Det var bara för ett par år sedan som Focal släppte sin första highend-hörlur: den fantastiska Utopia. Beryllium-elementet återger musiken med sådan snabbhet och upplösning att få dynamiska hörlurar ens kommer i närheten. Och det är just detta element som sitter i den senaste modellen Stellia.
Utopia är en öppen hörlursmodell, och det är inte så konstigt. Om du ska ha det allra bästa så är det en öppen konstruktion som gäller. Men det har sina nackdelar, särskilt med att ljud läcker in utifrån lika mycket som om du hade något på över öronen alls. Och alla i närheten hör vad du lyssnar på, vilket kan vara störande. Öppna hörlurar är därför ett helt egocentriskt påfund, eftersom du helst ska sitta ensam i ett tyst rum för att kunna njuta av dem på full volym.
Svagheter med öppna
Öppna hörlurar har också en svaghet i form av crosstalk, alltså ljudläckage från ena örat till det andra. På ett sätt innebär det att stereoperspektivet ofta kan upplevas som bättre än det helt separerade ljudet från slutna hörlurar. Lite läckage gör nämligen att ljudbilden känns som om den kommer framifrån i stället för från varje sida av huvudet. Men det påverkar också tidsdomänen, genom att ljudet från vänster öronkåpa når höger öra något fördröjt jämfört med det direkta ljudet i högra öronkåpan. Och vice versa. Detta kan orsaka en ojämn frekvensrespons och begränsad dynamik i diskantregistret.
Slutna alternativ är ofta dyra
Därför finns det slutna alternativ, och det är här som Stellia kommer in i bilden. En sluten konstruktion har fördelen att den stänger ute ljud och har ofta en fylligare och hårdare bas eftersom all energi från högtalarelementet träffar örat, snarare än att delvis läcka ut. Men att göra en bra stängd hörlur är mycket svårare än att göra en öppen, vilket är skälet till att en sluten modell oftare är dyrare än en öppen syskonmodell.
Se bara på den slutna Sennheiser HD 820, som är nästan dubbelt så dyr som den öppna HD 800S. Tyvärr är den mycket sämre också. Som om inte Audio-Technics öppna toppmodell ATH-ADX5000 skulle vara dyr nog, den har fått ett slutet syskon i form av ATH-L5000 (som är på väg till oss för test). Och tror du inte att den kostar 40 000 kronor?
Billigare sluten
När Focal släpper en sluten hörlurar som bygger på samma element som i toppmodellen Utopia är vi faktiskt positivt överraskade eftersom priset är faktiskt lite lägre. Lite. Utopia 40 000 kronor och Stella hamnar på strax över 33 000 kronor.
Eftersom slutna hörlurar fungerar bättre att gå runt med än slutna så har Focal gett Stellia ett lagom elektriskt motstånd på 35 ohm. Det innebär att den bör kunna fungera med en vanlig mobiltelefon utan att man nödvändigtvis måste koppla en förstärkare mellan. Optimal ljudkvalitet får man inte på det här sättet, men det är coolt att kunna lämna ”Inspector Gadget-bältet” hemma ibland.
Vikten är 435 gram, 55 gram lättare än Utopia, och det ingå kablar för olika ändamå.l
Arche: hörlursförstärkare med DAC
Förutom den nya highend-hörluren släpper Focal äntligen en egen hörlursförstärkare, den stationära Arche. Den är utvecklad av Micromega men pryds alltså av Focals logga.
Arche är utrustad en inbyggd DAC som utlovar ett enastående ljud, som dessutom är skräddarsytt för alla Focals highend-hörlurar: Utopia, Stellia, Clear, Elear och Elegia – med egna förval för ljudkaraktär.
Framtida uppdateringar till förstärkaren kan göras genom att ladda ner ny firmware till ett USB-minne och stoppa in det på baksidan.
Tillgänglighet och priser
Focal Stellia släpps nu i februari, Arche kommer i mars. Priserna är 33 000 kronor respektive 27 500 kr.