TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Marantz Model 10 referensförstärkare

Model 10 först ut i en serie.

Av / 2024-08-29 - 14:02
Marantz Model 10 referensförstärkare

En gång för länge sedan levde jag lyckligt med en uppsättning från den översta hyllan hos Marantz. En SACD-spelare, en förförstärkare och två monorörförstärkare utgjorde ryggraden i ett ovanligt välklingande system. Det var inte kraften eller ljudtrycket som stod i centrum, utan en silkeslen presentation och en särskilt välupplöst och luftig ljudbild som skapade en slående realism i rummet.

Det rådde ingen tvekan om att Marantz låg i den absoluta toppen på den tiden och var ett solklart alternativ till dåtidens väletablerade high-end-producenter.

Sedan dess har de fokuserat mer av sina resurser på hemmabio och blivit en av de bästa inom hemmabioreceivrar. High-end hi-fi hamnade i skuggan av det flerkanalsljud som marknaden krävde.

Nu är de äntligen tillbaka där de hör hemma, med sin första produkt i en serie av referensprodukter.

Marantz 10 Reference serie. Foto: Marantz

Först ut är Model 10, en integrerad förstärkare med enbart analoga ingångar. Senare kommer SACD 10, en SACD-spelare, och LINK 10n, som kommer att vara en förförstärkare med HEOS, DAC och nätverksstreaming. Den stöder Airplay 2, Spotify Connect, Tidal Connect, Bluetooth, TuneIn, Deezer, Pandora, upp till 192 kHz/24 bit. Eller 384 kHz/32 bit via USB.

Vi återkommer till dessa två när de officiellt har lanserats, men först Model 10.

Marantz SACD 10 Reference. Foto: Marantz

 

Enligt Marantz har den integrerade Model 10 den lägsta distorsionen som någonsin uppmätts i en Marantz-förstärkare, och den kan användas som effektförstärkare om den ansluts till en LINK 10n. Som då fungerar som en förförstärkare.

Effekten är angiven till 2 x 250 W i 8 ohm och 2 x 500 W i 4 ohm, och den kan paras ihop med upp till fyra Model 10 i en biampingkonfiguration, med Marantz F.C.B.S (Floating Control Bus System) som kopplar ihop förstärkarna.

Marantz Model 10 Reference. Foto: Marantz

Kretskonstruktionen är en fullbalanserad, symmetrisk dual-mono konfiguration i ett kopparpläterat trelagers chassi för bättre skärmning. Förstärkarsteget är utvecklat i samarbete med Purifi och använder Marantz senaste HDAM-förstärkarmoduler, som uppges ha så låg distorsion (THD) som 0,05 % över hela frekvensområdet – och vid full effekt. Med 30 Ampere strömstyrka och ett förstärkarsteg som sägs vara immunt mot belastningsimpedans, ska förstärkaren leverera större dynamisk kontrast.

Marantz Model 10 Reference. Foto: Marantz

Model 10 har två balanserade ingångar, tre obalanserade ingångar och ett phono-steg i toppklass, som är kompatibelt med både moving magnet- och moving coil-pickuper.

Den har också två par högtalarutgångar och en separat hörlursförstärkare med en frontkontakt.

Marantz Model 10 Reference. Foto: Marantz

Model 10, SACD 10 och LINK 10n kommer alla att vara tillgängliga i Marantz nya designspråk som lanserades med den första Model-serien, i antingen mattsvart eller silkeslen champagnefärg.

Medan Model 10 kommer att finnas tillgänglig i höst för 170 000 kronor, måste vi vänta lite längre på SACD 10 och LINK 10n, men det kommer inte att dröja länge innan vi vet mer om de två, så håll ögonen öppna.

Läs också Silkeslent, kristallklart ljud Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

McIntosh skyddar anläggningen

Förädlat flaggskepp

Marantz ger dig allt på ett ställe

Stöder högupplöst ljud

-Blir billigare än SL-1200G

Ny referens från Technics

Ny version av NAD:s minianläggning

Marantz är tillbaka i high-end-klassen

Billig bärbar DAC

Färgglad och budgetvänlig skivspelare

Node har fått trillingar: Bluesound utökar sin streamerfamilj

Bortom lågt prissatt

Rulla till toppen