TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

13.4 kanaler och 1950 watt: Denon AVC-10H surroundförstärkare

Nykomlingen AVC-10H är definitivt ingen duvunge.

Av / 2024-08-30 - 10:01
13.4 kanaler och 1950 watt: Denon AVC-10H surroundförstärkare

Denon har just introducerat ett nytt tillskott till sin familj av surroundförstärkare: AVC-A10H, som prismässigt lägger sig strax under flaggskeppsmodellen AVC-A1H som vi tidigare har testat med gott resultat, och de tekniska specifikationerna lär få många hemmabioentusiaster att dregla.

Med hela 13 inbyggda förstärkarkanaler är det möjligt att driva många avancerade högtalaruppsättningar, inklusive immersiva ljudformat som Dolby Atmos, DTS:X och Auro-3D. Med fyra oberoende subwoofer-utgångar kan du dessutom konfigurera system med upp till 7.4.6 eller 9.4.4 kanaler!

Läs också Dolby Atmos: Var ska högtalarna sitta? Många läsare undrar hur de ska placera sina Dolby Atmos-högtalare. Här försöker vi ge några svar!
Denon AVC-A10H med B&W 700-serien (Foto: Denon)

Denon AVC-A10H: 13 kanaler x 150 Watt, Dolby Atmos och Dirac Live

Med så många högtalare behöver man också något som håller ihop det hela akustiskt. Denon använder det redan välkända rumskorrigeringssystemet Audyssey MultEQ XT32, men det är bara början. Mer avancerade användare har även tillgång till svenska Dirac Live Room Correction och Bass Control.

Dirac-funktionerna kräver en extra licens, men ger då möjlighet till avancerad korrigering av subwoofrarna i rummet. Och om det är något som hemmabioentusiaster älskar så är det en massiv, slagkraftig och samtidigt välkontrollerad bas.

På förstärkarsidan kan Denon AVC-A10H stoltsera med 150 watt per kanal (mätt i 8 ohm med två kanaler drivna). Denon har bland annat infört en ny transformator av syrefri koppar, som de hävdar bidrar till en renare strömförsörjning och förbättrad ljudkvalitet.

(Med 15-kanals pre-outs kan Denon-förstärkaren även fungera som en 15-kanals förförstärkare och surroundprocessor. Det innebär att det finns möjligheter att ansluta ännu kraftfullare förstärkare om så skulle behövas).

(Foto: Denon)

Denon-receivern erbjuder också ett eldorado av anslutningsmöjligheter. AVR-A10H har sju HDMI-ingångar, som alla stöder HDMI 2.1-standarden, inklusive 8K/60Hz och 4K/120Hz video pass-through, Dolby Vision, HDR10, HDR10+ och HDCP 2.3.

Dessutom har receivern tre HDMI-utgångar med ARC/eARC, för anslutning till exempelvis både en TV-skärm och en projektor, med en utgång som stödjer 4K/120Hz och två som klarar 8K/60Hz, med stöd för HDMI ARC/eARC.

Digital-till-analog omvandlingen görs av totalt nio ESS 24 bit/192kHz D/A-omvandlare, vilket bör säkerställa att även de mest krävande ljudspåren återges med klarhet och precision.

För vinylentusiaster finns det också en dedikerad phono-ingång för moving magnet (MM), vilket gör det enkelt att ansluta en skivspelare. Och om du är mer av ett streamingfan stöder AVR-A10H till exempel Apple AirPlay 2 och naturligtvis Denons HEOS multirumsplattform, med streaming från en rad olika tjänster.

I enlighet med Denons tradition tillverkas AVC-A10H på Shirakawa Audio Works i Japan, med höga krav på kvalitetskontroll, och varje enhet handjusteras enligt uppgift av Denons egen ljudguru, Shinichi Yamauchi.

Pris och tillgänglighet

Denon AVC-A10H kommer att finnas tillgänglig via auktoriserade återförsäljare från och med november 2024 i antingen svart eller silverfärgad finish. Det rekommenderade detaljhandelspriset är 4 599 Euro, det svenska priset är ännu inte bekräftat.

Läs också Denon har överträffat sig själva Precis när du tror att Denon inte kan åstadkomma något bättre kommer 15-kanalaren AVC-A1H och får dig att inse hur fel du har …
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september

Epson frestar med gigantisk bild

Galen soundbar från Nakamichi

Budgetvänliga högtalare

Allt du behöver för din hemmabio

Google-streamer med artificiell intelligens

Dolby Vision kommer till en biograf nära dig

4K-projektor: Ta hemunderhållningen till den stora skärmen

Rulla till toppen