TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Vad är balanserad armatur?

Vad är balanserad armatur i öronproppar?

Av / 2024-08-29 - 12:21
Vad är balanserad armatur?

En balanserad armatur är ett högtalarelement vars syfte är att öka den elektriska effektiviteten genom att ta bort den stress som membranet utsätts för i ett typiskt dynamiskt element. Istället används en rörlig magnetisk armatur som är formad så att den kan röra sig inom magnetens magnetfält. När den är exakt centrerad i magnetfältet är armaturen fri från friktion och påfrestningar.

Till skillnad från ett dynamiskt element behöver högtalaren inget luftintag för att röra sig och kan därför justeras mycket exakt ljudmässigt eftersom yttre lufttrycksvariationer inte är en del av ekvationen. Mellanregister och diskant tenderar därför att låta mer exakt och detaljerat än med dynamiska element.

Nackdelen med en balanserad armatur är att bristen på luftintag ofta resulterar i en slankare basåtergivning. Det är därför dyra öronsnäckor ofta använder flera balanserade armaturer tillsammans, som var och en hanterar varsitt frekvensområde.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så blir CES 2025

På insidan av Elkjøp Campus

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Dessa tester var de mest lästa under 2023

10 tips bra och billiga presenter till Fars dag

Ljud & Bild förnyas – igen

Rulla till toppen