TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Monsterhögtalare från Martin Logan

Neolith är den spirituella efterträdaren till legendariska Monilith, men den här gången har Martin Logan gått hela vägen.

Av / 2014-05-20 - 09:35
Monsterhögtalare från Martin Logan

Martin Logan bygger några av de bästa högtalarna vi har hört. De har specialiserat sig på elektrostater som har ett tunt, elektrifierat membran uppspänt på en ram i stället för konventionella element med magneter, spolar och runda membran.

De elektrostatiska membranen vägen nästan ingenting och saknar i princip egenförvrängning, men behöver en stor yta för att kunna återge tilläckligt låga frekvenser för att skapa ljudtryck i basregistret. Därför är många av Martin Logans högtalare så kallade hybrider, med konventionella element som tar hand om återgivningen av basregistret.

Det gäller även nya Neolith. Den debuterade som prototyp på High-End-mässan i München i förra veckan och lyckades ta livet av en förstärkare redan första dagen. Vilket säger mig att den knappast är en enkel belastning för förstärkare.

Neolith-III

När jag var där hade man kopplat upp en ny förstärkare och spelade mycket behaglig musik, vilket lät dynamiskt och oansträngt på samma gång. Det rådde ingen tvekan om att det bor mycket bas i högtalarna, och med en 15- och en 12-tummare i var sin kammare finns det tillräckligt med membranyta för att flytta mycket luft.

Annons

Det elektrostatiska membranet har måtten 22 x 28 tum och är uppspänt på en vakuumformad båge, med baselementen i separata kammare i ett baskabinett längst ned. 15-tummaren sitter i ett basreflexkabinett medan 12-tummaren pekar framåt och sitter i en sluten låda. Tillsammans når de ner till 23 Hz, gott och väl under de lägsta tonerna på en konsertflygel.

Neolith-V

De elektrostatiska elementen och baselementen kan drivas individuellt av var sin förstärkare om man vill, eftersom Neolith är utrustad med kabelterminaler för vart och ett av dem.

Neolith-IV

Högtalarna går att köpa i nio olika färger och man kan också välja en personlig färg som sedan lackeras på samma sätt som bilar.

Neotlith kommer att kosta en hel del, räkna med ett par hundratusen kronor.

Neolith-VII

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Klassisk referensskivspelare från Pro-Ject

Rullbandspelaren är återuppstånden

High-end från Auralic: G2.2 tar över tronen

Professionell tvättmaskin för dina vinylskivor

Mer high-end från Marantz

Triangles nya skivspelare i vackra färger

Quad 33 och 303: Ikoniska 60-talsförstärkare i ny skepnad

Retro-radion gör comeback

Norsk DAC med stilren design

Pro-Ject släpper ny referensskivspelare

Nu kan du ladda ner högupplöst musik i Qobuz

Modernt minisystem i retrostil

Ljud & Bild