TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nya AirPods med ANC och hörapparatfunktion

Igår lanserade Apple nya versioner av AirPods, med några trevliga överraskningar - men också några besvikelser.

Av / 2024-09-10 - 11:24
Nya AirPods med ANC och hörapparatfunktion

Instegsmodellen av AirPods heter nu AirPods 4, och det nya är att de nu finns i två varianter – med och utan aktiv brusreducering (ANC). Det här är första gången Apple erbjuder ANC i sin vanliga AirPods-modell, något som vi vet att många har väntat på.

Apple-AirPods-Active-Noise-Cancellation-video-240909_571x321.jpg.large-enhanced Apple-AirPods-4-with-case-240909_big.jpg.large_2x-enhanced
<
>
AirPods 4 får äntligen brusreducering. Foto: Apple

AirPods Pro 2 blir en hörapparat

Den mest spännande nyheten handlar dock om nya AirPods Pro 2. Denna kommer att få en ny hörapparatfunktion som lanseras i en uppdatering under hösten. Funktionen är framtagen för personer med mild till måttlig hörselnedsättning och kan sannolikt ge många en enklare vardag. Vi ser framför oss att fler personer som borde ha hörapparat men som tycker att tröskeln är för hög för att skaffa hörapparat kommer att använda den här funktionen.

Apple-AirPods-Hearing-Aid-240909_inline.jpg.large_2x-enhanced
AirPods Pro 2 får hörapparatfunktion. Foto: Apple

Funktionen använder en personlig hörselprofil baserad på ett inbyggt hörseltest och kan justera ljudet i realtid för att ständigt anpassa sig till användarens miljö.

Även om många kommer att uppskatta de nya funktionerna tycker vi att instegsmodellen AirPods 4 utan ANC nu framstår som relativt dyr jämfört med den nya ANC-varianten. Vi misstänker att de flesta kommer att välja versionen med brusreducering, som helt enkelt erbjuder bättre funktionalitet för pengarna.

Apple-AirPods-Max-color-lineup-240909_big.jpg.large_2x-enhanced
Hörlurarna AirPods Max får bara en liten uppgradering i form av en USB-C-kontakt. Foto: Apple

Liten uppgradering av stora Max

AirPods Max, Apples over ear-hörlurar, får också en uppdatering, men den är så minimal att den knappt är värd att nämna. Den enda förändringen är att de får en USB-C-kontakt istället för Lightning, vilket innebär att det nästan inte finns någon Apple-produkt som använder Lightning längre (bortsett från Magic Keyboard och Trackpad, samt äldre telefonmodeller som fortfarande säljs som billigare produkter). Vi hade hoppats på några större förbättringar som skulle motivera en uppgradering för befintliga ägare.

Läs också Inga stora iPhone-överraskningar från Apple Vi får vänta på Apple Intelligence, som inte kommer att vara klart när iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max kommer ut i butikerna. De första funktionerna kommer att finnas tillgängliga i en betaversion under oktober.
Foto: Apple

Öppna hörlurar?

En liten tanke om den nya marknaden för öppna hörlurar – eller som vi vill kalla dem, ” öronproppar utan proppar” – det vill säga hörlurar som ligger på utsidan av öronen, istället för proppar som sticker in i örat. Ett alternativ för den som aldrig kan få öronproppar att sitta ordentligt i öronen, eller som inte är intresserad av ett par proppar som tätar.

En källa som vi anser trovärdig har viskat i vårt öra att Apple också arbetar på ett sådant par, och att detta förväntades under septemberlanseringen. Nåväl, det hände inte, men vi tror fortfarande att de kan vara på väg.

Det verkar troligt att Apple kan lansera ett par hörlurar eller öronproppar för träning i framtiden, och dessa kan mycket väl vara av den öppna typen. Det får tiden utvisa.

Mer info: apple.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billiga trådlösa hörlurar för barn

Professionella hörlurar till bra pris

AirPods får ANC - och AirPods Pro blir en hörapparat

Beyerdynamic utmanar Sony och Bose

Utlovar episkt högupplöst ljud

Öppna hörlurar och andra modeller från Belkin

Dessa hörlurar är inte som några andra

DJ-hörlurar utan sladd

Valnöt och trä: Billiga hörlurar från FiiO

De mest avancerade öronpropparna

Bowers & Wilkins vill vara i din ficka

Googles nya öronproppar är smartare och tystare

Rulla till toppen