TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hegel H600: Efterlängtat kraftpaket

Vi har blivit lovade att den nya Hegel H600 ska krossa sin föregångare när det gäller ljudkvalitet. Och äntligen kommer Tidal Connect.

Av / 2023-08-01 - 16:04
Hegel H600: Efterlängtat kraftpaket

Äntligen är den integrerade Hegel H600 här!

Hegel själva säger att de var lite oroliga när de lanserade H590. Skulle marknaden acceptera en så dyr Hegel-förstärkare? Vi talar trots allt om en tillverkare som tidigare sysslat med high-end produkter i premiumklassen. Plötsligt gav man sig in på en marknad med konkurrenter som Gryphon, McIntosh och andra tungviktare. Men den kraftfulla H590 blev en succé och vi på redaktionen älskade den.

Ett problem var stödet för Roon, som Hegel hade utlovat, men som tog flera månader att få på plats. Processorn var inte tillräckligt kraftfull, så man fick vara väldigt kreativ med kodningen för att få det att fungera. Till slut kom Roon och allt var frid och fröjd. Man kunde förstås sakna Tidal Connect, men nu fanns det inget utrymme för mer funktionalitet. Glöm det.

Hegel_H600 front
Foto: Hegel

Det finns inget att anmärka på ljudet från H590. Åtminstone inte när den levererades. Men sedan dess har Hegel ersatt sina trotjänare P30 och H30 med de ännu bättre P30A och H30A. Med ännu bättre ljud! Och det är just ljudet som ska vara nyckelordet i den nya integrerade Hegel H600.

– Nyckelordet är ljudkvalitet. Personligen tycker jag att H600 är en enorm förbättring jämfört med H590. Så till den grad att jag nu tycker att H590 inte längre är särskilt trevlig att lyssna på”, säger marknadschefen Anders Ertzeid självsäkert i ett mejl.

Annons

Enligt Hegel finns det mycket DNA från P30A/H30A i H600, vilket bör ge en ”nästan skrämmande kombination av upplösning, ljudbild och detaljrikedom”.

Läs också Så mycket mer än bara rå muskelkraft Hegel P30A och H30A är tunga saker som väldigt få har råd med. Men det ökar bara begäret efter den här förstärkarkombinationen. Som inte visar någon nåd.

Kraftverk

H590 anges ha 301 watt per kanal i 8 ohm. Lite fräckt har Hegel ökat effekten till 303 watt i H600. Liksom hos föregångaren är dämpfaktorn 4000 i 8 ohm, för att ge järnkontroll i basen oavsett högtalarimpedans. Den dubbla mono-designen är avsedd att ge nästan samma prestanda som två mono-förstärkare i en och samma låda.

En toppmodern förförstärkare är inbyggd och volymkontrollen hämtas direkt från referensförförstärkaren P30A. All elektronisk kretsdesign görs in-house, med komponenter av ”bästa kvalitet”.

I kombination med SoundEngine2 bruskorrigering blir resultatet en ljudsignal som ligger så nära originalinspelningen som möjligt.

Hegel_H600 front angle 2
Foto: Hegel

Bit-perfect DAC

DAC:n i Hegel H600 har en bit-perfekt design, utan resampling eller upsampling. Detta är gemensamt med DAC:en i den nya flaggskepps-CD-spelaren Viking. En stor, dedikerad strömförsörjning för DAC:en ska säkerställa den mest stabila prestandan, och den är avskärmad av en tjock stålplatta för att undvika störningar från andra elektroniska komponenter i förstärkaren. Hegel säger själv att DAC:en är ”banbrytande” när det gäller upplösning och timing.

Funktioner

Eftersom bra ljud inte ska komma på bekostnad av användarvänlighet och funktioner är Hegel H600 utrustad med AirPlay 2, UPnP-streaming och Spotify Connect. Och – äntligen – Tidal Connect. Det innebär att du kan få audiofil streaming direkt från Tidal-appen på din telefon, rakt genom luften till förstärkaren. Roon Ready kommer också, men väntar fortfarande på godkännande. Den här gången har Hegel inte gett oss någon tidsuppskattning för Roon, vilket förmodligen är en bra idé. Det blev ju en hel del ståhej förra gången, när den kom ungefär ett år för sent…

Hegel lovar oss att detta bara är början. H600 har fått en mycket avancerad streamingmotor, som ser till att förstärkaren alltid är uppdaterad med de senaste alternativen för streaming av din musik. Om detta innebär framtida stöd för Qobuz, Apple Music etc. återstår att se.

Förstärkaren är mycket lik sin föregångare, men de stora kontrollknapparna på framsidan av H600 är nu taktila, med touch-kontroll, vilket bör göra förstärkaren mer intuitiv att använda.

Hegel_H600 rear
Foto: Hegel

Inte HDMI

Det finns säkert en anledning till det, men Hegel har valt att inte utrusta H600 med en HDMI-ingång. Vi hade gärna sett en sådan som kunde anslutas till TV:n via ARC/eARC. Då hade man också kunnat styra ljudet direkt från TV:ns fjärrkontroll.

Som tur är kan förstärkaren programmeras att reagera på vanliga TV-fjärrkontroller. Detta gäller dock bara om din TV har IR-fjärrkontroll och inte Bluetooth. Bluetooth-kontroll blir allt vanligare på dyrare TV-apparater, så det är inte säkert att din fungerar.

Läs också Denna ska få CD-skivor att låta bättre än någonting annat Hegel Viking spelar bara CD-skivor, men ska i gengäld göra det bättre än någon annan.

Pass-through för HT

De flesta ingångar kan ställas in som en fast högnivåingång för hemmabio, vilket gör det enkelt att kombinera H600 med surroundförstärkare och processorer. Fler funktioner kommer att läggas till i framtiden, genom firmware-uppdateringar. Dessa installeras automatiskt när de släpps, se bara till att din H600 är ansluten till nätverket.

Ingångar

Förstärkaren har två par äkta balanserade XLR-ingångar och två par obalanserade RCA-ingångar. På den digitala fronten har den en LAN-nätverksport, en USB 32/384-ingång (som också stöder DSD256/DoP), tre optiska ingångar, en koaxial ingång och en äkta BNC 75-ohm-ingång. För analoga utgångar finns ett par fasta RCA-utgångar, där du t.ex. kan ansluta en hörlursförstärkare. Och även ett par justerbara RCA-utgångar, för anslutning av en effektförstärkare eller subwoofer. Dessutom har den en BNC-fast digital utgång på 75 ohm.

Hegel_H600_AI generated background
Foto Hegel (AI-genererad bakgrund)

Hegel H600: Pris och tillgänglighet

Förstärkaren kommer att finnas tillgänglig i butikerna i slutet av september. Priset är 135 998 kronor.

Mer info: hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Bose köper McIntosh

Ny specialmodell från Rega

Ny tillverkare med budgetvänlig hi-fi

Budgetvänlig förstärkare med Bluetooth

Ny integrerad med DAC

CD-spelare för Ruarks 100-serie

Fransk superlyx: Devialet lanserar ny toppmodell

Klassisk referensskivspelare från Pro-Ject

Rullbandspelaren är återuppstånden

High-end från Auralic: G2.2 tar över tronen

Professionell tvättmaskin för dina vinylskivor

Mer high-end från Marantz

Ljud & Bild