TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Drönare till hemmet från franska Parrot

De självstyrande, förarlösa flygfarkosterna invaderar luftrummet inomhus 2014 – och tar sig fram längs både golv och väggar.

Av / 2014-01-09 - 11:00
Drönare till hemmet från franska Parrot

Förarlösa drönare är inte bara något som underrättelsetjänsten, militären och nätbutiken Amazon har roligt med. Privatkunder löper också massor av fjärr- och självstyrande miniatyrhelikoptrar för lek och hobby.

Den franska elektroniktillverkaren Parrot har specialiserat sig på både drönare och trådlös teknik till smartmobiler och surfplattor. På CES har de visat produkter som kombinerar dessa båda områden: en flygande drönare som även kan köra, och en rullande robot som även får luft under vingarna.

Minidrönare
Parrot Minidrone är en flygande drönare i leksaksklassen. Enligt Parrot är flygstabiliteten fullt i klass med professionella drönare. Det är stora ord, men eftersom Parrot tillverkar sådana också får vi förmoda att de vet vad de pratar om. Minidrönaren styrs från en smartmobil eller surfplatta via bluetooth.

 

parrott_minidrone

Minidrone har fyra rotorer och flera olika sensorer samt en autopilotfunktion. Det går att sätta hjul på farkosten så att den kan ta sig fram längs väggarna med hjälp av propellrarna.

Jumping Sumo
Jumping Sumo beskrivs som en ”robot-insekt”. Den kan köra runt i huset på sina två hjul. Roboten har inbyggt gyroskop som håller koll på vad som är upp och ner när den susar runt.

parrot_jumping_sumo

Insektsdelen av Jumping Sumo består av en hopp-fot som kan få roboten att studsa upp 80 cm i luften. Och eftersom den dessutom kan göra 90-graders svängar i hög hastighet kommer den åt de flesta ställen i huset.

Den har en inbyggd kamera som streamar video direkt till den styrande surfplattan eller mobilen. Fjärrstyrningen görs via wifi och begränsas inte av bluetooth-teknikens räckvidd.

Priserna på de två leksaksrobotarna är inte satta ännu.

Här är en video som visar att Mini Drone och Jumping Sumo kan ta sig fram överallt hemma. Och varför man med fördel kan skaffa sig en dammsugarrobot samtidigt!

Parrot

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen