Det var ett tag sedan Bowers & Wilkins lanserade soundbar-högtalaren Panorama. Mer än tretton år, faktiskt. Med en svindlande prislapp på 18 000 kronor – utan subwoofer – lyckades den överraska oss med ett otroligt verklighetstroget ljud. Imponerande från en soundbar utan extra högtalare. Det lät förstås inte riktigt som ett surroundsystem med bakhögtalare, och den hade inte heller någon HDMI-ingång. Och så ska det påpekas att vi definitivt föredrog att använda den med en subwoofer. För en utgång till en sådan fanns det.
Sex år senare kom Panorama 2. Med HDMI-ingångar och ljudreturkanal (ARC). Priset sänktes till 12 000 kronor och ljudet var också väldigt bra. Även om vi saknade lite luft i toppen – och fjärrkontrollen var en av de sämsta vi stött på.
Panorama 2 hade inte heller någon subwoofer, eftersom Bowers & Wilkins ville ge så bra film- och TV-upplevelser som möjligt från en enda högtalare. Så enkelt och okomplicerat som möjligt, men med minsta möjliga kompromisser i ljudkvalitet.
B&W Panorama 3: Atmos och smarta funktioner
Sedan Panorama 2 kom 2015 har det hänt en hel del. För det första har Dolby Atmos blivit ett ledande ljudformat, numera kan man knappast sälja en seriös soundbar utan det. Dessutom har HDMI-ljudreturkanalen fått större bandbredd och heter numera eARC. Den behövs för att få högupplöst ljud som Dolby TrueHD, och är i praktiken det enda problemfria sättet att få ut Dolby Atmos ur TV:n. Nu för tiden är det dessutom många användare som kräver att de ska kunna styra sin soundbar från mobilen.
Därför har det äntligen blivit dags för Panorama 3. Bowers & Wilkins första soundbar med Dolby Atmos har både eARC och styrning från mobilen med B&W Music-appen. Den kan också anslutas till multiroom-system med B&W Formation-produkter och styras med röstassistenten Amazon Alexa.
Använder TV:ns fjärrkontroll
Panorama 3 har ingen fjärrkontroll alls, för med eARC ansluten till TV:ns motsvarande HDMI-kontakt använder man helt enkelt bara TV:ns fjärrkontroll för att höja och sänka volymen. Det går att göra det direkt på högtalaren också, på ovansidan sitter en beröringskänslig kapacitiv panel.
Med Panorama 3 kan man inte välja mellan olika ljudlägen, i stället försöker den automatiskt göra det bästa av ljudspåret. Därför är vi väldigt nyfikna på vad den gör med exempelvis ett rent stereomusikspår.
Fortfarande en enda komponent
Det handlar fortfarande om en enda soundbar, helt utan subwoofer eller bakhögtalare. Subwooferutgången har försvunnit helt, så det går inte ens att koppla in en extern bashögtalare med kabel. Det här är med andra ord inte rätt soundbar för den som drömmer om att bygga ut till fullt surroundljud. Då ska man hellre köpa Formation Bar, sade Andy Kerr från B&W på en digital lansering för några dagar sedan.
Panorama 3 är däremot Bowers & Wilkins försök att skapa en stor holografisk halvsfär av ljud som omger lyssnaren både från sidorna och uppifrån. Från en enda soundbar, som bara är 6,5 cm hög, 14 cm på djup och lika bred som en 55-tums TV (121 cm). Och som naturligtvis kan hängas upp på väggen med det medföljande väggfästet.
13 högtalarelement
Panorama 3 har så många som tretton högtalarelement i en 3.1.2-konfiguration. Det vill säga vänster, center och höger kanal på fronten, en subwooferkanal plus två Atmos-kanaler på ovansidan.
Alla de tre frontkanalerna har dubbla 50 mm mellanregister och en 19 mm titandiskant i mitten. Nio element bara där, alltså. Sedan sitter det två fullregisterselement på ovansidan, till Atmos-kanalerna, som riktar ljudet mot taket där det sedan reflekteras ner på lyssnaren och på så sätt ger ljud uppifrån.
Slutligen finns två 100 mm bashögtalare på undersidan, som på egen hand förfogar över det mesta av kabinettvolymen.
För att driva det hela finns en 400-watts förstärkare, som ger 40 watt till varje enskilt högtalarelement, förutom mellanregisterelementen, där varje par delar på 40 watt.
Även för musik
Bowers & Wilkins Panorama 3 är inte bara gjord för film, utan ska även ta musiken på allvar. Här får man högupplöst musik från tjänster som Qobuz och Tidal, och förlustfritt ljud (det vi förut brukade kalla för CD-kvalitet) från Deezer och andra kompatibla tjänster. Dessutom finns en Spotify Connect-funktion, och tjänster som Last.fm och Soundcloud stöds också. Fler streamingtjänster kommer under året.
Pris och tillgänglighet
Panorama 3 finns att köpa nu, och kostar 10 000 kronor. Ett testexemplar är redan på väg till oss, så häng med!
Mer info: bowerswilkins.com/new-panorama3
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser