Trådlösa Bluetooth-högtalare går det tretton på dussinet av. Men BenQ treVolo skiljer sig från mängden genom att ha elektrostatpaneler i stället för traditionella högtalarelement.
Fördelar
Elektrostatiska paneler ger ifrån sig ljud med hjälp av elektriskt laddade membran och är en speciell princip som nästan bara används i dyra highend-högtalare. Fördelen med elektrostater är att samma panel återger hela frekvensomfånget från mellanregistret och uppåt, vilket ger en perfekt fasrespons i övertonregistret. Och eftersom panelen är supersnabb så hänger den verkligen med i svängarna. Vilket innebär att musiken återges med bra timing, dynamik och detaljrikedom. Därför har treVolo-högtalaren även inbyggd aptX-kodek för att ge ett bättre ljud via Bluetooth. BenQ hävdar faktiskt att Bluetooth med aptX ska låta bättre än analogingången.
Elektrostatpanelerna går att vika och kan peka rakt framåt för bästa stereoperspektiv eller vinklas ut mot sidorna så att högtalaren tar mindre plats. Foto: BenQ
Panelerna är av naturen dipoler, vilket betyder att de spelar lika mycket framåt som bakåt. Om högtalaren ställs på rätt ställe i rummet kan det reflekterade ljudet från väggarna göra ljudbilden större och mer holografisk. BenQ rekommenderar att treVolo placeras 20 centimeter från bakväggen. Längre ut så blir basen för tunn. Närmare så tappar man reflektioner från väggen.
Nackdelar
En nackdel med elektrostater är att de måste vara enorma om de även ska återge bas. Därför kombineras de ofta med traditionella baselement, vilket kan orsaka fasproblem i övergången. Detta är dock inget stort problem. Då är det värre att panelerna är oerhört riktningskänsliga både horisontellt och vertikalt. Detta betyder att lyssningsvinkeln är känslig. Vilket i sin tur innebär att detta är en ganska så egoistisk högtalare eftersom bara en lyssnare kan sitta på den bästa lyssningsplatsen.
Detta gäller även för BenQ treVolo. En representant för BenQ som jag pratade med rekommenderar 15 graders vinkling bakåt. Man får då en ganska så smal ”sweetspot” som gör att högtalaren låter fantastiskt i öronhöjd, men om man flyttar sig en aning åt sidan eller har huvudet högre än högtalaren så förlorar man både känslan av diskant samt att timingen mellan de två panelerna blir fel – och det leder till att stereoperspektiv kollapsar.
Utnyttjar nackdelarna
Men i treVolos fall kan detta också vara en fördel. Tanken är att om man sitter i ett öppet kontorslandskap eller har tunna väggar mellan sig och kollegorna så kommer mindre ljud att läcka ut eftersom ljudet som reflekteras tar ut en del av det som kommer direkt från panelen.
BenQ treVolo kan också användas för handsfree-samtal via Bluetooth, så att man inte behöver plocka fram telefonen om det ringer. Man trycker bara på telefonknappen och sätter på högtalartelefonen. Brusreduceringen sägs vara mycket bra och telefonljudet klart och tydligt. BenQ hävdar att rösten i andra änden är klockren, även på låg volym, samtidigt som andra i kontorslokalen inte hör motparten lika bra eftersom högtalarna är så riktningskänsliga.
Elektrostatpanelerna går att vika och kan peka rakt framåt för bästa stereoperspektiv eller vinklas ut mot sidorna så att högtalaren tar mindre plats.
Högtalaren har fyra element, två baselement och två elektrostatpaneler. De drivs av var sin förstärkare, på insidan sitter alltså en fyrkanalig förstärkare.
Förutom Bluetooth och analog ingång har BenQ treVolo en digital USB-DAC-ingång, så att den kan kopplas till en dator via USB för att få optimalt ljud.
BenQ treVolo kostar 3 100 kronor.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser