TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung lanserar nya 4K-laserprojektorer med ultrakort kastavstånd: The Premiere 9 och 7

Och vi vet vad de kommer att kosta. Lockar det med 130 tum rakt upp på väggen?

Av / 2024-08-27 - 10:42
Samsung lanserar nya 4K-laserprojektorer med ultrakort kastavstånd: The Premiere 9 och 7

Samsung lanserade idag 2024-utgåvorna av sina projektorer The Premiere 9 och The Premiere 7, som tar över stafettpinnen från de populära originalen med samma namn.

Samsungs populära laserprojektorer har hållit igång sedan 2021, men nu tycker den sydkoreanska tillverkaren uppenbarligen att det är dags för ersättare. Det innebär att ridån snabbt går upp för efterföljarna, The Premiere 9 (LP9UD) och The Premiere 7 (LP7UD), som förväntas finnas i butik redan i september.

– The Premiere-serien förhöjer hemmabioupplevelsen genom att kombinera vår avancerade laserteknologi med banbrytande, användarvänliga funktioner som erbjuder fantastisk bildkvalitet och uppslukande ljud, säger Cheolgi Kim, Executive Vice President för Visual Display Business på Samsung Electronics.

The Premiere-projektorerna har en varmvit färg med rundade kanter. Högtalarna är täckta med tygöverdrag från danska Kvadrat. (Foto: Samsung)
Läs också Samsungs biopremiär Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.

Utlovar överlägsen bild- och ljudkvalitet i storformat

Samsungs senaste tillskott i The Premiere-serien, LP9UD och LP7UD, använder innovativ laserteknik för att ta bioupplevelsen till ditt vardagsrum. Toppmodellen använder trippellaserteknik för bästa möjliga färgprecision och ljusstyrka. Båda modellerna har ultrakort kastavstånd (UST – Ultra Short Throw) så att de kan placeras nära väggen och levererar 4K-upplösning med en skärmstorlek på upp till 130 tum.

Samsungs laserprojektorer har ett brett färgomfång på 154 % (Premiere 9) respektive 100 % (Premiere 7) av DCI-P3-standarden, medan båda modellerna stöder HDR-formatet HDR10+ (ingen Dolby Vision). Med en maximal ljusstyrka på upp till 3 450 respektive 2 500 ISO-lumen ska projektorerna kunna leverera skarpa och dynamiska bilder, även i ljusa miljöer – även om ett visst solskydd säkert är en fördel.

För att förbättra bildkvaliteten är The Premiere-projektorerna utrustade med funktioner som AI Upscaling, som är bekant från TV-modellerna, och Vision Booster, som automatiskt justerar ljusstyrka och kontrast efter ljusförhållandena för att bibehålla optimal bildkvalitet.

Samsung-projektorerna verkar också ha ett ganska potent ljud inbyggt: De inbyggda högtalarna stöder ljudformatet Dolby Atmos och utlovar ”kraftfullt och uppslukande ljud”, utan behov av ytterligare ljudutrustning. Det är ett påstående som vi längtar efter att få testa! The Premiere 9 har ett 40 W 2.2.2-kanals högtalarsystem med uppåtriktade högtalare, medan The Premiere 7 har en något enklare 30 W 2.2-kanals setup. Skulle du ändå vilja utöka ljudet finns det gott om alternativ via HDMI eARC och Q Symphony.

Samsungs projektorer kan skapa upp till 130-tums bilder med ett kort kastavstånd. (Foto: Samsung)

Samsung Tizen med streaming och spel

Naturligtvis har de nya The Premiere-projektorerna också Tizen OS, som är Samsungs smarta användargränssnitt som hämtats direkt från TV-modellerna. Det innebär att vi kan förvänta oss ett brett utbud av streamingtjänster, inklusive Samsung TV Plus, Disney+, Netflix, YouTube, Amazon Prime Video med mera. Det betyder att dina favoritfilmer och TV-program bara är ett knapptryck bort. På anslutningssidan har de 3 HDMI-ingångar och den maximala skärmfrekvensen är 4K/60Hz.

De nya The Premiere-projektorerna stöder också molnbaserade speltjänster, vilket gör att du kan spela spel direkt på skärmen utan att ansluta till en extern spelkonsol – allt du behöver är rätt abonnemang och en spelkontroll.

Samsung lockar också med något som de kallar Custom Ambient, Tap View och Mirroring, där man bland annat kan använda projektorn för att visa personliga heminredningsdetaljer, foton och videor via SmartThings-appen på mobiltelefonen. Projektorn kan också användas som en smart högtalare med handsfree röststyrning och stöder en rad olika musiktjänster.

Pris och tillgänglighet

Så fort höstmörkret sänker sig kan du vara säker på att det kommer spännande hemmabionyheter på löpande band! Vi hade inte räknat med att kunna berätta om just den här nyheten förrän på IFA-mässan nästa vecka, men vi kommer åtminstone att kunna ta en närmare titt på de nya projektorerna när vi är i Berlin.

Samsung berättar att The Premiere 7 och 9 kommer att finnas tillgängliga i Norden från och med den 5 september 2024, initialt på Samsungs hemsida, och troligen även hos auktoriserade återförsäljare så småningom. Projektorerna kommer att ha ett rekommenderat försäljningspris på 39 999 kronor för The Premiere 7 och 59 999 kronor för The Premiere 9.

Läs också Laser-TV med Leica-optik Leica Cine 1 ger dig en knivskarp och kontrastrik biobild – men den kostar!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september

Epson frestar med gigantisk bild

Galen soundbar från Nakamichi

Budgetvänliga högtalare

Allt du behöver för din hemmabio

Google-streamer med artificiell intelligens

Dolby Vision kommer till en biograf nära dig

4K-projektor: Ta hemunderhållningen till den stora skärmen

Rulla till toppen