TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Google TV Streamer 4K: Streaming och smarta hem på en ny nivå?

Google lovar att TV Streamer 4K med inbyggd AI kommer att revolutionera både underhållningen och upplevelsen av det smarta hemmet.

Av / 2024-08-06 - 15:01
Google TV Streamer 4K: Streaming och smarta hem på en ny nivå?

TV Streamer 4K är inte bara en designuppdatering jämfört med de många tidigare Chromecast-donglarna. Google har gett den en riktig uppgradering, med dubbelt så mycket minne och hela 32 GB lagringsutrymme jämfört med föregångarens nästan ynkliga 8 GB. Detta bådar gott för snabbare appladdning, smidigare navigering och nedladdning av offlineinnehåll, men ligger fortfarande en bit bakom Apple TV 4K med sina 128 GB.

Den nya streamingboxen innebär att Google kommer att fasa ut alla sina Chromecast-enheter. Vilket får oss att tro att det snart också kommer att finnas en instegsvariant med lägre upplösning än 4K.

Läs också Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.

Moderna ljud- och videoformat

Streaming-enheten stöder 4K HDR med Dolby Vision och Dolby Atmos, för att ge en biografupplevelse i vardagsrummet för filmentusiaster. Med stöd för Wi-Fi 6 och en gigabit Ethernet-port bör buffring tillhöra det förflutna. Man skulle inte kunna tro det, men gigabit är faktiskt ännu inte vanligt på TV-apparater, som är begränsade till 100 Mbit/s. Med andra ord får du snabbare internetanslutning med trådlös WiFi på en TV. Lyckligtvis är den nya Google TV Streamer 4K lika uppdaterad som Apple-streamern på det området.

Google TV Streamer augmented info
Snygg presentation av utökad information om innehållet. Ill: Google

Gemini AI: Streaming blir smartare

Det som gör Google Box extra spännande är integrationen av Googles Gemini AI-teknologi. Detta möjliggör ett antal smarta funktioner, till exempel bättre innehållsrekommendationer och möjligheten att generera konstnärliga skärmsläckare med hjälp av röststyrning.

Men kanske ännu viktigare är att Gemini-integrationen också sträcker sig till Google Assistant, som nu lovar ett mer naturligt konversationsflöde och bättre förståelse för sammanhang. Det innebär att du kommer att kunna ställa följdfrågor eller begära fördjupad information på ett mer intuitivt sätt. Det här är något vi verkligen ser fram emot att testa! Det är ingen hemlighet att Google Assistant har sina brister i sin nuvarande form.

Smart Home Control Panel Google TV Streamer
Integrerad kontroll av smarta hem i gränssnittet. Ill: Google

Smart hem-hubb med Matter-stöd

TV Streamer 4K är inte bara en underhållningsenhet. Google har inkluderat Matter-stöd och en Thread border-router, vilket förvandlar den till en hubb för smarta hem. Detta möjliggör snabbare svarstider, bättre tillförlitlighet och bredare stöd för tredjepartsprodukter i ett smart hem.

Med en ny Google Home-kontrollpanel på TV-skärmen kan du övervaka säkerhetskameror, justera belysning och temperatur och till och med stänga persienner – allt utan att resa dig från soffan.

Foto: Google

Ny fjärrkontroll

Fjärrkontrollen har fått en ansiktslyftning baserat på feedback från användarna. Den nya designen sägs vara mer ergonomisk, och en ny programmerbar knapp gör att du kan skapa genvägar till favoritappar eller -funktioner.

Och om du råkar tappa bort din fjärrkontroll mellan soffkuddarna kan du nu be Google Assistant att hjälpa dig hitta den.

Hållbarhet i fokus

I linje med den växande miljömedvetenheten uppger Google att TV Streamer 4K är tillverkad av minst 65 % återvunnen plast. Fjärrkontrollen följer efter med 64 % återvunnet material. Vi får dock inte veta om detta är återvinning efter konsument (PCR) eller industriell upparbetning (PIR), vilket är relevant för att veta hur hållbar produkten faktiskt är.

Hazel Google TV Streamer
Foto: Google

Google TV Streamer 4K: Pris och tillgänglighet

Google verkar ha tagit ett stort steg framåt i kampen om TV-rummet med TV Streamer 4K. Priset är dock allt annat än avskräckande: 1 399 kronor är allt de begär, vilket är lägre än den mest prisvärda varianten av Apple TV 4K. Visserligen har Apple-boxen då 64 GB jämfört med Googles 32 GB.

Den nya Google-boxen kommer att finnas tillgänglig från och med den 24 september.

Mer info: store.google.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september

Epson frestar med gigantisk bild

Galen soundbar från Nakamichi

Budgetvänliga högtalare

Allt du behöver för din hemmabio

Google-streamer med artificiell intelligens

Dolby Vision kommer till en biograf nära dig

4K-projektor: Ta hemunderhållningen till den stora skärmen

Rulla till toppen