Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Vi besöker Harman Audio Engineering Lab i Danmark

I staden Kvistgaard norr om Köpenhamn finns ett internationellt ljudlaboratorium som utvecklar ljud för JBL och Harman Kardon. Vi har gjort ett besök!

Av / 2024-05-31 - 15:47
Vi besöker Harman Audio Engineering Lab i Danmark

När bussen med den inbjudna världspressen stannar till i ett industrikvarter i utkanten av den lilla staden Kvistgaard på norra Själland skulle man kunna tro att vi har kört vilse. Det finns inga stora skyltar som informerar om Harmans närvaro, och i samma byggnad finns även ett återvinningsföretag och en tillverkare av smaksatta alkoholshots.

Omgivningen är något mindre imponerande än Northridge-laboratoriet som vi besökte i höstas. Men medan Northridge ligger nära Hollywood är närmaste större staden här Helsingör.

Men vi har kommit rätt. Inne i byggnaden hittar vi Harman Audio Engineering Lab, där ingenjörer utvecklar och forskar om ljud till hörlurar för hela världen. Labbet är dedikerat till utvecklingen av hörlurar och är det första i sitt slag i Europa.

Läs också En inblick i Harmans allra heligaste Vi fick möjlighet att besöka platsen där JBL föddes. Och där företagets högtalare fortfarande skapas på Harmans akustiska utvecklingscenter.

”Som ingenjör som har tillbringat hela min karriär i ljudbranschen är invigningen av vårt nya ljudtekniska laboratorium i Danmark är ett mycket stolt ögonblick”, säger Carsten Olesen, President of Consumer Audio på Harman. ”Genom att utöka vårt danska huvudkontor i Kvistgaard bygger vi infrastruktur och möjliggör innovation, samarbete och banbrytande resultat som kommer att driva ljudindustrin framåt. Ljudteknik är ett av Danmarks starkaste teknikområden och vi är glada över att kunna skapa en plats för innovation i vårt danska huvudkontor.”

Det var den stolta chefen över konsumentljud, Carsten Olesen, som presenterade det nya centret. Carsten är dansk, men har under hela sin karriär arbetat för Harman över hela världen (Foto: John Alex Hvidlykke)

Placeringen i Danmark är ingen tillfällighet. Det finns mer än 60 kandidat- och masterutbildningar på danska universitet och högskolor där ljud är en viktig del av läroplanen. Och mer än 50 procent av all försäljning av hörapparater i världen kommer från danska tillverkare.

”För att skapa de bästa produkterna är det viktigt att vi inspirerar och utmanar varandra”, fortsätter Carsten Olesen. ”Vi måste samarbeta med de bästa aktörerna och de unga talangerna i branschen. Genom att utnyttja den djupa och rika historien av ljudinnovation i Danmark ser vi fram emot att samarbeta med DTU och andra danska universitet, samt DSC för att fortsätta driva ljudinnovation.”

Testrum av internationell standard

Det ljudtekniska laboratoriet i Kvistgaard omfattar en verkstad där ingenjörer ska forska om och utveckla innovativ teknik. Det finns också en så kallad ”Diffuse Sound Chamber” för att designa och testa ljudprestanda enligt ”Harman Listening Curve”, en global måttstock för mätning av ljudkvalitet.

Dr Sean Olive, en av världens ledande experter på hörlurar, deltog i invigningen för att berätta om sitt forskningsarbete inom testning av hörlurar. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Det ljudtekniska laboratoriet kommer att anlita ingenjörer från hela världen, och ett samarbete med danska universitet som DTU (Danmarks Tekniske Universitet) ger en möjlighet att arbeta med lokala, unga ingenjörstalanger.

 

I den så kallade ”Diffuse sound chamber” kan prototyper av hörlurar och hörapparater testas i en simulerad akustisk miljö (Foto: Harman)

Harman har också blivit medlem i Danish Sound Cluster, en nationell organisation som representerar Danmarks ljudindustri och främjar hållbar tillväxt och innovation. Medlemmarna i Danish Sound Cluster är olika, men de fokuserar alla på att förbättra människors liv genom innovativa ljudlösningar inom hörsel, akustik, brus, ljudproduktion och upplevelser.

Det är inte bara hörlurar som är föremål för forskning. ”Säg hur många högtalare du hör…” Det var en kuggfråga eftersom det fanns flera högtalare som inte var inkopplade. I stället skapade soundbaren en övertygande ljudbubbla med hjälp av till synes slumpmässigt placerade trådlösa högtalare. (Foto: John Alex Hvidlykke)
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nytt rekord i antal högtalare

Ny pickup-generation från Rega

Förbättrar flaggskeppet

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Harmans nya ljudforskningscenter

Rega utlovar en ny era för pickuper

Kompakt strömningsförstärkare

En liten detalj eliminerar brus

Skivspelare i bambu från Lenco

Rulla till toppen