TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High End-mässan har vuxit ur sina ramar

Världens största hi-fi-mässa behöver mer utrymme, så från och med 2026 flyttar mässan från München till Wien.

Av / 2024-09-13 - 12:25
High End-mässan har vuxit ur sina ramar

High End-mässan i München är ett av årets stora evenemang som vi på Ljud & Bild ser fram emot. CES i Las Vegas och IFA i Berlin är höjdpunkter för TV, datorer och Smart Home. Och MCW i Barcelona är en fest för mobilfolket. Men när det gäller hi-fi och särskilt tung high-end-utrustning är Münchenmässan årets höjdpunkt.

Fast nu får vi börja vänja oss vid att tänka på den som Wienmässan.

Från och med maj 2026 kommer mässan inte längre att äga rum i MOC Event Centre, utan i Austria Center Vienna. Detta beslutade branschorganisationen High End Society på sitt årsmöte.

Växtvärk

Austria Center Vienna. (Foto: High End Society)

Anledningen är att mässan har blivit så framgångsrik att den har vuxit ur MOC-hallarna. Detta var också tydligt när vi besökte mässan i maj i år: Mässan hade inte bara återhämtat sig från coronakatastrofen. Den var större än någonsin tidigare och med över 500 företag var utställningshallarna så fullpackade att arrangörerna tvingats tacka nej till flera utställare.

Läs också Snart klart för HIGH END-mässan i München Nästa vecka går mässan High-End 2024 av stapeln och det här är vad du kan förvänta dig.

Detta borde inte bli ett problem i Wien inom den närmaste tiden. Austria Center Vienna har totalt 26 000 kvadratmeter utställningsyta på flera plan i huvudbyggnaden och angränsande hallar, så det borde finnas plats för både de stora montrarna och de små och esoteriska. High End Society har förmodligen tittat över axeln på den konkurrerande mässan Finest Audio Show. De höll en high end-mässa i ACV i november 2023. High End Society representerar 65 tillverkare från fler än 40 länder.

Men det kommer inte att ske förrän 2026. Nästa års mässa kommer att hållas på MOC i München, som vanligt. Så om du redan har bokat hotell behöver du inte göra något annat.

I det officiella pressmeddelandet från High End Society står det:

”Vi är övertygade om att vi kan ta High End-mässan till en ny nivå med denna flytt och vi ser fram emot de möjligheter som denna förändring utan tvekan kommer att medföra”, säger Stefan Dreischärf, VD för arrangören.

Föreningens ordförande Jürgen Timm tillägger: ”Vi ser flytten till Wien som en fantastisk möjlighet att göra High End ännu mer attraktiv, stärka den som världens ledande mötesplats för branschen och förbereda den för framtiden.”

Austria Center Vienna. (Foto: High End Society)

21 år i München

I fyra decennier har High End-mässan varit den plats där man först får se de största innovationerna inom tung hi-fi. Och även de mest extrema och finurliga konstruktionerna. Och även om vi här på redaktionen tänker på den som Münchenmässan, är det inte första gången mässan flyttar. Innan den flyttade till München för 21 år sedan hölls den i Frankfurt.

High end-mässan äger rum varje år under fyra dagar i maj. De två första dagarna är endast öppna för professionella deltagare, medan de två sista dagarna är öppna för allmänheten.

Här är datumen för kommande års mässor att notera i kalendern:

High End München 2025 – 15 till 18 maj 2025
High End Wien 2026 – 28 till 31 maj 2026
High End Wien 2027 – 6 till 9 maj 2027
High End Wien 2028 – 25 till 28 maj 2028

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

McIntosh skyddar anläggningen

Förädlat flaggskepp

Marantz ger dig allt på ett ställe

Stöder högupplöst ljud

-Blir billigare än SL-1200G

Ny referens från Technics

Ny version av NAD:s minianläggning

Marantz är tillbaka i high-end-klassen

Billig bärbar DAC

Färgglad och budgetvänlig skivspelare

Node har fått trillingar: Bluesound utökar sin streamerfamilj

Bortom lågt prissatt

Rulla till toppen