Så MQA var inte dött! Företaget bakom den omtalade och omdiskuterade kodeken för högupplöst ljud har nu förvärvats av Lenbrook. Det är bara tekniken som har köpts, inte de anställda. Ett urval av tidigare MQA-anställda i Storbritannien har dock återanställts av Lenbrook.
Efter att Tidal infört FLAC i originalformat som sitt föredragna högupplösta musikformat (MQA är också FLAC, men bearbetat och med viktiga metadata inbakade i filen), har många förutspått att MQA kommer att fasas ut. Särskilt efter att högupplöst musik i båda formaten märktes Max, och användaren inte kan se skillnaden i spelaren.
Bättre märkning i Tidal
Fast det var fram till nu. För efter den senaste Tidal-uppdateringen står det nu antingen FLAC eller MQA i spelaren, beroende på vilket format som spelas upp. Och om du undrar så är det faktiskt fortfarande möjligt att ladda upp sin musik till Tidal i MQA-formatet.
Även om det förmodligen inte kommer att släppas så många poplåtar i MQA-format i framtiden, finns det fortfarande de som svär vid formatet. Bland dessa finns musikföretaget 2L, med Grammy-vinnaren Morten Lindberg vid rodret. På frågan om vad de kommer att fortsätta göra i framtiden svarar han:
– Vi kommer att fortsätta leverera MQA till strömningstjänsterna, eftersom det har visat sig ge den bästa upplevelsen för de flesta användare.
Varför låter en del MQA bra och en del mindre bra?
Det som skiljer 2L från de flesta andra MQA-utgivare, och som kan förklara varför det är en så stor skillnad i ljudkvalitet mellan det som kommer därifrån och mer mainstream popinspelningar som laddas upp i MQA.
MQA är inte ”lossless” när man talar om digitala 0:or och 1:or. Den lägger till och drar ifrån information, vilket också kan göra att vissa inspelningar låter mindre bra med MQA än annat. Det handlar om att veta vad man gör när man applicerar formatet på en inspelning.
– Vi använder faktiskt MQA redan med lyssningskopior av de första skisserna till musiker och kompositörer under produktionen”, säger Morten Lindberg.
MQA = analogt?
Förespråkarna för MQA vill tala om detta som ett slags analogt ljudkoncept:
”Although MQA is a digital technology, it is an analogue-to-analogue conception and not simply a digital codec. Put simply, the MQA Encoder corrects for the A/D converter, ‘deblurs’ that signal and then uses a lossless package that is much more efficient than regular PCM. Fans of MQA speak to its improved transparency, noise stability and temporal effects.”
Detta från Lenbrooks pressmeddelande.
Välj själv!
När det gäller Tidal har musiker och skivbolag dock möjlighet att välja vad de vill ladda upp till. För konsumenterna spelar det inte så stor roll, om man inte vill ha full uppackning av MQA-utgåvor över 96 kHz. Då behöver man nämligen specialutrustning för att åstadkomma detta. Här är vi säkra på att Lenbrook-ägda NAD, Bluesound och Polk kommer att tillhandahålla lösningar.
SCL-6: Bonus för Lenbrook?
Men kanske lika spännande som strömningsformatet MQA är den skalbara SCL-6-kodeken från samma team, som är en lika viktig anledning till förvärvet för en hårdvarutillverkare som Lenbrook.
SCL-6 är en skalbar kodek som bygger på mycket av tekniken i MQA. Den utlovar ljud i studiokvalitet över låg bandbredd. Som gjord för Bluetooth. Kodeken kan skalas mycket snabbt baserat på tillgänglig bandbredd, utan att ljudet störs. Lite som aptX Adaptive, men förhoppningsvis ännu mer sömlöst. Enligt vår erfarenhet kan man höra när aptX Adaptive ändrar kvaliteten på musikströmmen.
SCL-6 är källneutral och stöder såväl PCM som MQA.
Trådlös hemmabio?
När vi tänker på NAD och Bluesound är det omöjligt att inte tänka på trådlösa högtalare. Idag står valet mellan WiFi och Bluetooth, där WiFi ger bättre ljudkvalitet medan Bluetooth ger enklare uppkoppling för de flesta.
Det är lätt att föreställa sig prisvärda multiroom-högtalare som är helt oberoende av en nätverksanslutning, men kommunicerar med varandra med SCL-6 via Bluetooth. Eller ett soundbar-system med trådlös subwoofer och bakre högtalare, där själva soundbaren är ansluten till nätverket medan subwoofern och de bakre högtalarna använder SCL-6 via Bluetooth. Det ger bättre ljudkvalitet än dagens Bluetooth-lösningar, men ändå en mer stabil och sömlös upplevelse än om alla ljudsignaler måste gå via routern.
Hur som helst kan vi tänka oss att Lenbrook kan ha många goda skäl att satsa på MQA-tekniken. Vi ser fram emot att se vad som händer härnäst!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser