TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

8550A är Genelecs första hörlurar

Det finska företaget Genelec är känt för sina studiomonitorer. Kan vi förvänta oss samma nivå av perfektion i deras första hörlurar - de aktiva 8550A?

Av / 2024-09-15 - 09:01
8550A är Genelecs första hörlurar

Genelec ger sig in på hörlursmarknaden med 8550A. De nya hörlurarna är en del av företagets nya system som de kallar UNIO Personal Reference Monitoring Solution, som nyligen presenterades på IBC-mässan i Amsterdam.

Genelec UNIO: en komplett monitorlösning

UNIO-systemet kombinerar Genelecs Smart Active Monitors (SAM), GLM-kalibreringsprogramvara och deras nya hörlursteknologi Aural ID. Allt under ett och samma paraply.

Kontrollenheten styr allt

Genelec 8550A säljs inte separat, utan levereras tillsammans med 9320A SAM Reference Controller. Varje specifik hörlur får sin frekvensrespons uppmätt hos Genelec, så när serienumret matas in i GLM-programmet hämtas denna frekvensrespons från en databas och ett EQ-filter skapas i programmet för att ge hörluren exakt den frekvensrespons den ska ha.

– För de som söker den ultimata kombinationen av studiomonitorering och personlig hörlurslyssning är UNIO Personal Reference Monitoring Solution och Aural ID V2.0 det mest exakta och portabla monitorsystem som någonsin producerats, säger Siamäk Naghian, VD för Genelec.

Genelec 8550A UNIO_PR_Image_2
Du behöver kontrollenheten 9320A för att styra hörlurarna 8550A på bästa sätt. Foto: Genelec

Slutna hörlurar med aktiv drift

8550A är slutna over ear-hörlurar med 40 mm element och neodymmagneter som har en högre magnetisk flödestäthet än standardferrit (läs: de är mer kraftfulla). Hörlurarna är specificerade med ett frekvensomfång på 15 Hz till 20 kHz och klarar ljudnivåer på upp till 119 dB i korta intervaller.

Läs också Genelec 8330A Den här aktiva högtalaren spelar musiken som studioproducenten mixade den.

Omslutande ljud

Tillsammans med kontrollenheten och Aural ID-tekniken kommer hörlurarna att kunna simulera ”immersive audio”, det vill säga ett ljudlandskap som helt omger lyssnaren. En princip som vi känner igen från ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X.

Fungerar även med högtalare

Den goda nyheten är att kontrollenheten inte bara fungerar med hörlurar, utan även med Genelecs aktiva SAM-högtalare och subwoofrar. Den fungerar helt på egen hand om man så önskar, men är tänkt att användas tillsammans med en PC eller Mac med Genelecs GLM-rumskorrigering installerat.

Som en trevlig bonus fungerar 9320A också som ett högkvalitativt USB-interface (ljudkort), vilket gör den till en direkt konkurrent till det fantastiska ljudkortet Neumann MT 48.

Läs också Precisionsverktyget du kan använda hemma Genelec är främst kända för sina högtalare för ljudstudior, men 6040R kan även användas hemma.

Sömlöst användargränssnitt

UNIO-systemet är tänkt att ge användaren en sömlös övergång mellan studiomonitorering och hörlurslyssning, med samma ljudkaraktär oavsett var och hur man arbetar.

Genelec 8550A UNIO_PR_Image_1
Foto: Genelec

Genelec 8550A: Tillgänglighet och pris

Hörlurarna 8550A är Genelecs första sedan de började med studiomonitorer för 45 år sedan. Huruvida hörlurarna håller måttet är något vi kommer att ta reda på så snart som möjligt.

Som nämnts säljs inte hörlurarna Genelec 8550A separat. I ett system tillsammans med styrenheten 9320A är priset 29 995 kronor inklusive moms. Systemet kommer att börja säljas i slutet av november.

Kunder som redan har kontrollenheten kan köpa hörlurarna separat via sitt MyGenelec-konto.

Mer info: genelec.com

Läs också Genelec: 15 tum - och 6000 watt! Det är ingen underdrift att finska Genelec gör förbaskat bra högtalare för professionellt bruk. Och flaggskeppet 8381A kommer att bli groteskt grym!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billiga trådlösa hörlurar för barn

Professionella hörlurar till bra pris

AirPods får ANC - och AirPods Pro blir en hörapparat

Beyerdynamic utmanar Sony och Bose

Utlovar episkt högupplöst ljud

Öppna hörlurar och andra modeller från Belkin

Dessa hörlurar är inte som några andra

DJ-hörlurar utan sladd

Valnöt och trä: Billiga hörlurar från FiiO

De mest avancerade öronpropparna

Bowers & Wilkins vill vara i din ficka

Googles nya öronproppar är smartare och tystare

Rulla till toppen