Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Focals Sopra-flaggskepp har anlänt

De som väntat på en värstingmodell från Frankrike kan börja värma upp kreditkortet. Nu är Sopra No3 här.

Av / 2016-05-06 - 11:15
Focals Sopra-flaggskepp har anlänt

Här är en högtalare som kan allt som och lite till om man jämför med Focal Sopra No2, som vi tycker är en av de mest kompletta golvhögtalarna vi någonsin testat.

Det har varit på gång att Focal skull lansera en större högtalare i Sopra-serien som presenterades 2015. Nu dröjer det inte länge tills den största av dem – Sopra No3 – kan ställas på parketten.

Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

Den påminner om No2, som står bredvid på bilden ovan, men förutom ett större kabinett (ungefär 30 procent större) har den en mycket större baskammare som rymmer två av Focals 21 cm-basar (No2 har 18 cm-basar) som är specialutvecklade för Sopra-serien.

Sopra3 är 126 cm och väger 70 kilo. Rent tekniskt är den inte så olik Sopra2, Focal hävdar att den bara sträcker sig ett par Hz längre ner i basregistret fast i praktiken låter det som om basen har en extra oktav.

Skalan är uppenbart mycket större, men under demonstrationen som Focal anordnade med Naim-elektronik fick vi ett intryck av samma fräscha signaturljud som vi hört i No2. Men mer av allt och inte minst mäktigare basdynamik.

Högtalaren är indelad i tre kammare, bas-sektionen är 60 procent större än i No2 och diskantsektionen är uppgraderad så att Beyllium-diskantens kammare är anpassad för en högre verkningsgrad och mer linjär dämpning av den bakåtriktade strålningen.

Focal Sopra No3 är på gång till Sverige, priset förmodas hamna kring 180 000 kronor. Den finns i flera utföranden, så om du drömmer om en knallröd högtalare så går det att ordna!

Förutom den nya toppmodellen släpper Focal en matchande centerhögtalare, plus förbättrade bakhögtalare och subwoofer för dem som vill ha Sopra i surround!

Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen