TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Klipsch lanserar Flexus Core 300: Världens första soundbar med Dirac Live rumskorrigering

Lovar att sätta "en ny standard för soundbars" med avancerad rumskorrigering.

Av / 2024-09-04 - 13:14
Klipsch lanserar Flexus Core 300: Världens första soundbar med Dirac Live rumskorrigering

Precis när vi trodde att vi hade sett och hört allt när det gäller soundbars den här säsongen, introducerar Klipsch en ny soundbar som har potential att revolutionera den utskällda men onekligen populära högtalarkategorin. Med den nya flaggskeppsmodellen Flexus Core 300 vill den amerikanska högtalartillverkaren höja ribban, och för att göra det har man tagit hjälp av det svenska företaget Dirac.

Klipsch Flexus Core 300

Flexus Core 300 använder en 5.1.2-kanals konfiguration med dedikerade högtalarelement för topp-, surround- och front/center-kanalerna, samt fyra baselement. Den viktiga centerkanalen är utrustad med Klipschs patenterade horndesign, vilket bådar gott för en kraftfull, klar och ren röståtergivning.

På elektroniksidan har Klipsch som vanligt samarbetat med Onkyo. Soundbaren stöder både Dolby Atmos och DTS:X ljudformat, och har en HDMI 2.1-ingång med stöd för 4K/120Hz. Den goda nyheten är att Flexus Core 300 också har inbyggt Wi-Fi, vilket gör att man kan streama musik via tjänster som Google Chromecast och Airplay. Detta var en funktion som vi saknade när vi testade lillebror Flexus Core 200.

Läs också Ljuv musik från Klipsch och Onkyo Den nya Flexus-serien visar lovande takter: Flexus Core 200 passar fint till både film och musik.

Tillgänglig med extra surroundhögtalare och subwoofer(s)

Med så många högtalarelement ombord bör Flexus Core 300 kunna göra ett ganska anständigt jobb med att återge TV- och filmljud på egen hand. Men om du vill gå ”all in” har Klipsch också utvecklat en ny och kraftfullare subwoofer (Flexus Sub 200) plus nya bakhögtalare (Flexus Surround 200) för att matcha den nya toppmodellen.

Subwoofern är utrustad med ett 12-tums baselement, och om du känner dig extra bassugen kan du koppla in två stycken! Bakhögtalarna har inbyggda surround- och höjdkanaler, vilket enligt våra beräkningar innebär att det totala antalet kanaler uppgår till 7.1.4.

Första soundbaren med Dirac Live rumskorrigering

Det sägs att kraft inte är något utan kontroll, och med så många kanaler och högtalare är det lätt att saker och ting går fel, låter rörigt och inte optimalt i ett vanligt vardagsrum. Därför har Klipsch slagit sig ihop med svenska Dirac Research AB, företaget bakom det välkända rumskorrigeringssystemet Dirac Live.

Klipsch är alltså först ut med att erbjuda Dirac Live för soundbars: Flexus Core 300 använder den licensierade programvaran för att anpassa ljudet till rummets akustik. Detta ska resultera i ett klarare och mer balanserat ljud med stramare basåtergivning.

Dirac är ett system som vi känner väl från fullblods hi-fi, surroundförstärkare och processorer, så det ska bli spännande att höra hur väl det fungerar i soundbar-världen. Det finns indikationer på att vi kommer att få se ännu fler produkter med Dirac i framtiden.

Pris och tillgänglighet

Flexus Core 300, Flexus Surround 200 och Flexus Sub 200 kommer till de nordiska länderna i december. Priserna i USA är $999, $399 respektive $499 – vi arbetar på att bekräfta de nordiska priserna.

Läs också Galen soundbar från Nakamichi Med upp till 5 000 watt och fyra 12-tums subwoofrar kan den här soundbaren väcka självaste draken.
Läs också Ny tungviktare för hemmabio från Denon Nykomlingen AVC-10H är definitivt ingen duvunge.
Läs också Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar! Sonys trådlösa surroundhögtalare låter lysande med både film och musik, men är också ett ganska kostsamt nöje.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september

Epson frestar med gigantisk bild

Galen soundbar från Nakamichi

Budgetvänliga högtalare

Allt du behöver för din hemmabio

Google-streamer med artificiell intelligens

Dolby Vision kommer till en biograf nära dig

4K-projektor: Ta hemunderhållningen till den stora skärmen

Rulla till toppen