Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Focal Lensys Professional: Seriösa lurar för proffs

De slutna Focal Lensys Professional utlovar studioljud för både tekniker och musiker.

Av / 2024-10-17 - 12:08
Focal Lensys Professional: Seriösa lurar för proffs

Franska Focal utökar sin professionella produktlinje med de nya hörlurarna Lensys Professional. Ett par slutna hörlurar som ligger ett bra steg över de rimligare Listen Professional, för ljudtekniker och musiker som vill komma ännu närmare musiken. Både i studion och på resande fot.

Med ett pris på cirka 8 500 kronor inklusive moms ligger Lensys Professional alltså en bra bit över Listen Professional, men också en bra bit under den öppna Clear Mg Professional.

Focal Lensys Professional 2
Foto: Focal

Gjorda för varierande studiomiljöer

Slutna hörlurar som Lensys Professional är idealiska för musiker, producenter och podcastare som arbetar i miljöer där ljudläckage kan vara problematiskt. De förhindrar att ljudet från hörlurarna fångas upp av mikrofonerna, vilket eliminerar feedback och underlättar redigeringen, särskilt när man klipper och klistrar segment i en ljudproduktion.

Öppna hörlurar som Clear Mg Professional passar å andra sidan bättre för ljudtekniker och producenter i separata kontrollrum, där ljudläckage inte är ett problem. De ger bättre långtidskomfort och mindre svettning, men på bekostnad av isoleringen. Valet mellan öppna och slutna hörlurar beror därför på arbetsmiljön och specifika behov i produktionsprocessen.

Focal Lensys Professional case
Bärväska med hårt skal. Foto: Focal

Teknik

I hjärtat av Lensys Professional finns Focals patenterade 40 mm ”M”-formade aluminium-magnesium-membran. Denna form, som syns i profilen, ger bättre styvhet och ska bidra till exakt ljudåtergivning över hela frekvensområdet från 5 Hz till 22 kHz.

Annons

”M”-formen ska också ge förbättrad spridning av ljudvågorna, för ett mer naturligt och detaljerat ljud. Elementen är något vinklade i öronkåporna, vilket ska ge en mer realistisk känsla av rymd. Det är i alla fall vad reklamen säger, även om verkligheten kräver en kontrollerad överhörning mellan vänster och höger öra, vilket du inte får i ett par slutna hörlurar. Det är därför du nästan alltid får en bättre känsla av rymd med öppna lurar.

Focal Lensys Professional lifestyle
Foto: Focal

Många användningsområden

Focal betonar att Lensys Professional inte bara är utformade för traditionellt studioarbete, utan också är idealiska för att arbeta med binauralt ljud och tredimensionella ljudformat som Dolby Atmos. Det gör dem till ett mångsidigt verktyg för modern ljudproduktion. Naturligtvis är detta en ren marknadsföring, eftersom alla kvalitetslurar kan användas för detta.

Läs också Sluten design möter öppet ljud Focal Azurys imponerar med öppet ljud i en sluten design. Dessa eleganta hörlurar utmanar gränserna för vad vi förväntar oss av slutna modeller.

Utformade för långvarig komfort

Focal har lagt stor vikt vid ergonomin vid utvecklingen av Lensys Professional. Hörlurarna väger bara 306 gram och ska klara lång användningstid utan att orsaka obehag. De stora öronkuddarna av memory foam omsluter öronen helt och hållet, för komfort och ljudisolering.

Huvudbandet är klätt i ett tyg som andas och är böjt för att fördela vikten så jämnt som möjligt. Så är Lensys Professional utformade för att sitta bekvämt under långa mixningssessioner eller heldagar med ljudinspelning.

Focal Lensys Professional cable coiled
Foto: Focal

Byggda för att hålla

Hörlurarna är solitt byggda med ett huvudband i aluminium för att klara daglig användning och transport. De medföljande kablarna – en 1,2 meter lång rak kabel och en 3 meter lång spiralkabel – ger flexibilitet för olika arbetsstationer. En 6,35 mm adapter med skruvfäste ingår också, liksom en bärväska.

Hög känslighet, låg distorsion

Lensys Professional har en känslighet på 100 dB (1 mW/1 kHz) och en impedans på 26 ohm, vilket bör göra dem lätta att driva oavsett om du har en rejäl förstärkare eller bara en laptop. Den harmoniska distorsionen (THD) uppges vara låga 0,3 % (1 kHz / 100 dB).

Isoleringen mot yttre buller är uppmätt till 23 dBA, vilket är bra för ett par passiva lurar.

Focal Lensys Professional 4
Stora kuddar av memory foam för långvarig komfort och effektiv ljudisolering. Foto: Focal

Focal Lensys Professional: Pris och tillgänglighet

Focal Lensys Professional är tillgängliga nu och kostar cirka 8 500 kronor.

Mer info: focal.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Focal Lensys Pro: Precisionsverktyg för ljudkonstnärer

Kläms fast på örat

Trygga JBL-hörlurar för barn

Sonys flaggskeppshörlurar i en ny färg

Här är Audezes vildaste elektrostater

Sony utökar sortimentet av LinkBuds: Öronproppar för ett hektiskt liv

Här kan du hänga dina hörlurar

Den här ger bättre Bluetooth-ljud från din iPhone

Här är Marshalls nya hörlursflaggskepp

Retro men supermodern DAC från FiiO

Här är Genelecs första hörlurar

Billiga trådlösa hörlurar för barn

Ljud & Bild