TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Noble Audio FoKus Apollo: Hörlurar med spännande hybridteknologi

Noble Audio har försökt att kombinera det bästa av två världar i sina nya trådlösa hörlurar. Nämligen dynamiska och planmagnetiska element i ett!

Av / 2024-09-04 - 16:01
Noble Audio FoKus Apollo: Hörlurar med spännande hybridteknologi

Såvitt vi vet är de trådlösa FoKus Apollo de första hörlurarna i världen som kombinerar ett 40 mm dynamiskt element med ett 14,5 mm planmagnetiskt element i varje öra. En hybridlösning som ska utnyttja styrkorna hos båda teknikerna.

FoKus_Apollo_V3-15000
Foto: Noble Audio

”Dynamiska element är kända för sin förmåga att producera kraftfull bas genom att flytta stora mängder luft”, förklarar Noble Audio i sin produktbeskrivning. ”Planmagnetiska element är å andra sidan kända för sin precision och klarhet i mellan- och högfrekvensområdet.”

Det är nästan en självklarhet att planmagneter låter fantastiskt. Vi har upplevt detta inte bara med dyra produkter som Audeze LCD-5, HiFiMAN HE-1000se och T+A Solitaire P, utan även med betydligt billigare lurar som Takstar HF 580, Sivga Phoenix och inte minst FiiO FT5. Alla ovanstående använder kabel, eftersom planmagneter är en sällsynthet i trådlösa hörlurar. FoKus Apollo från Noble Audio är redan en raritet.

Foto: Noble Audio

Fördelar och nackdelar

Det som nästan alla planmagnetiska hörlurar saknar är energi och krut i den djupa basen. Visst, de kan gå djupt, men på bekostnad av slagkraft. Det beror på att ett planmagnetiskt membran knappt rör sig alls och därför inte flyttar så mycket luft jämfört med ett dynamiskt element med mycket längre slaglängd. Det är just därför som det planmagnetiska elementet är så snabbt när det gäller att återge den elektriska musiksignalen. Med massor av detaljer och godsaker i stereobilden.

Det bästa av två världar?

Så varför inte kombinera de två? Det var den fråga som Noble Audio ställde sig, och nu har de tagit fram sina första hörlurar med två element för varje öra: Ett planmagnetiskt och ett dynamiskt. Idén är inte ny, för i hörlursvärlden är det inte ovanligt att kombinera dynamiska element med till exempel balanserade armaturer, som har många av samma ljudmässiga fördelar som planmagneter – bara med en helt annan lösning.

Genom att slå samman dessa teknologier siktar Noble Audio på att leverera både den djupa, fylliga basen från dynamiska element och den kristallklara upplösningen i mellanregistret och diskanten som planmagnetiska element är kända för. Det här är spännande och något som vi definitivt vill testa så snart hörlurarna finns tillgängliga på marknaden.

Foto: Noble Audio

Premiumsegmentet

FoKus Apollo befinner sig prismässigt i den övre delen av marknaden, i direkt konkurrens med Apple AirPods Max och Focal Bathys, som är journalistens personliga favorit. Ovanför dessa hittar vi Mark Levinson № 5909 och Bang & Olufsen BeoPlay H100.

Andra anmärkningsvärda egenskaper hos Noble Audio FoKus Apollo är stöd för högupplösta kodekar som LDAC och aptX HD, samt en imponerande batteritid på upp till 80 timmar. Det borde räcka till både höst- och julledigheten vid normal användning.

Foto: Noble Audio

Noble Audio FoKus Apollo: Pris och tillgänglighet

De nya hörlurarna har ett pris på 649 dollar, vilket vi tror kommer att innebära cirka 9-10 000 kronor inklusive moms.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billiga trådlösa hörlurar för barn

Professionella hörlurar till bra pris

AirPods får ANC - och AirPods Pro blir en hörapparat

Beyerdynamic utmanar Sony och Bose

Utlovar episkt högupplöst ljud

Öppna hörlurar och andra modeller från Belkin

Dessa hörlurar är inte som några andra

DJ-hörlurar utan sladd

Valnöt och trä: Billiga hörlurar från FiiO

De mest avancerade öronpropparna

Bowers & Wilkins vill vara i din ficka

Googles nya öronproppar är smartare och tystare

Rulla till toppen