Utrustning
Högtalare
Procella P6/P15 7.1
Effektförstärkare
2 x Hegel H30 (front + center),
2 x Hegel H20 (surround)
Processor/förförstärkare
Yamaha CX-A5000
Projektor
Epson TW9200
Filmduk
330 cm Dreamscreen Acoustic ultraHD, välvd ramduk i 2,35:1-format
Fåtöljer
Ekornes Stressless Legend SC111
Högtalarkablar
Monster M1.2s
Efter många imponerande hemma hos-reportage har turen kommit till Ljud & Bilds eget testrum. Vi insåg så småningom att vårt eget lyssningsrum såg tämligen spartanskt ut jämfört med vad många gör det själv-byggare runtom i Skandinavien har lyckats skapa. Det är imponerande att se hur bra det kan bli med en rejäl arbetsinsats plus en god portion entusiasm och kunskap från forum och webbplatser där ute.
Vår ambition var naturligtvis enorm, men till och med redaktionen på Ljud & Bild har faktiskt en budget att förhålla sig till. Efter ett möte med ekonomichefen ändrades därför planerna på ett kompromisslöst rum i miljonklassen till något mer återhållsamt. Byggkostnaden var tvungen att hålla sig inom fasta ramar, men tack vare noggrann planering och god hjälp från olika leverantörer och andra resurser har resultatet ändå blivit riktigt lyckat.
Planering
Ett av målen med det nya biorummet var att ha en prydlig installation. Eftersom det ideligen åker in och ut elektronik och högtalare som ska testas i rummet finns det klara fördelar med att hålla den permanenta utrustningen ur vägen. Det betyder väggmonterade högtalare, och dessutom ville vi ha en ännu större bild. Lösningen var enkel, det fick helt enkelt bli dolda högtalare bakom en perforerad filmduk, precis som på bio!
Vårt befintliga lyssningsrum var redan konstruerat som ett ”rum i rummet” med dubbla väggar, sänkt tak och vibrationsdämpande golv. Vi kunde alltså koncentrera oss på att göra förbättringar inuti själva rummet. Längst upp på önskelistan stod installation av nytt högtalarsystem. Vi började därför hela processen med att planera ett optimalt rum runt dessa högtalare, i kombination med fin akustik, bekväma säten och en enorm bild. Vi hade en förnuftig budget – som vi lyckades spränga med besked, men det var det värt!
Den späda begynnelsen: regelverket till baffelväggen tar form. Projektorn hänger åt fel håll, men det beror på att filmduken satt på andra väggen i vårt gamla testrum!
Själva byggprocessen tog tre veckor av intensivt arbete. På grund av tidspress fick vi delvis hjälp av hantverkare, men arbetet är inte svårare än att de flesta hemsnickare och gör-det-självare med en smula erfarenhet klarar det. Dessutom har vi i stort sett använt oss av lättillgängligt byggmaterial som reglar, gipsskivor, MDF och stenull som går att få tag på från alla byggvaruhus.
Svenska biohögtalare
Högtalarna är kanske den viktigaste komponenten i en hemmabio. Antalet högtalare, samt dess storlek och kvalitet, har stor inverkan på slutresultatet eftersom det är de som ska skapa det omslutande surroundljudet.
Vi har redan valt högtalare: det måste bli P6/P15 från svenska Procella. Dessa kompakta men potenta högtalare är inte bara ett av de grymmaste biosystemen vi har hört, de är dessutom oerhört avslöjande och är därför ett praktiskt verktyg när vi testar hemmabioförstärkare och annan elektronik. Med sju identiska satelliter och en rapp och brutal subbas med dubbla 15-tumsbasar som delas vid 80 Hz är P6/P15 en tuff referens att jämföra annan utrustning med och mot.
Det är dock ingen poäng med att ha påkostade om de inte installeras på rätt sätt! Korrekt placering av högtalarna är en kritisk process i varje hemmabio, oavsett om det handlar om ett litet 5.1-system eller en kolossal THX-certifierad hemmabiograf.
Placering
Ett biorum handlar om att ge alla i publiken så bra filmkänsla som möjligt. Då är det helt avgörande att både högtalare, filmduk och sittplatser är exakt placerade i förhållande till varandra. För den uppgiften hade vi kontaktat Procella-konstruktören Anders Uggelberg, som ritat otaliga offentliga och privata biografer. Med rummets vitala mått som grund gjorde han en ritning med en noggrann placering av högtalare och lyssningsplatser enligt THX-normen.
Regelverket täcktes med två lager gips och ett lager MDF, med hål för högtalare och subbas. Rör för högtalar- och signalkablar finns också på plats.
För optimalt bioljud rekommenderas att hemmabions ”sweet spot” (oftast mittenplatsen i soffan) är mitt framför centerkanalen (0 grader) med 45 graders horisontell vinkel mellan vänster och höger fronthögtalare. Högtalarna monteras högt upp på väggen, närmare bestämt 5/8 av skärmens höjd. Detta motsvarar placeringen som används i professionella biografer och ljudstudior, och är en fördel även i hemmabiosammanhang, framför allt om man vill ha en extra rad sittplatser bakom. Surroundhögtalarna på sidan ska sedan monteras mellan 90 och 110 grader från lyssningsplatsen, och bakhögtalarna hängs symmetriskt på bakväggen med mellan 40 och 60 graders vinkel från varandra.
Baffelvägg-principen
För att utnyttja Procella-högtalarna maximalt rekommenderades att front- och centerkanalerna monterades i en så kallad baffelvägg. Det är en ny, heltäckande vägg som har hål för högtalarna.
När själva väggen var klar täcktes hela väggen med akustiskt dämpmaterial. Vi passade också på att bygga två ljudabsorberande ramar till sidoväggarna. Vi använde oss av 50-millimeters stenullsplattor från Paroc (NRS 2T) som är enkla att arbeta med.
En baffelvägg har många fördelar. Eftersom högtalarnas fronter sitter plant längs väggen undviker man många ljudreflektioner och fasproblem som uppstår när högtalarna står ute på golvet. I praktiken blir väggen en del av högtalarens baffel och frekvensresponsen blir jämnare. Baffelväggen bidrar till att skapa en större och mer sammanhängande och fokuserad ljudbild. Dessutom ger konstruktionen en akustisk förstärkning på 6 decibel.
Inbyggnadshögtalare passar dessutom perfekt i kombination med en akustiskt transparent duk. Filmduken monteras på väggen framför högtalarna så att det känns som om ljudet kommer direkt från skärmen – precis som på bio.
Receptet på en baffelvägg är som följer: Först bygger man ett regelverk med 45×95-mm-reglar som sträcker sig från golv till tak, med hyllor för placering av front- och centerhögtalare, samt hål för subbasen som ska stå på golvet. Korrugerade rör dras för högtalarkablar samt nät- och signalkablar till subbasen. Insidan av väggen isoleras och dämpas med stenull eller liknande. Utanpå regelverket sätts sedan två lager gips och ett tredje lager spånplatta, allra helst MDF. Det är viktigt att ramverket och väggen byggs solitt för att undvika vibrationer.
Sedan täcks hela väggen med akustiskt dämpmaterial, med hål för högtalarna. I vårt rum använde vi Paroc-akustikplattor av 50-mm stenull, som går att beställa från närmaste byggvaruhus. För att få en snygg yta täckte vi hela väggen med scenmolton, ett svart, brandsäkert filttyg som vi häftade fast. Vi byggde också två extra ramar med akustikplattor för att dämpa reflektioner från sidoväggarna.
När akustikplattorna var på plats kläddes hela väggen med scen-molton, ett brandsäkert tygmaterial som passar till biografer eftersom det dämpar både ljus och ljud.
Provmontering av ramduken. Ramen från Dreamscreen har rejäla fästen som ger bra distans till väggen bakom, även med 50 mm extra dämpning. Den 3,3 meter breda duken täcker precis högtalarna och ger en kolossal bild.
Akustiskt transparent duk
Ljudtransparenta, perforerade filmdukar är alltid en kompromiss mellan ljud- och bildkvalitet. En duk som släpper igenom mycket ljud reflekterar mindre ljus från projektorn och vice versa. Vi fick en möjlighet att testa prototypen av Dream-screens nya V5-modell, som verkar vara en lyckad kompromiss. Den ger ett tillräckligt ljusutbyte utan synliga mönster eller moiré-effekter, samtidigt som den släpper igenom ljudet tillsynes ohämmat. Man får alltså ”det bästa av två världar” till ett förnuftigt pris.
Duken är senaste versionen (V5) av Dreamscreens ljudtransparenta modell. Denna perforerade duk reflekterar av naturliga skäl lite mindre ljus än en vanlig, tät duk men har fördelen att den släpper igenom ljudet med minimal påverkan.
Eftersom vi redan hade bestämt oss för att bygga in högtalarna i väggen bakom filmduken fick placeringen vara med och avgöra hur stor filmduk vi behövde. För att få plats med alla tre högtalare var duken tvungen att vara 3,3 meter bred! Lyckligtvis hade Dreamscreen en ram som passade perfekt: den välvda Acoustic ultraHD 330 cm i 2,35:1-format. Projektorn vi använder oss av för ögonblicket är Epsons nya EH-TW9200, en mycket ljusstark och kontrastrik LCD-modell.
Förstärkare
Förstärkarna har en tuff uppgift i hemmabion. Att återge halsbytande actionfilmer på realistiska volymer och ändå ha kraftresurser kvar som räcker till de värsta explosionerna kräver en stabil och strömstark förstärkare med massor av effekt. I vår anläggning har vi en processor och separata slutsteg för att kunna välja rätt förstärkarkombination för varje uppgift.
Kraftresurserna kommer från norska Hegel. De stora och kompromisslösa H30-monoblocken är några av de mest välljudande stereoförstärkarna vi känner till – så varför inte använda dem i hemmabion också? En bonus är att monoblocken även går att köra som stereoslutsteg. Vi använder alltså ett stereokopplat H30 till fronthögtalarna (2 x 350 watt) och ett bryggkopplat till centerhögtalarna (1 x 1100 watt). De kompletteras av två stycken Hegel H20 (2 x 200 watt) till surroundkanalerna. Det betyder att vi har lite drygt 2600 watt att röra oss med i vår hemmabio! Effekten garanterar framför allt en ren och oförvrängd återgivning med massor av ”headroom” i de hårdaste filmscenerna. Vi håller på att testa olika processorer och kör tills vidare med Yamaha CX-A5000, som är ett toppmodernt hemmabioförsteg med balanserade XLR-utgångar.
Högtalarkablar: längden och tjockleken räknas
I ett optimalt hemmabiorum vill man helst ha elektroniken på ett separat ställe, antingen i en hylla eller i ett särskilt teknikrum, med kablarna dolda i väggen. Fördelen är att det blir snyggare – nackdelen är att det bli många meter högtalarkabel! I vårt rum gick det åt sammanlagt 70 meter (!) av god kvalitet.
En hemmabio med 7 väggmonterade högtalare kräver många meter kabel högtalarkabel. Samtidigt är det viktigt att kabeln har en tillräckligt tjock diameter och är av en viss kvalitet för att inte försämra ljudet. I vårt rum gick det åt närmare 70 (!) meter Monster M1.2S.
Det viktigaste är att kabeln är tillräckligt lång, men man får inte heller glömma bort tjockleken. För ju längre kabeln är desto mer ökar det elektriska motståndet i den, vilket i värsta fall kan leda till signalförluster (i decibel) samt avvikelser i frekvensresponsen. För att undvika detta är det viktigt att välja en kabel med tillräckligt stort tvärsnitt. I specifikationen till våra högtalare rekommenderar tillverkaren ett minimum av 2,5 mm2 upp till 25 meters längd, 4 mm2 från 25–45 meter och 6 mm2 från 45–75 meter. Vi helgarderade oss med Monster M1.2S, en högtalarkabel med rejäl diameter och praktisk isolering. Monster har dessutom högtalarkontakter som man enkelt terminerar själv. M1.2S är emellertid relativt tjock, så man får inte använda för tunna rör – då blir kabeldragningen onödigt jobbig och krånglig. Om det går bör du ha rör som är dubbelt så tjocka som kabeln som ska ligga i. Vi talar av erfarenhet …
Biostolar
När ljudanläggningen väl kommit på plats var det dags att tänka på lyssningsplatsen: bekväma fåtöljer är A och O i varje respektabel hemmabio. Samtidigt är det en fördel med extra plats för popcorn, dricka, fjärrkontroller och – för vår del – anteckningsmaterial! Stressless-serien från Ekornes är mitt i prick på alla områden. I tresitsaren Legend SC111 sitter alla journalister bekvämt i individuella fåtöljer. Armstöden har topplattor med förvaring under.
Det färdiga resultatet. Vi har fått en bekväm och prydlig bio med fina fåtöljer, enorm bild och ett ljud av väldigt hög klass. Den nya baffelväggen med filmduk har förbättrat både det visuella intrycket, ljudet och rummets akustik betydligt. Definitivt en metod som vi kan rekommendera andra hängivna hemmabiobyggare!
Ljudet
När högtalare, förstärkare, projektor, filmduk och synnerligen bekväma fåtöljer äntligen var på plats var det dags att njuta av bio från första parkett. Och resultatet var minsann inte dåligt: baffelväggen har definitivt lyft ljudet rejält. Ljudbilden från center- och frontkanalerna känns betydligt större än förut, men är ändå mycket välfokuserad och direkt. Dialogen har en fängslande tyngd och klarhet, och det är en väldigt bra koppling mellan ljudet och filmens handling. För att inte tala om basen! Subbasens anslag har blivit väsentligt mer bestämda, samtidigt som det nästan är omöjligt att säga varifrån basljuden kommer. Hela ljudbilden smälter ihop med vad som händer på filmduken och vi har åstadkommit vad vi ville: närmare och mer engagerande filmupplevelser!
För att slippa elektronik och blinkande lampor längst fram placerade vi elektroniken bakom lyssningsplatsen. Vi byggde dessutom extra hyllor för att kunna testa andra bakhögtalare på ett enkelt sätt. Förstärkarhyllan med mer än 100 kilo Hegel-förstärkare står på hjul för att förenkla in- och urkoppling av olika högtalarsystem.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser