TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Personligt 3D-ljud snart tillgängligt på PlayStation 5

Betaanvändare av PlayStation 5 kan nu få personligt 3D-ljud i sina hörlurar. Funktionen lovar att lyfta ljudupplevelsen i PS5 till nya höjder.

Av / 2024-08-07 - 12:28
Personligt 3D-ljud snart tillgängligt på PlayStation 5

Den nya funktionen, som har varit tillgänglig för betatestare i en vecka, gör det möjligt för användare att skapa en anpassad 3D-ljudprofil baserad på deras egen hörsel. Med hjälp av en serie ljudtester i ett par hörlurar analyserar PS5 hur du uppfattar ljud från olika riktningar. Resultatet är en personlig HRTF-profil (Head-Related Transfer Function) som ger en mer exakt och realistisk placering av ljud i spelvärlden.

PlayStation 5 products
PlayStation 5 Disc Edition och PlayStation 5 Digital Edition. Foto: Sony

”Din personliga 3D-ljudprofil kan hjälpa dig att uppfatta positionerna för karaktärer och objekt i en spelvärld tydligare än tidigare, vilket gör upplevelsen mer uppslukande”, säger Sony i ett blogginlägg.

Funktionen fungerar med alla hörlurar och öronproppar som är anslutna till PS5 och är inte begränsad till Sony. Det är värt att notera att funktionen endast gäller hörlurar och inte högtalare. För det är du hänvisad till ett Dolby Atmos-surroundsystem eller en soundbar med separata bakhögtalare.

– Märkbart bättre

Betatestare har hittills rapporterat märkbart bättre ljudplacering och djup i spel som stöder 3D-ljud. Speciellt i förstapersonsskjutare och skräcktitlar sägs effekten vara imponerande.

Läs också Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här Den nya, mindre PlayStation 5 är redo att ta över efter den första, gigantiska PS5. Lyckligtvis riskerar inte den nya exteriören att förstöra det vinnande receptet.

Det är fortfarande oklart när funktionen kommer att vara tillgänglig för alla PS5-ägare. Sony har inte meddelat något officiellt lanseringsdatum, men baserat på tidigare betatestcykler kan vi förvänta oss en fullständig utrullning inom de närmaste månaderna.

PlayStation 5 spatial audio testing
3D Spatial Audio har utvecklats med hjälp av en rejäl ljudrigg, här tillsammans med PS Blogs Sid Shuman. Foto: PS Blog

Fler funktioner på väg till PS5

Personanpassat 3D-ljud är bara en av flera nya funktioner som testas i den pågående PS5-betan. Andra uppdateringar inkluderar förbättrad fjärrspelsfunktionalitet och adaptiv laddning för kontroller på nyare PS5-modeller.

Mer info: PS Blog

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”Personligt 3D-ljud snart tillgängligt på PlayStation 5”

  1. Silver_Hawkeye

    Okej. Men gör inte Sony Pulse 3D samma sak? Jag använder den och jag kan höra exakt varifrån fienderna kommer.

    1. Hei! Her er det mange veier til Rom! Poenget her er at man nå vil kunne få 3D-lyd uansett hvilke hodetelefoner man bruker.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billiga trådlösa hörlurar för barn

Professionella hörlurar till bra pris

AirPods får ANC - och AirPods Pro blir en hörapparat

Beyerdynamic utmanar Sony och Bose

Utlovar episkt högupplöst ljud

Öppna hörlurar och andra modeller från Belkin

Dessa hörlurar är inte som några andra

DJ-hörlurar utan sladd

Valnöt och trä: Billiga hörlurar från FiiO

De mest avancerade öronpropparna

Bowers & Wilkins vill vara i din ficka

Googles nya öronproppar är smartare och tystare

Rulla till toppen