kameran är den första i TZ-serien som stöder råfilsformat för efterbehandling av bilderna, och har fokusmarkering i sökaren och på skärmen som visar konturen av det skarpa området när man ställer in skärpa för hand.

Runt objektivet sitter en programmerbar ring som man vrider på för att ändra inställningar.

TZ60 har GPS och inbyggt wifi med NFC så att man kan överföra bilder till telefonen eller surfplattan eller använda dem som fjärrkontroll.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen