TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

NAD firar 50 år med retroförstärkare

NAD C 3050 LE ser retro ut men är proppfull av toppmodern teknik. Inklusive MQA, tvåvägs Bluetooth, AirPlay 2 och Dirac rumskorrigering.

Av / 2022-10-20 - 14:59
NAD firar 50 år med retroförstärkare

Mycket har hänt sedan NAD startade 1972. För att fira resan har de trollat fram den tuffa retroliknande förstärkaren C 3050 LE. I begränsad upplaga på 1972 exemplar, och dessutom med ett rekommenderat pris på 1972 dollar.

Början

1972 grundade Marty Borish företaget New Acoustic Dimension – eller NAD, i London. Målet var att fylla gapet mellan två hifi-filosofier vid den tiden: På ena sidan hade du high-end-konstruktörerna som sökte det allra bästa ljudet, till vilket pris som helst. I andra änden hade du budgetgänget, där målet var att producera produkter som var så billiga att det räckte om det kom ut ljud.

NAD 3030 1974
NAD:s första förstärkare hette 3030 och lanserades 1974. Utseendet på C 3050 LE är inspirerat av den. Foto: Creative Commons

NAD ville i stället ge musikälskare bästa möjliga ljud utan kostsamma gimmicks som ofta finns i det dyrare segmentet. Filosofin ”no nonsense” föddes.

Läs också Hemma hos Jimi Hendrix Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.

Den första produkten kom 1974, det var förstärkaren 3030, som hade 30 klass AB-watt inuti, och som höjde kvalitetströskeln för prisvärd hi-fi. Och som den nya 100-wattaren C 3050 LE har ärvt utseende (men inte så mycket annat) från.

NAD Bjorn Erik Edvardsen scaled 1
Bjørn-Erik Edvardsen var ansvarig för bland annat den legendariska 3020-förstärkaren, och har satt sitt namn på flera NAD-skapelser fram till sin bortgång 2018. Foto: NAD

Legenden 3020

NAD:s mest legendariska förstärkare kom 1978, nämligen 3020. Denna skapades av en norrman, nämligen Bjørn-Erik Edvardsen, som tidigare arbetat för Acoustic Research tillsammans med Marty Borish. Han hängde med på att starta upp NAD efter att AR skrinlagt planer på en ny serie hifi-produkter. Med sina 20 watt per kanal blev 3020 den mest sålda budgetförstärkaren genom tiderna, delvis på grund av dess dynamiska egenskaper. Här fick du bra kontroll även på stora högtalare, trots sin blygsamma effekt.

Annons
Läs också Kraftpjäs med bra upplösning När det gäller kompakta allt-i-ett-förstärkare, kan det knappast göras bättre än Cambridge Evo 150.

NAD har nämligen förespråkat ärlighet i specifikationer och anger sanningsenlig effekt efter praktisk användning med musik, snarare än att ange effekt vid en given frekvens vid en given utgångsnivå, för att uppnå den mest uppblåsta siffran på pappret. Därför har NAD-förstärkare ofta en lägre effekt på pappret än sina konkurrenter, men uppfattas fortfarande som kraftfullare när man spelar musik på dem.

NAD Marty Borish scaled 1
Marty Borish, NAD:s grundare. Foto: NAD

Tidigt ute med strömning

NAD har sedan dess varit involverade i många förstärkartekniker, och på senare tid har man jobbat med att göra ständiga förbättringar av den effektiva klass D-tekniken. NAD var också tidigt ute med digitala ingångar och olika primitiva strömningstekniker i sina förstärkare, så det är bara logiskt att allt nu kulminerar i C 3050 LE.

NAD C 3050 LE Front
NAD C 3050 LE ser retro ut, men det är bara på utsidan. Foto: NAD

Retro utanpå, hypermodern inuti

C 3050 LE har som sagt tagit sitt utseende från 3030-förstärkaren. Men inuti sitter den senaste Klass D-förstärkartekniken som NAD kallar HybridDigital.  Detta är analog förstärkning men med switchad strömförsörjning, inspirerad av Hypex UcD-teknik. Fördelen jämfört med Klass AB är lägre strömförbrukning och högre effekt, eftersom nästan ingenting går förlorat i värme. Samtidigt har man, enligt NAD, övervunnit hindren kring sämre ljud från klass D-förstärkarkonstruktioner.

Dessutom har C 3050 LE nästan allt du kan önska dig när det gäller anslutningar och användningsområden. Högupplöst strömning och multirum-funktioner med BluOS-gränssnitt samt AirPlay 2. Tvåvägs Bluetooth-anslutning med aptX HD-ljudkvalitet gör att du både kan lyssna med trådlösa hörlurar, men också strömma musik trådlöst från din mobil.

HDMI eARC stöder högupplöst ljud från TV:ns ljudreturkanal, och förstärkaren har också både en skivspelaringång för MM-pickuper och en hörlursutgång med dedikerat förstärkarsteg. Digital optisk och koaxial ingång finns också på baksidan, och här passerar signalen genom en högupplöst 24-bitars / 384 kHz DAC från Texas Instruments (PCM5242).

Läs också Ljudet av gyllene silke För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.

Dirac rumskorrigering

Pricken över det retromoderna i:et kommer i form av rumskorrigering. NAD-förstärkaren har nämligen inbyggd Dirac Live, som är en mycket – enligt vår mening – välfungerande rumskorrigeringsteknik. Detta minskar många av rummets negativa effekter på högtalarnas ljud, samtidigt som högtalarnas ljudsignatur bevaras. Hur det fungerar i denna förstärkare är något vi hoppas kunna testa.

NAD C 3050 LE Rear
Foto: NAD

NAD C 3050 LE: Tillgänglighet och pris

NAD C 3050 LE har som sagt 100 watt per kanal (135 W topp) och kommer att finnas tillgänglig från mitten av november, för 1972 dollar. Om de lyckas vara lika fyndiga i det här landet och hamna på 19720 kronor återstår att se. Men något sådant skulle vi tro.

Endast 1972 stycken kommer att tillverkas för hela världen, och de är alla numrerade. Så om du ska ha en är det en bra idé att vara tidigt ute.

Mer info: nadelectronics.com

Norsk distributör är HiFi Klubben.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Dessa artiklar var de mest lästa under 2024

Världens mest seglivade högtalare

Visar nya produkter på CES

Musikstreamer mot högre höjder

Legendarisk producent återuppstår

Håll dig borta från billigt skräp i jul!

Notre-Dame: Akustiken kunde ha gått förlorad för alltid

High-end till ett lägre pris

-Skydda din hi-fi-utrustning från moderna strömproblem

MQA-teamet ska rädda ljudet - igen

Äntligen McIntosh!

Volvo med världens mest berömda studio

Ljud & Bild