JBL Tour Pro 3 ser föga förvånande ut som en vidareutveckling av sin föregångare Tour Pro 2. Men det är bara på utsidan, eftersom den nya modellen invändigt har designats från grunden, enligt företaget.
Dubbla element för bättre ljud
För första gången i en JBL TWS-produkt har Tour Pro 3 dubbla element, med en balanserad armatur för de högre frekvenserna för bättre klarhet och lägre distorsion, medan ett 11 mm dynamiskt element sörjer för en kraftfull bas.
– Båda elementen har sin egen förstärkare och sin egen DAC för att hålla dem helt åtskilda och få ett så exakt ljud som möjligt, säger Mikael Herje, Category Director of Global Communications for Wearables på JBL, i ett samtal med journalisten.
Adaptiv brusreducering
Den aktiva brusreduceringen har också förbättrats sedan förra gången.
– Vi har implementerat en ny adaptiv brusreducering som fungerar i realtid. Den lyssnar kontinuerligt och justerar filtren därefter. Den gör 57 000 mätningar varje sekund för att analysera din hörselgång, kontrollera ljudläckage och ständigt uppdatera sig själv baserat på din omgivning och den situation du befinner dig i, säger Herje.
Ännu smartare laddfodral
Den mest iögonfallande egenskapen hos Tour Pro 3 är det speciella laddfodralet. Tour Pro 2 kom med något helt nytt, nämligen ett fodral med pekskärm, där användaren kunde göra inställningar som normalt kräver att man öppnar mobilappen. I Tour Pro 3 har fodralet blivit ännu smartare.
Först och främst är pekskärmen 30 procent större och mäter nu 1,45 tum. Här kan du se batteristatus och låtinformation, och den har fler funktioner än tidigare. Nytt för i år är att fodralet även fungerar som en trådlös ljudsändare.
Herje utvecklar:
– Du kan ansluta laddfodralet till nästan alla typer av ljudkällor med den medföljande kabeln, och det fungerar då som en sändare till dina öronproppar. När du ansluter fodralet till en ljudkälla tar det automatiskt över sändarfunktionen. Det innebär att öronsnäckorna kopplas från exempelvis din telefon, och ansluts direkt till fodralet, så att du kan streama musik från den anslutna ljudkällan.
Funktionen kan också användas tillsammans med samtalsplattformar som Teams och Zoom, genom att ansluta en USB-C-kabel mellan fodralet och datorn och använda öronpropparna som ett kontorsheadset. Samtalskvaliteten blir då bättre än med vanlig Bluetooth, eftersom fodralet och öronsnäckorna paras ihop med en högre bandbredd än vad vanlig Bluetooth tillåter.
Auracast och multipunktsanslutning
JBL går dock ett steg längre, med stöd för den nya Auracast-tekniken. Den gör det möjligt att dela ljudinnehåll med andra kompatibla enheter i närheten. Teknologin förväntas bli mer utbredd, så att du till exempel kan ansluta till vilken som helst av många TV-apparater på en pub eller ett träningscenter, eller till PA-systemet på en flygplats.
Med multipunktsanslutning kan du dessutom vara ansluten till två enheter samtidigt, till exempel din mobil och en Auracast-sändning.
Laddfodralet kan också förvandlas till en Auracast-sändare som skickar ljudet från en analogt ansluten ljudkälla till flera mottagare – som också måste ha hörlurar med stöd för Auracast.
Anpassning och komfort
För optimal passform medföljer silikonkuddar i fem storlekar samt en uppsättning kuddar av memory foam. Användare kan också göra ett personligt hörseltest via appen för att skräddarsy ljudupplevelsen.
JBL Tour Pro 3: Pris och tillgänglighet
JBL Tour Pro 3 kommer att finnas tillgängliga från slutet av september 2024, med ett rekommenderat försäljningspris på 3 499 kronor. Vi har redan fått ett par för test och ser fram emot att lära känna öronpropparna bättre.
Mer info: jbl.se