TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Miniversion av Sonys flaggskepp

Sony Xperia Z1 Compact är en krympt version av Sonys hyllade highend-mobil. Och det är bara storleken som har krympt, inte prestanda.

Av / 2014-01-07 - 14:04
Miniversion av Sonys flaggskepp

Sonys aktuella toppmodell, Xperia Z1, höjdes till skyarna av recensenter i både Sverige och utlandet. Även vår expert Jonas Ekelund blev väldigt förtjust i Sonys bästa smartmobil hittills när han testade den i höstas.

Sedan dess har vi rapporterat om rykten som säger att Sony precis som Samsung och HTC skulle vara på gång med en mini-modell av sitt flaggskepp. Och den här gången visade sig ryktena vara sanna. I dag har Sony nämligen lanserat Xperia Z1 Compact, som har en 4,3-tums skärm i stället för den stora modellens 5-tummare.

caf230_Sony_Xperia_Z1_Compact_Colorrange

Medan miniversionerna av såväl Samsung Galaxy S4 som HTC One visserligen har samma namn som toppmodellerna men inte alls lever upp till sina storebröders prestanda och funktionalitet, är Xperia Z1 Compact precis likadan som den ursprungliga Xperia Z1 på i stort sett alla områden. Det är i princip bara storleken som krympt, säger Sony – och efter en snabb titt på specifikationerna verkar det som om Sony håller ord.

Precis som sin större släkting har Xperia Z1 Compact en 20,7 Mp-kamera, 4G/LTE och 2,2 GHz Snapdragon 800-processor. Operativsystemet är till och med ett litet snäpp bättre eftersom nykomlingen har den senare 4.3-versionen av Android i stället för 4.2. Det handlar dock fortfarande om Android Jelly Bean. Den senaste versionen, 4.4 Kit Kat, är Sony uppenbarligen inte färdiga med ännu.

Något svenskt pris känner vi inte till, men enligt Sony dyker mobilen upp i svenska butiker framåt februari.

15a3ad_Sony_Xperia_Z1_Compact_White_Tabletop

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen