Nyheter

De som väntat på en värstingmodell från Frankrike kan börja värma upp kreditkortet. Nu är Sopra No3 här.
Annons
Annons
forfatter

Här är en högtalare som kan allt som och lite till om man jämför med Focal Sopra No2, som vi tycker är en av de mest kompletta golvhögtalarna vi någonsin testat.

Det har varit på gång att Focal skull lansera en större högtalare i Sopra-serien som presenterades 2015. Nu dröjer det inte länge tills den största av dem – Sopra No3 – kan ställas på parketten.

Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

Den påminner om No2, som står bredvid på bilden ovan, men förutom ett större kabinett (ungefär 30 procent större) har den en mycket större baskammare som rymmer två av Focals 21 cm-basar (No2 har 18 cm-basar) som är specialutvecklade för Sopra-serien.

Sopra3 är 126 cm och väger 70 kilo. Rent tekniskt är den inte så olik Sopra2, Focal hävdar att den bara sträcker sig ett par Hz längre ner i basregistret fast i praktiken låter det som om basen har en extra oktav.

Skalan är uppenbart mycket större, men under demonstrationen som Focal anordnade med Naim-elektronik fick vi ett intryck av samma fräscha signaturljud som vi hört i No2. Men mer av allt och inte minst mäktigare basdynamik.

Högtalaren är indelad i tre kammare, bas-sektionen är 60 procent större än i No2 och diskantsektionen är uppgraderad så att Beyllium-diskantens kammare är anpassad för en högre verkningsgrad och mer linjär dämpning av den bakåtriktade strålningen.

Focal Sopra No3 är på gång till Sverige, priset förmodas hamna kring 180 000 kronor. Den finns i flera utföranden, så om du drömmer om en knallröd högtalare så går det att ordna!

Förutom den nya toppmodellen släpper Focal en matchande centerhögtalare, plus förbättrade bakhögtalare och subwoofer för dem som vill ha Sopra i surround!

Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Det nya företaget har tagit över Olympus kameradivision
Dags att tänka Leica även när det gäller video.
Adobe släpper Lightroom för Apples nya Mac-datorer med M1-processor.
Slutet för Europas största fotomässa.
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.