TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony Bravia Projector 9 och 8: Äntligen riktig HDR!

Med äkta 4K, dynamisk HDR och imponerande ljusstyrka från laser utlovar Sony Bravia Projector 9 och 8 överlägsna bioupplevelser i hemmet. Ljud & Bild var som enda nordiska medium närvarade vid avtäckningen.

Av / 2024-09-06 - 13:40
Sony Bravia Projector 9 och 8: Äntligen riktig HDR!

Sony har presenterat sina senaste hemmabioprojektorer för hardcore-entusiaster, nämligen Sony Bravia Projector 9 (VPL-XW8100ES) och Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES). Ljud & Bild var det enda nordiska medium som bjöds in till invigningen, där nästan uteslutande brittisk press var representerad.

Dessa modeller är en betydande uppgradering från sina föregångare, med förbättrad ljusstyrka och en ny XR-processor som ska ta hemmabioupplevelsen till nya nivåer.

Sony Bravia Projector 8 & 9 onsite
Christopher Mullins, produktchef för hemmabioprodukter på Sony Professional, presenterar de två nya projektorerna, Sony Pravia Projector 8 och 9. Foto: Geir Gråbein Nordby

Högre ljusstyrka

Bravia Projector 9, som ersätter VPL-XW7000ES, utmärker sig med en rejäl ljusstyrka på 3 400 lumen, medan Bravia Projector 8 erbjuder 2 700 lumen. Detta är tillräckligt för att fungera bra i ett halvmörkt vardagsrum, men samtidigt är det inte meningsfullt att investera så mycket pengar i en projektor om du inte har ett dedikerat biorum. Båda modellerna har samma hölje och ser därför identiska ut. De har också båda en blå laserljuskälla och SXRD-paneler i äkta 4K-pixelupplösning.

Läs också Skrämmande realistisk biobild Sony tar laserbio till nya höjder med en highend-projektor som kommer att få dig att tappa hakan.

Äntligen riktig HDR

Den viktigaste uppgraderingen är den nya, kraftfulla XR-processorn. Sony har äntligen fått till en ordentlig dynamisk HDR tone mapping! Deras marknadsavdelning hävdade detta med sina föregångare också, men den här gången är det sant. Det innebär att projektorn analyserar och optimerar varje enskild bild i realtid, vilket resulterar i avsevärt förbättrad kontrast och detaljrikedom. Under en exklusiv demonstration av filmen ”Pan” visade Bravia Projector 9 en imponerande förmåga att hantera utmanande scener med hög kontrast utan att bränna ut i högdagrar eller förlora detaljer i skuggor. Särskilt en solnedgång i en av scenerna är en utmaning, som Sony tog sig an med bravur.

Sony Bravia Projector 9 demo
Övertygande demo av Sony Bravia Projector 9. Foto: Geir Gråbein Nordby

Gaming-funktioner

För spelare erbjuder båda modellerna HDMI 2.1-kompatibilitet, med stöd för 4K/120fps med bara 12 ms input lag. Auto Low Latency Mode säkerställer dessutom att projektorn automatiskt optimeras för spel när en spelkonsol är ansluten.

Bravia Projector 9 är utrustad med samma ”Advanced Crisp Focus” (ACF)-lins som föregångaren VPL-XW7000ES, som består av 13 linselement, varav 12 glaselement och ett i plast. Detta bidrar till förbättrad bildkvalitet och skärpa över hela bildytan.

Sony Bravia Projector 9 onsite
Sony Bravia Projector 9 (VPL-XW8100ES). Foto: Geir Gråbein Nordby

Motoriserad optik, linsminne – och keystone

Båda projektorerna har helt motoriserad optik, vilket innebär att zoom, linsförskjutning och fokus kan ställas in direkt från fjärrkontrollen. Alla justeringar kan sparas i ett av fem linsminnen, vilket är två fler än tidigare. Detta är praktiskt eftersom det inte finns ett standardformat inom film och bio, utan många.

Läs också Laserskarp biobild Marknadens billigaste laserprojektor med äkta 4K-upplösning är precis lika fantastisk som den verkar.

För första gången har Sony också valt att utrusta de nya projektorerna med en keystone-inställning. Detta innebär att man kan ändra bildens geometri om projektorn inte står i rät vinkel mot duken. Man skulle kunna argumentera för att detta är en nackdel eftersom det minskar bildens faktiska pixelupplösning, men eftersom vissa människor har begränsade placeringsmöjligheter för projektorn har Sony valt att erbjuda detta alternativ nu. Och på så sätt göra projektorerna ännu mer användarvänliga.

Sony Bravia Projector 8
Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES). Foto: Geir Gråbein Nordby

Hur kommer marknaden att ta emot dem?

På en marknad som domineras av Sony och JVC när det gäller native 4K-projektorer är de nya modellerna väl positionerade i toppskiktet. Medan JVC erbjuder några unika funktioner som 8K pixelskiftning i samma prisklass, är vi imponerade av Sonys nya XR-processor och förbättrade HDR-prestanda.

Ljud & Bild ser fram emot att testa dessa projektorer så snart som möjligt.

Foto: Sony

Bravia Projector 9 och Bravia Projector 8: Pris och tillgänglighet

Projektorerna är designade för dedikerade hemmabiorum och mediarum och har ett pris på 26 000 Euro för Bravia Projector 9 respektive 16 000 Euro för Bravia Projector 8. Vi har inte de svenska priserna ännu, men vi räknar med att det motsvarar cirka 300 000 kronor respektive 200 000 kronor i Sverige. Så, ja, det här är ganska rejäla grejer. Bravia Projector 9 kommer i november, medan Bravia Projector 8 förväntas börja säljas i oktober.

Sony Bravia Projector 9 vpl-xw8100w_es_front_240606_09-Mid (1)-enhanced Sony Bravia Projector 9 vpl-xw8100b_es_front_2400606_02-Mid (1)-enhanced Sony Bravia Projector 9 vpl-xw8100w_es_3q_240606_08-Mid (1) (1)-enhanced Sony Bravia Projector 9 vpl-xw8100b_es_3q_2400606_01-Mid (1) (1)-enhanced Sony Bravia Projector lifestyle 2 Sony Bravia Projector lifestyle 1
<
>
Sony Bravia Projector 9 (VPL-XW8100ES). Foto: Sony

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september

Epson frestar med gigantisk bild

Galen soundbar från Nakamichi

Budgetvänliga högtalare

Allt du behöver för din hemmabio

Google-streamer med artificiell intelligens

Dolby Vision kommer till en biograf nära dig

4K-projektor: Ta hemunderhållningen till den stora skärmen

Rulla till toppen