TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

FiiO FT1: Prisvärda hörlurar i lyxigt trä

FiiO FT1 är ett par läckra hörlurar med öronkåpor i amerikansk valnöt. Men de är mycket billigare än de ser ut.

Av / 2024-08-25 - 12:01
FiiO FT1: Prisvärda hörlurar i lyxigt trä

Kinesiska FiiO har sedan länge gjort sig ett namn med prisvärd hi-fi-utrustning av hög kvalitet. Med de nya FT1-hörlurarna verkar de överträffa sig själva, åtminstone på bilderna, när det gäller att sikta högre än prislappen.

Foto: FiiO

Kåpor i trä

FT1 är företagets första slutna hörlurar, med öronkåpor i massiv amerikansk valnöt. Varje par har sitt eget unika mönster i träet. Träets höga densitet ska effektivt minska resonansen i kabinettet och minimera stående ljudvågor, vilket bidrar till ett renare ljud.

Inuti kåporna finns stora 60 mm dynamiska element. Elementens storlek ska omvandla mer energi och ge en stabil grund i basregistret. Membranet består av noggrant utvalda pappersfibrer, tillverkade av 90 år gammalt granträ från norra Europa. Gran används ofta i tillverkningen av musikinstrument på grund av sina akustiska egenskaper. För att uppfylla kraven på akustisk hållfasthet tillsätts en viss mängd kolfibermaterial. Det färdiga membranet har en tjocklek på cirka 0,1 mm.

FiiO har inkluderat flera innovativa teknologier i FT1. Bland annat en W-formad upphängningspackning och en U-formad akustisk dämpningskanal, som ska ge både bättre passiv dämpning av yttre ljud och ett mer riktat ljud från elementen. Vilket innebär att du kan spela din musik högre innan omgivningen hör den.

Ill: FiiO
Läs också Fylliga och dynamiska FiiOs första öppna planar-hörlurar FT5 är så nära perfekta att vi nästan blev förvånade.

Tillbehör

FiiO FT1 levereras med två utbytbara kablar – en med 3,5 mm-kontakt för vanlig anslutning, och en balanserad med 4,4 mm-kontakt (Pentaconn) för att separera jordsignalen i höger och vänster kanal från varandra. Båda kablarna är tillverkade av silverpläterad syrefri koppar med 392 ledare, vilket ska säkerställa god signalöverföring.

För att uppnå god komfort har FT1 ett ergonomiskt huvudband med 3-axlad design. Detta för att möjliggöra fri rotation i flera vinklar och för att ge en bekväm och åtsittande passform med minimalt ljudläckage. Öronkuddarna är tillverkade av tyg som andas, för att minska värmen under långa lyssningssessioner.

Läs också De coolaste hörlurarna under 5000 kronor? De kinesiska hörlurarna FiiO FT3 kan vara det häftigaste som producerats i denna prisklass.
Foto: FiiO

Fakta

  • Frekvensåtergivning: 10 Hz – 40 kHz
  • Impedans: 32 ohm
  • Känslighet: 98 dB/mW vid 1 kHz
  • Vikt: 340 gram
FiiO FT1_006 kopi
Foto: FiiO

FiiO FT1: Pris och tillgänglighet

FiiO FT1 kommer att bli tillgängliga i september, med ett pris på cirka 1 700 kronor (de finns redan nu att boka på Soundium). Det innebär att FT1 blir billigare än konkurrenterna Beyerdynamic DT 700 PRO X och Sennheiser HD 300 PRO, även om de på bilderna ser ut att vara mer i linje med Denon AH-D5200.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billiga trådlösa hörlurar för barn

Professionella hörlurar till bra pris

AirPods får ANC - och AirPods Pro blir en hörapparat

Beyerdynamic utmanar Sony och Bose

Utlovar episkt högupplöst ljud

Öppna hörlurar och andra modeller från Belkin

Dessa hörlurar är inte som några andra

DJ-hörlurar utan sladd

Valnöt och trä: Billiga hörlurar från FiiO

De mest avancerade öronpropparna

Bowers & Wilkins vill vara i din ficka

Googles nya öronproppar är smartare och tystare

Rulla till toppen