TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

FiiO K11 R2R är en 24-bitars differential-DAC

Istället för digitala kretsar sker konverteringen i FiiO K11 R2R genom ett nätverk av resistorer.

Av / 2024-07-21 - 12:01
FiiO K11 R2R är en 24-bitars differential-DAC

Kinesiska FiiO specialiserar sig på kompakt utrustning för användning med hörlurar. Mycket är bärbart, som deras kassettspelare CP13. Men de tillverkar också hörlursförstärkare och DAC:ar för användning i din stereoanläggning eller skrivbordssystem.

Läs också Fylliga och dynamiska FiiOs första öppna planar-hörlurar FT5 är så nära perfekta att vi nästan blev förvånade.

FiiO K11 R2R tillhör den senare kategorin. Det är FiiO:s första stationära hörlursförstärkare med en fyrkanals, helt differentierad 24-bitars R2R DAC.

En vad för något?

K11 R2R är byggd över en så kallad R2R-krets (Resistor-to-Resistor). Det innebär att i stället för ett digitalt chip använder den digitala omvandlaren ett nätverk av precisionsresistorer för att omvandla de digitala signalerna till analogt ljud.

R2R-kretsar är i princip enklare än DAC-chip, men eftersom alla motstånd måste vara extremt exakta är det sällan man ser R2R-konvertering. Och oftast i dyra digitala omvandlare.

FiiO K11 R2R har optisk, koaxial och USB-ingång. (Foto: FiiO)

K11 R2R har utvecklats av FiiO själva och består av 2 x 48 precisionsresistorer per kanal, totalt 192 resistorer med 0,1% tolerans.

Nya K11 R2R är den första FiiO DAC/förstärkaren med en fyrkanals, helt differentierad 24bit R2R DAC med fullt stöd för 32-bit/384kHz och DSD256 ljudfiler. K11 R2R kan leverera upp till 1300mW i hörlurarna. Det finns både 6,35 mm och 4,4 mm hörlursutgångar, samt koaxiala, optiska, USB Type-C och RCA-anslutningar.

En 1,1″ VA-display visar information om den ljudfil som lyssnas på.

K11 R2R005 copy K11 R2R007 copy
<
>
En röd version kommer att finnas tillgänglig senare i år (Foto: FiiO)

Pris och tillgänglighet

FiiO K11 R2R finns tillgänglig i antingen Obsidian Black eller Midnight Silver från slutet av juli till ett pris av 169 dollar. Det europeiska priset, än mindre det svenska priset, är ännu inte tillgängligt.

En röd version av K11 R2R kommer att lanseras senare i år.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dessa hörlurar är inte som några andra

DJ-hörlurar utan sladd

Valnöt och trä: Billiga hörlurar från FiiO

De mest avancerade öronpropparna

Bowers & Wilkins vill vara i din ficka

Googles nya öronproppar är smartare och tystare

Billiga öronproppar vi ser fram emot

PS5 får 3D-ljud i hörlurarna

Njut av musik utan att stänga ute din omgivning

FiiO utlovar haksläpp med dyra öronproppar

Avancerad hörlurs-DAC från FiiO

Dyson lanserar sina första hörlurar

Rulla till toppen